Užanca se ne more zatrt

Dobre vibracije na jubilarnoj Zvončarskoj smotri u Matuljima

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Prijam zvončara u Općini Matulji bio je i prigoda da se svi, a posebno domaći pusni ljudi, prisjete začetnice Zvončarske smotre, pokojne Borke Kalčić, i zahvale što je uspjela na jednom mjestu okupiti sve zvončarske skupine - smotra je pobijedila kišu i još se jednom pokazala kao izuzetna manifestacija



Zvončari su dobro zazvonili, a Matulji odzvanjali i širili dobre vibracije za jubilarne dvadesete Zvončarske smotre. Kiša koja je neumorno rominjala i hladno vrijeme nisu spriječili tisuću zvončara i gotovo isto toliko maškara da razvesele središte Matulja i svojom zvonjavom prema starom običaju otjeraju zle duhove i dozovu proljeće.


Na dvadeseto izdanje ove priredbe, koja je i ove godine okupila brojne posjetitelje koji su se stiskali ispod kišobrana i tendi, odazvali su se Brežanski zvončari, Žejanski, Sovinjski pusti, Munski zvončari, zvončari Vlahovega Brega – Korensko, Grobnički dondolaši, Halubajci, Frlanski zvončari, Mučićeve maškare, te karnevalske udruge »Zijat, sost, tancat i pit« i »Vavek parićani«, Dječji vrtić Matulji, đakovački Bušari i brojni drugi. Svi oni oraspoložili su posjetitelje smotre u jednom tmurnom i sivom danu na Liburniji, a što je najvažnije, još su jednom dokazali »da se užanca ne more zatrt«. 


Zvonci povezali općinu


– Gušta je za vreme pusta bit po nedeje na stareh zvončarskeh puti va našoj općine. Zvonci povezuju celu našu općinu, ča se vidi i va grbe od općine. Ča se promenilo va 20 let ove manifestacije? Judi su kao i tradicija – živa stvar. Saka nova generacija daje svoj pečat, usadi del sebe va kulturu i tradiciju kraja. Promenilo se puno tega jer nas je briga za ono ča je bilo, ča je danas i ča će bit. Neka nam bude ovako veselo i va vreme kada ni pust – rekla je Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji uoči Zvončarske smotre na primanju zvončara i maškara kod načelnika Marija Ćikovića. Bio je to trenutak kada su se matuljske vlasti i maškare i zvončari uzajamno darivali, a zgradom Općine Matulji odzvanjala je pjesma. Zvončarske grupe zahvalile su na gostoprimstvu i poručile »vidimo se i za sto let«, »neka smotra gre naprvo«, »živio pust«… Bila je to i prigoda da se svi, a posebno domaći pusni ljudi, prisjete začetnice Zvončarske smotre, pokojne Borke Kalčić, i zahvale što je uspjela na jednom mjestu okupiti sve zvončarske skupine.





Impozantne skulpture s alegorijskih kola karnevalske grupe »Vavek parićani« jučer su krasile park ispred zgrade Općine Matulji. Iako su zbog kiše bile pokrivene tankim najlonom, zaustavljale su dah svojom veličinom, originalnošću i činjenicom da su bile pokretne. Izložba je to kojom je matuljska udruga  još jednom proslavila svoj 30. rođendan. No, nije to bila jedina izložba koja je jučer otvorena u Općini Matulji, jer svega desetak minuta nakon nje, otvorena je peta izložba Zvončari i keramika,  u sklopu koje su izložene nagrađene fotografije kroz protekle natječaje Zvončar u fokusu.



Rukavački zvončari, Zvonejski i Mučićevi zvončari nisu prisustvovali smotri, no njihovi su predstavnici također stigli u Općinu Matulji na druženje s načelnikom. Obzirom da su Rukavački zvončari ove godine držali ključeve Općine, pripala im je i čast da »ziberu naj zvončara«. 


Ćaća va sele


Tako je nagrada Općine Matulji pripala zaslužnom zvončaru Radošu Kinkeli – Čunjinovu ili kako Rukavčani za njega kažu »ćaća va sele«.


– Drago mi je da san del te tradicije. Čuvajte to ča imate. Pitaju me kada ćemo prit na smotru, a ja rečen »kad Rukavački zvončari odluče« – rekao je Radoš čiji Rukavački zvončari isključivo zvone po »stareh puteh«, pa tako preskaču matuljsku smotru.


Spontano druženje u Općini bilo je prožeto smijehom, veseljem i pjesmom, ali i emocijama. Dvadeseta jubilarna smotra ponovno se pokazala kao izuzetna, vrijedna karnevalska manifestacija, a Matulji su još jednom potvrdili da imaju »velu dušu, velo srce i veli judi«.