Lice i naličje turističkog grada

Divlji deponiji na šetnici za Veprinac: Turiste u Opatiji dočekuju ružni prizori

Marina Kirigin

Mladen Žigulić na zaraslom šumskom putu za Veprinac / Snimio Roni BRMALJ

Mladen Žigulić na zaraslom šumskom putu za Veprinac / Snimio Roni BRMALJ

Nepoznati počinitelji već dulje vrijeme odlažu otpad na lokaciji kojom dnevno prolaze brojni turisti. Na nabacane vreće smeća i neuređene, zarasle dijelove puta od proljeća upozorava MO Vasanska, nezadovoljan odnosom nadležnih



OPATIJA  Uz Cestu za Plahuti, na šumskom putu za Veprinac, u blizini izvora Vrutki, nastaje »mala opatijska Osojnica«. Nepoznati počinitelj(i) već dulje vrijeme odlažu otpad na lokaciji kojom dnevno prolaze brojni turisti.


Ružne slike nabacanih vreća smeća, ali i neuređeni, zarasli dijelovi puta za Veprinac koji vodi i do poznatog opatijskog šetališta Carmen Sylva, bodu oči i domaće ljude, a mogli bi izazvati i ekološke probleme.


Na takvu situaciju već duže vrijeme upozorava predsjednik Mjesnog odbora Vasanska Mladen Žigulić, no tvrdi da reakcija Grada Opatije nije dovoljno brza, ali i očito nedovoljno učinkovita.


– Dosad nismo dobili nikakav odgovor Grada. Otišli su na godišnji odmor, a prašuma Vasanske je svaki dan sve veća. Sada u sezoni turisti mogu svašta vidjeti kada se odluče rekreirati našim šetnicama. Opatija ima lice i naličje. Na 500 metara tako vrlo često imamo dvije oprečne stvar, crnu i belu maću – divlji deponij i novo kupalište Royal. Prijava još u travnju

Više puta MO Vasanska ukazivao je na određene probleme koji nas muče – čišćenje zelenila, stvaranje divljih deponija, nedostatak košarica za smeće na Pančeri, popravak nerazvrstanih cesta. Pišemo, slikamo, šaljemo dopise, čak je održan i jedan radni sastanak u Gradu Opatiji, ali kada tražimo da se provedu zaključci, odgovora nema. Već od travnja ukazujemo na problem nastanka divljih deponija. Na našu inicijativu jednom smo pozvali Komunalac da očisti nabacano smeće, no ono se ponovo odlaže na istoj lokaciji. Nekada  nije bilo moguće tamo odlagati i bacati smeće jer je uz cestu bila postavljena ograda, no danas ona ne postoji i kamioni dolaze i samo istovare višak – bilo da se radi o kauču, ormaru ili evo, trenutno, nekoliko velikih crnih vreća nepoznatog sadržaja – govori Žigulić koji smatra da je nedopustivo da se rade takve razlike  u komunalnom opremanju i održavanju grada.


– Od prvog dopisa 8. travnja 2016. godine pa do danas prošlo je preko 130 dana, pa se postavlja pitanje  je li Grad Opatija sa svojim zaposlenicima servis građana ili su građani sa svojim mjesnim odborima servis Grada? – pita predsjednik VMO Vasanska.


Poziv građanima


Nakon novinarskog upita Gradu Opatiji u vezi s tim problemom, jučer je na lokaciju na kojoj nastaje divlji deponij stigao i komunalni redar Grada, a potom i službeni gradski odgovor u kojem piše kako je komunalni redar na teren izašao prvi put 9. ožujka ove godine, na zahtjev MO-a Vasanska, i izvršio očevid te kako je tada naloženo Komunalcu čišćenje i odvoz.


– Dana 19. kolovoza ponovo je izvršen očevid, pri čemu je ustanovljeno da se nelegalno odlaganje otpada na tom mjestu ponovilo. Zato pozivamo sve naše građane da nas o svakom nelegalnom odlaganju otpada obavijeste. Jedino tako može Grad poduzimati mjere kažnjavanja počinitelja koji onda i snosi troškove saniranja takvog nelegalnog odlagališta. Ovako taj trošak sanacije plaćamo svi iz gradskog proračuna – apel je zamjenice gradonačelnika Opatije Marine Gašparić koja navodi kako je suradnja komunalnog redarstva i predstavnika MO Vasanska vrlo dobra.


– Uvedena je praksa da se Komunalno redarstvo jednom mjesečno sastaje s predsjednikom MO Vasanska kako bi se u što kraćem roku riješili svi problemi koji se pojavljuju na terenu – zaključila je Gašparić.