Štednja

Dio ustanova i tvrtki dao zeleno svjetlo: Korisnicima proračuna u Opatiji manje plaće

Marina Kirigin

Epidemija koronavirusa ispraznila je opatijske ulice / Snimio Sergej DRECHSLER

Epidemija koronavirusa ispraznila je opatijske ulice / Snimio Sergej DRECHSLER

S obzirom na epidemiju koronavirusa koja će sasvim sigurno uzrokovati i znatno slabije punjenje gradskog proračuna, Grad Opatija primoran je poduzeti i mjere umanjenja plaća zaposlenika gradske uprave kao i ostalih proračunskih korisnika



OPATIJA Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić predložio je smanjenje plaća za 20 do 30 posto svim zaposlenima u ustanovama i tvrtkama koje su gradski korisnici proračuna, izuzev onima u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Opatija, s obzirom na to da oni u ovim izvanrednim okolnostima prouzročenim koronavirusom snose veliki teret i aktivno su uključeni u rad Stožera Civilne zaštite.


– S obzirom na situaciju vezanu uz epidemiju koronavirusa koja će sasvim sigurno uzrokovati i znatno slabije punjenje gradskog proračuna, Grad Opatija primoran je, u skladu s proračunskim mogućnostima, poduzeti i mjere umanjenja plaća zaposlenika gradske uprave kao i ostalih proračunskih korisnika (Dječji vrtić Opatija, Festival Opatija, Gradska knjižnica i čitaonica »Viktor Car Emin«) – rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju nakon kojega je Dujmić uputio pismo s prijedlogom aneksa kolektivnih ugovora sindikatima koji djeluju u gradskoj upravi i navedenim ustanovama.


– Umanjenje osobnog dohotka, prema gradonačelnikovu prijedlogu neće biti jednako za sve radnike, već će ovisiti o visini plaća koje će biti umanjene u postocima od 20, 25 i 30 posto. Tako bi zaposlenicima koji imaju bruto plaću veću od 10.000 kuna ona bila umanjena 30 posto, bruto plaću od 8.500 do 10.000 kuna 25 posto, a onima s bruto plaćom ispod 8.500 kuna 20 posto. Svakako će se voditi računa o tome da se ne ide ispod minimalne plaće u RH, a restrikcija će trajati koliko to bude nužno. U tijeku su pregovori gradonačelnika sa sindikalnim povjerenicima, a predloženo umanjenje na snazi bi bilo od 1. travnja 2020. godine – stoji u odgovoru koji je stigao iz Grada Opatije.


Najbolje rješenje




Prijedlog gradonačelnika, prema prvim saznanjima direktora i ravnatelja gradskih tvrtki koje su sada mahom zatvorene i ne rade, čini se da je dobro prihvaćen, a tek neke gradske ustanove/tvrtke i dalje pregovaraju u potrazi za najboljim rješenjem.


Ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić rekla je da su pregovori još u tijeku, da Grad i sindikati vode razgovore. Na pitanje hoće li ona osobno smanjiti svoju plaću, rekla je da će ona prihvatiti smanjenje za primjer ostalima. Bez rješenja su još i u opatijskog gradskoj tvrtki Parkovi. Nedavno postavljeni direktor


Ivan Bilobrk kaže da se na prijedlogu još radi, odnosno da se razmatraju opcije.


– U ovom trenutku još se nismo usuglasili na koji način ćemo se prilagoditi ovoj situaciji. Moramo još sve komunicirati sa sindikatima i s Gradom – rekao je Bilobrk.


Prijedlog gradonačelnika odmah su prihvatili u opatijskoj gradskoj knjižnici. Ravnateljica Suzana Šturm-Kržić kaže da su oni suglasni da se plaće smanje.


– Solidariziramo se sa svima koji su izgubili posao, a mi smo ipak »na jaslama«. Naša odluka donesena je složno, kompaktna smo sredina u kojoj radi 13 djelatnika, svi akademski građani s visokom stručnom spremom, svjesni ove teške situacije. Sada je bitno da svi budemo skromniji. Međutim, smatram da bismo svi mi koji smo dio ovog opatijskoga gradskog sustava, i kojima je sada gradonačelnik predložio smanjenje, trebali biti jednako tretirani, odnosno da se ne dopusti da bude izuzetaka, da neki ovu situaciju koriste za agitiranje – rekla je Šturm-Kržić.


Da treba smanjiti plaće, slaže se i ravnatelj gradske ustanove Festival Opatija Ernie Gigante Dešković.


– Prijedlog gradonačelnika za privremeno umanjenje osobnog dohotka korisnicima proračuna, dok se ova dramatična situacija ne okonča, je razumljiv. Kao što je mnogima, tako je i nama u Festivalu koronavirus rad stavio na pauzu, stoga ću prijedlog gradonačelnika prihvatiti. Ne moram vam ni opisivati kako se osjećamo, pripremili smo fantastično kazališno proljeće i morali sve otkazati, ali nema veze. Bit će još proljeća. Sada je najvažnije zdravlje ljudi i neka sve ovo prođe što prije kako bi se rad i život svih normalizirao – odgovara ravnatelj Festivala Opatija.


Smanjila i Opatija 21


Iako nisu korisnici proračuna, gradska tvrtka Opatija 21 svim je svojim zaposlenicima smanjila plaće za 30 posto.


– Gradonačelnik nije donio odluku za one koji nisu proračunski korisnici, znači to se nije odnosilo na nas. Međutim, bez obzira na to, praktički istog dana, neovisno o gradonačelnikovom prijedlogu, zato što se moram ponašati kao odgovorni gospodarstvenik, donio sam odluku o 30-postotnom smanjenju plaća u Opatiji 21 i to ne samo na tri mjeseca, kako je Grad predložio za svoje proračunske korisnike, već do daljnjega. To je jedini način da eventualno uspijemo preživjeti jedan period, a nisam siguran ni da će to biti dovoljna mjera. Opatija 21 je već duže vrijeme bez prihoda jer nismo imali naplatu tri mjeseca vikendom i blagdanima tijekom zime, a sada, kad smo trebali početi, ne možemo zbog situacije kakvu imamo. Pitanje je koliko mi uopće možemo izdržati na ovaj način. Imamo troškove poslovanja identične kao da radimo »sto na sat«, a prihoda niotkud. Ono što je za mene u ovom trenutku najžalosnije je da se 99 posto mjera što ih je donijela država ne odnosi na Opatiju 21. Mi po brojnim kriterijima ne možemo koristiti mjere, niti zbog vlasništva tvrtke, niti po broju zaposlenika, niti po prihodima, ne zadovoljavamo puno kriterija koje je Vlada postavila da bi se mogli koristiti olakšice. Na nas se odnosi samo jedna, a pitanje je hoćemo li moći dobiti i tu jednu olakšicu – rekao je Igor Štok, direktor tvrtke Opatija 21, koja zapošljava 31 djelatnika.