Vijećnik o KTC-u

Dešković: Čelnika KTC-a treba izabrati stručna nezavisna komisija

P. N.

NL arhiva

NL arhiva

Pitanje tko će voditi KTC samo je nastavak nesnalaženja Grada- navodi u pismu Ernie Gigante Dešković



Nedavno je gosp. Dujmić u Novom listu naveo kako je u tijeku analiza organizacijskog modela KTC-a, no iznio je samo jednu stranu medalje pa pogledajmo i drugu.


Odmah na početku, dobro je da Opatija dobiva jedan objekt za svoju kulturu, ali način na koji se to radi je pogrešan. Prvo se ex-kino nazivalo Dom umjetnosti, pa ga je gradonačelnik preko noći počeo zvati Dom kulture, pa opet preko noći Kulturno-turistički centar.


Možda nekima sve to zvuči isto, ali nije. Domovi umjetnosti su namijenjeni civilnom kulturnom sektoru (udrugama), Domovi kulture upliću javne gradske ustanove u kulturi (u nas je to Festival Opatija), a Kulturno-turistički centar uvodi turistički sektor (Turistička zajednica i hotelijeri) te je tu riječ o kongresnim dvoranama. U Opatiji javnim novcem građana ima smisla graditi prvo i drugo, dok treće ne.




Zašto? Jer hoteli imaju svoje kongresne dvorane i neće iznajmljivati gradsku, privatne manifestacije radije odlaze u hotelske kapacitete gdje im je sve nadohvat ruke, većim festivalima je draža sportska dvorana jer su s KTC-om napravili glupost oko parkinga kojeg zapravo nema. I što Grad čini? Kreće upravo s trećim.


Omča oko vrata


Kada se već učinilo taj korak trebalo je hitno u gradnju uključiti Turističku zajednicu, hotelijere i neku svjetski prestižnu ustanovu u kulturi. Sam je gradonačelnik često ponavljao kako će se KTC ustvari ponajviše koristiti u turističke svrhe. I što se učinilo? Turistički sektor nije dao ni lipe, nema ozbiljnih partnera, nema nikoga, osim trenutnih čelnika Grada i njima bliskih osoba koje govore kako je sve divno. Rezultat: Grad je građanima oko vrata zavezao gotovo 40 milijuna kuna (s PDV-om) na 15 godina za objekt koji će koristiti oni koji za njega nisu dali ni lipe. Priče »ali bit će tamo i predstave « mogu se objesiti mačku o rep.


Ja jako volim kazalište i mislim da Festival u tom segmentu dobro radi, ali 40 milijuna kuna je naprosto previše. Sve je trebalo biti jeftinije, racionalnije i s parkingom.Pitanje tko će voditi KTC samo je nastavak nesnalaženja Grada. Festival je gradska ustanova u kulturi i prirodno je da preuzme tu ulogu, sve dok na posljednjem Vijeću nije eskaliralo da postoji problem s Festivalom.

Neugodna istina


Neugodna istina je da nas već svi šišaju, Opatija godinama nema jedan spektakl europske razine, troši se stotine tisuća kuna na projekte poput Solo Positivo koji završavaju fijaskom, matuljski Amfiteatar već konkurira Ljetnoj… A odgovorni za takvo stanje su ipak u Gradu. Ili doista postoje naivci koji misle da jedan Grad nema veze sa stanjem u gradu i s vlastitom gradskom ustanovom?


Stoga savjetujem da čelnika KTC-a izabere nezavisna komisija stručnjaka na međunarodnom natječaju s naznakom da mora imati iskustva u vođenju velikih kulturnih objekata (kako nam se ne bi ponovili amateri koji postaju ravnatelji, čega smo već imali u Opatiji) i po mogućnosti da nije član neke stranke kako bismo odmah isključili uhljebe koji već snivaju o toj fotelji. Ako hoćemo graditi bolju Opatiju to je jedini put kojim treba ići – smatra u otovrenom pismu opatijski nezavisni vijećnik Ernie Gigante Dešković.