Skroman slatki tjedan

Dani črešanj va Lovrane bez štrudle i fešte

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Smatram da definitivno treba ulagati u gastro priredbe posebno kada se one baziraju na domaćem proizvodu. Za iduću godinu drugačije ćemo posložiti ovu priredbu – rekla je Luiza Sandalj



LOVRAN Gastro priredbe već godinama su baza turističke ponude Lovrana u predsezonskom i posezonskom razdoblju. Jesen je u znaku maruna, proljeće i ulazak u glavnu sezonu u znaku šparuga i lovranskih trešanja – brtošinki.


Manifestacije su to koje su zbog karakteristika autohtonih, domaćih, ali i samoniklih plodova prirode odjeknule u brojnim časopisima diljem Europe i svijeta, a neke su i svrstane u top deset najboljih gastro priredbi u Europi.


Međutim, u njihov razvoj već se godinama premalo ulaže. Tradicionalne lovranske priredbe već godinama stagniraju, nedovoljno se ulaže u njihov razvoj, nove sadržaje i ponudu, iako su i dalje rado posjećene od lokalnog stanovništva i gostiju iz regije.


Maštovite kreacije




Osim što priredbe stagniraju, a što se ponekad opravdava i nekvalitetnim i lošim urodom plodova, jedna je vrlo poznata gastro manifestacija napravila i korak unazad. Nakon punih 17 izdanja manifestacija »Dani črešanj va Lovrane« bit će tako ove godine obilježena u krnjem obliku, bez glavnog centralnog događanja na lovranskom trgu, bez rezanja višemetarskog štrudela od trešanja, bez plesa, folklornog ansambla, nastupa banda…


Priredba  će se održati tek u ugostiteljskim objektima u Lovranu, konobama i restoranima, koji će od 10. do 18. lipnja nuditi ovaj slatki plod u različitim kombinacijama.


Nudit će se kokteli od trešanja, karamelizirane trešnje na posteljici iznenađenja, palačinke s domaćom skutom i lovranskim trešnjama, krostata s trešnjama, juha od trešanja, pileći file s trešnjama te mnoge druge maštovite kreacije i to u 16 objekata: bistrou Oaza, Gradskoj kavani Lovran, Hostelu Link, konobi Kali, konobi Marun, Lovranskom pubu, Remisens hotelu Excelsior, restoranima Bellavista, Draga di Lovrana, Knezgrad, Kvarner, Riviera, Stari grad, Villa Astra, Lovranska vrata, te restoranu pizzeriji Delfino.


Prema riječima Luize Sandalj, nove direktorice turističkog ureda u Lovranu, razlog neodržavanja centralne manifestacije je prošlogodišnji loš urod ploda.


Sočne brtošinke


– Smatram da definitivno treba ulagati u gastro priredbe posebno kada se one baziraju na domaćim proizvodu. Za iduću godinu drugačije ćemo posložiti ovu priredbu i osvježiti je. Pokušat ćemo napraviti nešto kao »food street« – rekla je Sandalj.


Urod brtošinki ove je godine, prema riječima vlasnika stabala trešanja, vrlo solidan, pa je za njih prava šteta da se manifestacija ne održava u punom obliku. Mnogi lovranski turistički djelatnici smatraju kako ovu gastro deliciju treba više iskoristiti u turističke svrhe. Kvaliteta ploda, sočnost i veličina, ali i turistička priča o »brtošinki« koja je ime dobila po pomorcu Brtošiću koji ju je navodno prije stotinu godina donio iz Južne Amerike, trebali bi postati razlog dolaska u Lovran u lipnju, a ne tek slučajni događaj za one koji se u Lovranu zateknu.