Forum žena SDP-a

Dan ružičaste vrpce u subotu ispred opatijske tržnice

Marina Kirigin

Đeni Hrvatin / Snimio Marin ANIČIĆ

Đeni Hrvatin / Snimio Marin ANIČIĆ



OPATIJA Forum žena SDP-a Opatija i ove će godine obilježiti Dan ružičaste vrpce. Riječ je o humanitarnoj akciji čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se 90 posto oboljelih može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.


Akcija je zakazana za subotu (1. listopada) u vremenu od 8.30-11.30 sati ispred opatijske tržnice (u slučaju kiše akcija će se održati u zgradi tržnice).


– U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,5 milijuna žena, a prema nekim statističkim podacima i 1,7 milijun. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena. U Hrvatskoj svake godine oboli između 2.200 i 2.600 žena, a umre ih prosječeno 1.000. Unatoč naprednim metodama liječenja, rak dojke je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti sredovječnih žena (od 35. do 69. godine).




Sredstva prikupljena akcijom ići će 50 posto za opremanje Dnevne onkološke bolnice u KBC-u Rijeka, a 50 posto za rad Udruge Nada Rijeka – istakla je Đeni Hrvatin iz FŽ SDP–a Grada Opatije.