Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Djevojčice nogometašice

DUGO SPORTSKO LJETO Liburnijski mališani ne dosađuju se tijekom praznika

Foto: Marina Kirigin
Foto: Marina Kirigin
Autor:
Objavljeno: 9. srpanj 2019. u 13:44 2019-07-09T13:44:05+02:00

Roditelji, posebno oni koji rade u turizmu te za vrijeme školskih praznika imaju pune ruke posla, više ne moraju brinuti kako animirati djecu, kako ih udaljiti od mobitela i televizije. U Lovranu među silnim dječacima, prve korake u nogometu uči i 15 djevojčica zaljubljenih u ovaj sport

OPATIJA/LOVRAN - Mogu jedriti, surfati, plivati ili igrati nogomet, odnosno vaterpolo - liburnijska djeca imaju na raspolaganju velik broj ljetnih aktivnosti koje su za mnoge roditelje postale neophodan ljetni sadržaj. Roditelji, posebno oni koji rade u turizmu, koji za školskih praznika imaju pune ruke posla, više ne moraju brinuti kako animirati djecu, kako ih udaljiti od mobitela, televizije, zatvorenih prostora... Širom Liburnije nude se razne mogućnosti za aktivno provođenje slobodnog vremena mališana. Organizirane su sportske škole, kampovi po pristupačnim cijenama, a neki su tečajevi čak i besplatni. Način je to kako motivirati dijete da aktivno u druženju s vršnjacima, zabavi i sportu provede vrijeme na otvorenom. Velik broj djece bira aktivnosti u i na moru, međutim kada je nogomet u pitanju, ponovno se potvrđuje ona uzrečica da se radi o »najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu«. Tako u ove sunčane dane, na velikim vrućinama, na igralištu Lokva u Lovranu trenira 125 mališana s područja cijele Liburnije, ali i iz riječkog prstena, kao i nekoliko gostiju iz susjednih nam država.

Igra i učenje

Škola Primi Passi već sedmu godinu okuplja male ljubitelje nogometa, djecu u dobi od 5 do 12 godina, koja raspodijeljena u uzrasne kategorije uče o nogometnim tehnikama, taktikama ili pak samo uživaju u igri s loptom. Voditelj lovranske škole nogometa Vanja Petrović, uz pomoć devetero trenera - Marina Golemca, Stipe Karduma, Vanje Iveše, Tonija Džaje, Robija Stojakovića, Patrika Vidmara, Nine Mohorovičića, Ivana Golemca i Josipa Juraja Klindića, našao je model koji odgovara i roditeljima i djeci, omogućio dvotjedni poludnevni i cjelodnevni program koji se sastoji od treninga nogometa, popodnevnog kupanja na Peharovu i ručka.
– Broj djece iz godine u godinu raste, a ove godine među silnim dečkima imamo čak 15 djevojčica. Škola je bazirana na nogometnom treningu, ali i kupanju i zabavi. Želimo da se djeca kod nas osjećaju sretno i sigurno dok im roditelji rade, da nauče nešto o nogometu i uživaju u druženju s vršnjacima. Ova škola pokazala se i kao dobra promocija nogometa, pa velik broj polaznika škole nastavlja trenirati nogomet u klubovima u našoj regiji – rekao je Petrović zahvalivši Općini Lovran i HNK-u Lovran na pomoći i podršci u organizaciji škole.

Zabava i druženje

Dvanaestogodišnja Leana Kaštigar iz Opatije, jedna je od onih djevojčica koja je među prvima, sa svega šest godina stigla u lovransku nogometnu školu Primi Passi. Bio je to njen prvi susret s nogometom, od kojeg više nije odustala. Danas Leana igra u Ženskom nogometnom klubu »Rijeka« u kategoriji mlađih pionirki.
– Na ovom terenu u Lovranu donijela sam pred šest godina odluku da želim trenirati nogomet, a ove sam godine ponovno odlučila doći u školu kako bih radila na nogometnoj tehnici i vježbala snagu udarca. Uživam u treninzima, zabavi i druženju s prijateljima – rekla je Leana, sada već »ozbiljna« nogometašica.
Neka djeca teže podnose toplinu, pa su umjesto guranja lopte na zelenom terenu izabrala aktivnosti uz i na moru. U Voloskom tako dio njih surfa i igra vaterpolo, na plaži Tomaševca krenuo je tečaj plivanja za one najmlađe, a u opatijskoj luci izmjenjuju se grupe jedriličara u klasi »optimist«. Sanjin Šikić i Nika Masovčić treneri su škole jedrenja Jedriličarskog kluba »Opatija« koju ovog ljeta pohađa 20-tak djece koja uče jedriličarske vještine. Uče o vjetrovima, kako vezati čvorove, kako opremiti jedrilicu, a naravno i jedriti. Među njima, na svoju prvu školu jedrenja stigla su i braća Maljić, sedmogodišnji Fran i desetogodišnji Marin.

Kroćenje vjetra

Iako je njihov prvi izbor - sport koji treniraju zimi - rukomet, obojica kažu da uživaju u školi jedrenja. Marin je stalno u iščekivanju jačeg vjetra i većih brzina na moru, a Fran najviše uživa u prevrtanju barčice i kupanju. Da već uspješno krote vjetar pokazali su i u samoj lučici u koju su mirno uplovili i pristali.
– Sva djeca koja žive na moru, osim što bi trebala znati pravilno plivati, trebala bi biti upoznata i s osnovama jedrenja. Zato sam u školu jedrenja upisala i svoje dijete koje doista uživa u aktivno provedenom vremenu, zabavi i druženju. Nova znanja i vještine neće joj poslužiti samo u jedrenju i situacijama na moru, već i u životu. Sigurna sam da na ovaj način podižu svoje samopouzdanje – rekla je majka polaznice škole jedrenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.