Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
17. studenoga 2019.
Tržište rada drugačije nego nekad

foto DANI KARIJERA U IKI Poslodavci danas trče za radnicima

Dani karijera održavaju se u Iki treću godinu zaredom / Snimio Ivica TOMIĆ
Dani karijera održavaju se u Iki treću godinu zaredom / Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2019. u 18:20 2019-03-11T18:20:31+01:00

Dani karijera su prilika da studenti dođu u direktan kontakt s poslodavcima, da dođu do posla koji će biti ostvarenje njihovih snova, a poslodavci pronađu kvalitetnu i stručnu radnu snagu

IKA Situacija na tržištu rada bitno se promijenila u odnosu na nekad. Poslodavci su ranije mogli doista čekati i birati radnu snagu, a danas za njom tragaju. Kadrovske službe hotelskih kuća dobar dio godine, u pripremi sezone, zato obilaze sve obrazovne ustanove, škole, fakultete, zavode za zapošljavanje, svoje poruke o poslovima na kojima zapošljavaju ljude serviraju i putem društvenih mreža, reklama. Uglavnom na sve moguće načine pokušavaju doći do kadrova i pritom naravno dobiti stručnu i kvalitetnu osobu za rad na određenoj poziciji.

S tom namjerom i tim ciljem na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki već se treću godinu zaredom održavaju Dani karijera. Prilika je to da studenti dođu u direktan kontakt s poslodavcima, da dođu do posla koji će biti ostvarenje njihovih snova, a poslodavci pronađu kvalitetnu i stručnu radnu snagu.

Čitav spektar poslova na kojima zapošljavaju su na fakultetu u Iki studentima predstavili djelatnici 12 tvrtki – Daruvarske toplice, Design Hotel Navis i Villa Kapetanović (Opatija), Double Tree by Hilton Zagreb, Falkensteiner Hotel&Residence (Zadar), HUP Zagreb, Imperial (Rab), Jadranka (Mali Lošinj), Le Meridien Lav (Split), LifeClass Terme Sveti Martin, Maistra (Rovinj), Njivice Hotels and Camp Resort i Valamar Riviera (Poreč).

Dani karijera: Studenti su obilazili štandove potencijalnih poslodavaca / Snimio Ivica TOMIĆ

Lakše nego nekad

U obilasku štandova hotelskih kuća na Danima karijera bila je i Leopoldina Nižetić, studentica pete godine fakulteta. Kaže da je danas ipak puno lakše naći posao u turizmu nego nekad, međutim, da se i dalje uglavnom nude nižerangirani poslovi – konobara, sobarice, pomoćnog osoblja u hotelu, odnosno poslovi koje mogu raditi svi oni sa završenom srednjom školom.

– Sada kada završavam fakultet, voljela bih ipak naći neki višerangirani posao u turizmu. Ne očekujem da me poslodavac odmah stavi na menadžersku poziciju, ali voljela bih, s obzirom na znanje te dosta iskustva na sezonskim poslovima, ali i odrađenu praksu u svim hotelskim odjelima, pronaći bar posao na recepciji hotela. Zato sam danas i došla ovdje – rekla je Leopoldina Nižetić koja je dosad radila i puno drugih sezonskih poslova, kao prodavačica u suvenirnici, u supermarketu, u pekari. Studentica fakulteta već sada je počela intenzivno tražiti posao na recepciji, a javila se i na takav natječaj koji je raspisala hotelska tvrtka na otoku Braču.

Dani karijera, snimio Ivica TOMIĆ

– Iskreno se nadam da ću dobiti taj posao. O uvjetima još ne znam puno, ali kada su plaće u pitanju, čini mi se da su one, bar u turizmu, ipak nešto porasle u odnosu na prije jer nema dovoljno radne snage pa je to način kako privući ljude – rekla je Nižetić.

Prezentacije i radionice

U sklopu jučerašnjeg prvog dana Dana karijera održano je izlaganje predstojnika regionalnog ureda HZZ-a Rijeka Željka Markovića na temu »Hrvatski zavod za zapošljavanje i tržište rada turizma i ugostiteljstva«, a Silvija Baričević održala je prezentaciju i interaktivnu radionicu na temu »Gradimo karijere u turizmu Hrvatske – zašto je dobro ostati?«. Studenti su imali mogućnost sudjelovati u izlaganjima i susretima s predstavnicima hotelskih kuća, kao i na raznim radionicama.

Silvija Baričević, direktorica ljudskih potencijala Jadranke iz Malog Lošinja, kaže da se intenzivno radi na pronalasku kadrova za rad i da se svake godine susreću sa sve većim izazovima. Istakla je da njihova tvrtka zapošljava na svim pozicijama, od najnižih do najviših, te da je mogućnost razvoja karijere jako velika.

Mjesto pod suncem

Na otvaranju Dana karijera pozdravne riječi uputila je i dekanica FMTU-a Dora Smolčić Jurdana, prodekanica za poslovne odnose Ines Milohnić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić.

Smolčić Jurdana rekla je da studenti tijekom dvodnevnog zanimljivog i sadržajnog programa Dana karijera mogu pronaći svoje mjesto pod suncem, uključiti se u svijet rada, odnosno pronaći sezonske poslove ili po završetku fakulteta pronaći stalno zaposlenje.

Dani karijera: Studenti su obilazili štandove potencijalnih poslodavaca / Snimio Ivica TOMIĆ

– Zapošljivost studenata ovog fakulteta se značajno popravila u posljednjih desetak godina. Naši kadrovi se izuzetno dobro zapošljavaju – konstantno se govori o nedostatku kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. Ponekad ne startaju s poslom koji je primjeren kvalifikaciji i stručnoj spremi koju su završili, međutim, ono što danas obilježava tržište rada je da vrlo brzo napreduju, vrlo brzo čak dostižu i menadžerske pozicije u turizmu – rekla je dekanica Fakulteta, napomenuvši da je ove godine prvih pet studenata fakulteta po uspjehu i prije same promocije dobilo posao u struci.

Dani karijera: Studenti su obilazili štandove potencijalnih poslodavaca / Snimio Ivica TOMIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.