Europski projekt

Culturecovery: Mošćeničani traže model upravljanja svojim eko muzejom

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Mošćenička Draga, kao jedan od devet partnera iz šest zemalja Srednje Europe, dobit će oko 192 tisuće eura kojima će se označiti turističke atrakcije i spomenici od Trebišća do Brseča, a sada slijedi radionica posvećena inovativnim modelima upravljanja ekomuzeja



MOŠĆENIČKA DRAGA Projekt Culturecovery, zahvaljujući kojem je Općina Mošćenička Draga dobila gotovo 1,5 milijuna kuna za revitalizaciju kulturne baštine, ulazi u drugu fazu. Navedeni projekt odvija se od srpnja 2017. godine i financiran je iz programa Interreg Central Europe. Projektne aktivnosti izvode se na općinskoj i regionalnoj razini te se posebice usredotočuju na ekomuzeje kao lokalne nositelje nematerijalne kulturne baštine. Općina Mošćenička Draga je sa svojim Ekomuzejom odabrana kao jedan od devet partnera iz šest srednjoeuropskih zemalja te će dobiti oko 192 tisuće eura bruto za revitalizaciju kulturne baštine.


Pohvale Dražanima


Ukupan budžet Projekta iznosi 1,55 milijuna eura te 1,28 milijuna eura financirano iz ERDF-a. Prema riječima načelnika Mošćeničke Drage Riccarda Staraja, europskim sredstvima trebale bi se označiti sve turističke atrakcije i spomenici na prostoru od Trebišća do Brseča te time turistički valorizirati kulturno-povijesna baština kraja.


– Partneri iz institucija različitih profila i iskustava, sa zajedničkom željom očuvanja nematerijalne kulturne baštine, sastali su se sredinom veljače u Pivki na drugom po redu sastanku Upravnog odbora kako bi proveli analizu dosad provedenih aktivnosti, ukazali na eventualne probleme i poteškoće prilikom provedbe aktivnosti. Također, proveden je monitoring dosad utrošenih sredstava predviđenih po radnim paketima za svakog projektnog partnera zasebno. Projektni partner iz Austrije, zadužen za radni paket komunikacije, pohvalio je općinu Mošćenička Draga za ažurno slanje informacija o nadolazećim događajima u sklopu Ekomuzeja, što je jedan od zadataka svakog partnera – istakla je Ana Montan koja je u ime Općine Mošćeničke Draga uključena u projekt.


Tri radionice




U sljedećoj fazi projekta nastavit će se s aktivnostima tematskog radnog paketa koji podrazumijeva analizu i strategiju očuvanja i obnove nematerijalne kulturne baštine kroz ekomuzeje. Konačni rezultat ovog paketa bit će zajednička strategija za očuvanje kulturne baštine. – Svaki partner treba održati tri nimalo lagane radionice s dionicima područja u kojem djeluje te pokušati doći do novih spoznaja. Na sastanku je dan okvir koji svaki partner prilagođava svojim potrebama. Teme koje treba pokriti su: učinkovito i održivo upravljanje, inovativno očuvanje i obnova nematerijalne kulturne baštine kroz kreativne industrije te informacijske i komunikacijske tehnologije te, posljednja tema, integracija ponude temeljena na lokalnom identitetu unutar tradicionalne turističke ponude u svrhu odgovornog turizma – istakla je Montan.


Tema sastanka bila je radni paket posvećen inovativnim modelima upravljanja ekomuzeja. U sklopu ovog paketa predviđeno je održavanje jedne radionice po projektnom partneru usmjerene javno-privatnom sektoru kojemu treba predstaviti način upravljanja ekomuzejom, prikupiti povratne informacije u svrhu podešavanja modela upravljanja prije negoli on bude odobren.