Matuljski načelnik u ratu protiv opozicije

Ćiković izbacio HDZ-ovce iz Upravnog vijeća vrtića

Marina Kirigin

Obavijesti o razrješenju iz Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Matulji i Nadzornog odbora Komunalca članovi matuljskog HDZ-a Dunja Šimić i Robert Matulja te Denis Požar primili su putem pošte, a postupak Marija Ćikovića ocjenjuju »političkom čistkom«



MATULJI  Načelnik Općine Matulji smijenio je članove HDZ-a iz Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Matulji i Nadzornog odbora Komunalca.


Pismenim putem, poštom, članovi HDZ-a u Upravnom vijeću vrtića Dunja Šimić i Robert Matulja te član NO-a Komunalca Denis Požar, dobili su obavijest u kojoj stoji »Općinski načelnik donosi sljedeći zaključak: Općinski načelnik sukladno članku 48. stavak 1.6 razrješava člana Upravnog vijeća vrtića Matulji ……« U obavijesti o razrješenju koja je data bez najave ne stoje razlozi takve odluke koja je u ingerenciji načelnika Općine Matulji, a za koje smijenjeni članovi matuljskog HDZ-a tvrde da je isključivo politička.



Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković jučer je dao obrazloženje razrješenja članova Upravnog vijeća vrtića i predstavnika u NO-u Komunalca. Rekao je kako su razriješeni članovi Upravnog vijeća vrtića bili protiv rebalansa proračuna kojim se osigurao novac za novi krov dječjeg vrtića u Munama, a kako su naknadno, nakon što je krov vrtića obnovljen, rekli kako je obnova krova u Munama njihova zasluga.    –Predstavnika u NO-u Komunalca razriješio sam dužnosti jer me nije izvještavao o radu NO-a – objasnio je Ćiković te naveo ljude koji su ušli na upražnjena mjesta u nadzornim i upravnim tijelima. Tako će odsad u NO-u Komunalca sjediti umjesto Požara Dean Frlan, a u Upravnom vijeću matuljskog vrtića, umjesto Matulje i Šimić, Hari Jurdana i Ingrid Debeuc.




   – Ovo se dogodilo prvi puta u povijesti Općine Matulji, u 22 godine postojanja Općine. Smatram kako je razlog ovakve načelnikove odluke izglasavanje proračuna. Da bi proračun bio izglasan, treba mu devet ruku, a s obzirom na to da HDZ više nije u koaliciji s njima, na ovaj način žele pridobiti dva glasa PGS-a. Zato smatram da je ovo čista politička čistka – govori smijenjeni Robert Matulja, član matuljskog ogranka HDZ-a tvrdeći da je »dobro dok ih se hita z upravneh odbori, samo da ih pokle ne počne hitat va jamu«, a na pitanje postoji li možda još neki dodatni razlog njihovog razrješenja, Matulja nadodaje:


   – Prijedlog načelnika upućen Upravnom vijeću vrtića bio je da se zatvori vrtić u Munama. Tamo je osmero djece i mi iz HDZ-a smo bili protiv zatvaranja, pa smo se suprotstavili takvoj ideji. Drugi je razlog što načelnik »skida« 900.000 kuna za matuljski vrtić. Takav njegov prijedlog ponovno članovi HDZ-a u Upravnom vijeću vrtića nisu podržali jer smatramo da se treba skidati na drugim stvarima, a ne na standardu vrtićara – govori Matulja.



Predsjednik HDZ-a Matulji Ivica Poljak kaže da je informaciju o razrješenju Denisa Požara dobio od načelnika. Tada mu je, kaže, postavio i pitanje zbog čega je to učinjeno s obzirom na to da on dobro obavlja taj posao. Odgovor načelnika bio je da je to njegova odluka i da je nema što pojašnjavati.



   Načelnik Općine Matulji ima pravo mijenjati članove Upravnog vijeća i NO-a Komunalca, to je u njegovoj ingerenciji, potvrdili su i članovi matuljskog HDZ-a, no način na koji je to učinjeno posebno je zasmetao matuljske HDZ-ovce koji su bez ikakve najave poštom primili obavijest o razrješenju bez ikakvog obrazloženja, niti razloga zbog čega je donesena takva načelnikova odluka.


   Za danas poslijepodne je najavljena sjednica Općinskoga vijeća Matulja, a s obzirom na to da je donošenje proračuna za 2015. godinu najvažnija točka i nije sigurno koliko će biti vijećničkih ruku »za« njegovo usvajanje, očekuje se da bi u matuljskoj vijećnici moglo biti vrlo zanimljivo.