Turisti oduševljeni

Čarobni trenuci opatijske povijesti: Carski grad isprepleo sadašnjost i prošlost

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Program se odvijao na četrnaest poznatih punktova u gradu, a svaki je od njih uz pomoć statista, glumaca, plesača i glazbenika »pričao svoju priču«, a u okolnim ugostiteljskim objektima miješali su se različiti jezici i bilo je vrlo živo



OPATIJA Romantika iz doba kada su raskošne krinoline bile modni hit među damama, a iz dana u dan se potvrđivalo nepisano pravilo o tome »što je muškarac bez brkova«, vratila se nakratko u Opatiju tijekom subotnje noći, uz manifestaciju Carski grad koju je i ove godine organizirala ekipa Turističke zajednice Grada Opatije. Namjera im je bila obogatiti ljetne sadržaje za turiste, ali i privući domaćeg posjetitelja u grad, u čemu su i uspjeli.


Otkrivanje nekih od čarobnih trenutaka iz opatijske povijesti upriličeno je na četrnaest poznatih punktova u gradu, a svaki je od njih uz pomoć statista, glumaca, plesača i glazbenika »pričao svoju priču«. Noć je bila ugodna premda vjetrovita, a pored samih lokacija koje su ugostile Carski grad i na kojima se okupilo najviše ljudi, dobro su prošli i okolni ugostiteljski objekti u kojima je bilo živahno, a domaća riječ se miješala s raznim drugim jezicima, od njemačkog i talijanskog, do engleskog i francuskog, mađarskog…


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Plejada slavnih 




Premda je opatijski »zid slavnih« u parku Angiolina i inače među omiljenim točkama za »selfije«, tijekom subotnje noći je to bilo još češće, budući da se ovdje zahvaljujući čudotvornome vremeplovu moglo ne samo fotografirati, već i popričati sa nekim od slavnih opatijskih gostiju poput Gustava Mahlera i Alberta Einsteina, ili pak Jamesa Joycea, a u Opatiju su se »vratili« i Drago Gervais i Andrija Mohorovičić, uistinu slavni opatijski sinovi. Sve je neumorno pratio i sam car Franjo Josip, dostupan također bez ikakvih problema i zaštitara za »selfije«, a glazbene numere i posebna rasvjeta su također dočaravale opušten svijet umjetnosti s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Carski grad je vješto isprepleo opatijsku sadašnjost i prošlost, a u programu su između ostalih nastupali i članovi Die Kärtner »k.u.k. Traditionsgendarmerie« iz Austrije, opatijske Udruge 60+ i Statisti Opatija, RI teatar i riječka udruga Strategija S te Roxy Dance iz Pazina, ali i plesne skupine iz Mađarske, Italije i Hrvatske.


Na šetalištu Slatina pažnju gostiju je izazivao mali sajam »svega i svačega« pod nazivom »Merkat po starinski«, u čijim su se okvirima predstavili opatijski umjetnici i proizvođači autohtonih proizvoda, Claudio Frank, Vedran Ružić, Eda Mihovilić, Saša Jantolek, Loredana Bradaschia, Atelier Ecosytle, La Bougie svjećarstvo, Kosenka Šikić, Natura Istria, OPG Kos, te Ivy’s Sweet Lavander. Uz pljesak i odobravanje publika je popratila i svirku i pjevanje Trija Asi, te program Društva »Naša djeca« Opatija. Desetak za picigin raspoloženih Opatijskih kukala u starinskim kupaćim kostimima, svoje noćno kupanje je odradilo u plićaku na Slatini, dok je s obližnje terase hotela »Milenij« u programu pod nazivom »Klasika s pogledom na Kvarnerski zaljev« publika mogla uživati uz Kvartet Veljak.


Očima umjetnika 


Na Portiću je slikao Vedran Ružić, svoje su zanate promovirali ribari i škampari poput primjerice Duška Jeličića Duleta, a ispred Šporera je kamere mamio očuvani oldtimer. Pozornica ispred paviljona je bila rezervirana za program »Monarhija u malom«, tijekom koje su se predstavili Potkalnički plemenitaši iz Gornje Reke, Dame e Cavalieri iz Trsta i Venecije, Reformkori Hagyomanyorzok Egyesulete iz Balatonfüreda, Dvorska lepeza iz Topuskog, te Veseli oldtimeri iz Rijeke. Isti su izvođači nastupali i na terasi hotela Kvarner uz ženevski Simfonijski orkestar, ali i predstavili tradicionalne plesove Austro-Ugarske monarhije ispred hotela Imperial. Poseban je ugođaj bio i u Parku Angiolina gdje su ispred Ville Amalije »Opatiju očima umjetnika« prikazali akademski slikar Claudio Frank, violinistica Esperanza Frank i pijanistica Natalia Maricheva, a pred Villom Angiolinom »Igru glazbenih nota i svjetla« uprizorili su Plesni studio Oksana iz Rijeke, tenor Voljen Grbac, te Mihalj Ivković na harmonici. Glazbeni paviljon u ovome parku bio je pozornica za susret plesnih cipelica i violine, a u programu pod nazivom »Isadora Duncan susreće Jana Kubelika« slavnu plesačicu i istaknutog violinista utjelovili su Karolina Šuša i Alberto Surina.


Goste su dočekala i druga iznenađenja, poput audicije za »novi film braće Lumiere«, a vodiče i propagandne materijale o Carskome gradu dijelile su nasmiješene hostese, pa se stoga i publika ove godine lakše mogla snaći i ciljano birati lokacije s programima koji su im se činili najzanimljivijim.