Ministar turizma

Cappelli: Sviđa mi se ideja o povezivanju turističkih zajednica u Opatijsku rivijeru

Srđan Brajčić

Nisam zabrinut za opatijske turističke brojke. Opatija se razvija u pravom smjeru, podizanjem kvalitete i cijene, i tako će se najbolje ukomponirati u ono što Strategija razvoja hrvatskog turizma i predviđa – rekao je ministar

OPATIJA Uoči svečane sjednice Gradskog vijeća, ministar turizma Gari Cappelli susreo se s gradonačelnikom Ivom Dujmićem koji ga je upoznao s opatijskim razvojnim projektima i turističkim brojkama. Dujmić je izvijestio ministra Cappellija o tome da četiri jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije na turističkom tržištu nastupaju pod zajedničkim imenom Opatijska rivijera. U zajedničkom je interesu, naglasio je Dujmić, da se izgradi golf igralište kod Mošćeničke Drage i žičara prema Učki.– U Opatiji se gradi, hoteli dobivaju četiri ili pet zvjezdica. Opatijsko zaleđe dobiva vile s bazenima, težimo kvaliteti, ne masovnosti. Zasad ostvarujemo izvanredne rezultate – poručio je opatijski gradonačelnik, a Dujmićeva turistička razmišljanja podržao je ministar Cappelli koji je ocijenio da su ona u skladu sa Strategijom razvoja turizma na razini države.– Naročito mi se sviđa ideja o povezivanju turističkih zajednica i da se zajedno predstavljaju na tržištu kao Opatijska rivijera – kazao je ministar turizma koji je najavio da po istom principu nastaje i Crikvenička rivijera.


– Nisam zabrinut za opatijske turističke brojke. Opatija se razvija u pravom smjeru, podizanjem kvalitete i cijene, i tako će se najbolje ukomponirati u ono što Strategija razvoja hrvatskog turizma i predviđa. Hrvatska je već danas na brojkama koje nam je Strategija predviđala za 2020. godinu. Hrvatska mora podizati kvalitetu i cijenu kako bismo prije svega bili zadovoljni financijskim brojkama, umjesto da stalno brojimo jesu li nam stigla dva gosta više ili manje – kazao je Cappelli koji je demantirao napise da je u Hrvatskoj ove godine značajno manje gostiju nego lani.Ministar je štoviše iznio podatke koji govore o tome da je stiglo šest, sedam posto više turista nego prošle godine. U dvije godine Hrvatska je ostvarila 20 posto više dolazaka pa ministar kaže da prema tome nema mjesta za zabrinutost jer Hrvatska ima svoje mjesto na svjetskom turističkom tržištu. Cappelli je također dao potporu Ugostiteljskoj školi Opatija koja postaje jedan od regionalnih centara kompetencije.Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov i direktorica opatijske Turističke zajednice Suzi Petričić poručile su da su turističke brojke, prvenstveno one financijske, na razini Županije i Opatije dobre.