Stari grad

Čak trećina stanovnika Opatije starija je od 60 godina

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić



OPATIJA – Međunarodni Dan starijih osoba koji se ove godine održava pod sloganom »Putovanje prema dobnoj jednakosti« u Opatiji je jučer obilježen ispred tržnice u organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika – Gradske organizacije Opatije i Gradskog društva Crvenog križa Opatija.


– Cilj ove akcije bio je promovirati aktivno i zdravo starenje koje obuhvaća unapređenje i očuvanje zdravlja, funkcionalne sposobnosti i kvalitetu života ostarjelih osoba. Prema posljednjem popisu stanovništva, u Gradu Opatiji je vrlo velik udio starijih stanovnika. Naš grad ima 23 posto stanovnika starijih od 65 godina, a čak 32 posto stanovništva starije je od 60 godina. Ove su brojke znatno iznad prosjeka u Republici Hrvatskoj i stoga je briga i pomoć starijim osobama u našem gradu izuzetno važna – rekao je Darko Varljen, predsjednik opatijskog HSU-a.


Tijekom jučerašnje akcije, sve generacije stanovnika su mogle dobiti brošuru s važnim temama za život starijih osoba, a na štandu Gradskog društva Crvenog križa Opatija su volontirale osobe »zlatne dobi«, vjerni članovi GDCK-a Opatija Marija Brajković, Gordana Novak, Senka Kašner i Emil Jeletić. Proveli su akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi kojoj se odazvalo stotinjak građana.




Kako bi uz fizičku snagu zadržali i mentalnu, u Klubu 60 plus je zahvaljujući suradnji Udruge »Kulturni front« i Kluba mladih Crvenog križa organizirano druženje uz društvene stolne igre.