Reakcija

Bulić: Gradonačelniče, znate li da su u LRH u tijeku novi otkazi?

P. N.

Većina radnika LRH su i građani Grada kojem ste na čelu, pa s te pozicije ste trebali barem čuti što radnici misle i kako se osjećaju. Ni na jednom skupu niste prisustvovali - navodi Vitomir Trabonjača u ime sindikata i radnika LRH



Poštovani g. Dujmiću, kao sindikalni povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u opatijskoj tvrtki Liburnia Riviera Hoteli kvalificiran sam da odgovorim na Vaše reagiranje u Novom listu od 16.rujna 2016. i da Vam JA u ime članova sindikata, ali i radnika u LRH (jer sam i predsjednik Radničkog vijeća) poručim: »Molim Vas, nemojte nas štititi« !!!


Iskreno, nas, radnike LRH, uopće ne zanima radi čega ste i kako dospjeli u Nadzorni odbor Liburnia Riviera hoteli; da li ste za to bio plaćen ili ne; da li ste u sukobu interesa ili ne, ali molim Vas, nemojte se pravdati time da štitite interese radnika, jer to, argumentirano tvrdim, ne činite. I nemojte si pripisivati zasluge koje Vam ne pripadaju i, molim Vas, nemojte govoriti neistinu. Naime, kada govorite da ste Vi spriječili otkaze 87 radnika u prosincu 2013. godine, onda Vam moram reći da ne govorite istinu i na takve izjave smo već reagirali u srpnju 2014. godine.


Otkaze tih 87 radnika spriječilo je tadašnje Radničko vijeće i Sindikat Istre i Kvarnera, na način da su reagirali na pokušaj poslodavca nezakonitog provođenja Plana zbrinjavanja viška radnika, što je i temeljna zadaća i Radničkog vijeća i Sindikata. Da je poslodavac proveo takav Program zbrinjavanja viška radnika, sve odluke o otkazu bi bile nezakonite i osporene na sudu, i to je razlog zbog čega je poslodavac odustao od provođenja tog Programa.


Imate li savjesti




Činjenica je da je poslodavac, samo na drugi način, u skladu sa zakonom, riješio se svih tih, ali i drugih radnika na drugi način, u drugoj polovici srpnja 2014, ali ne na način kako vi to navodite. Naime, nisu se u 2014. i kasnije rješavali radnici koji su imali pravo na mirovinu, jer ako ne znate ti su riješeni davno. I nisu odlazili radnici dobrovoljno, već zato što nisu imali drugog izbora. Izbor je bio otpremnina takva kakva je, koja je sve samo ne dostojanstvena i koja ne odražava doprinos radnika ili nastavak šikaniranja do te mjere da radnici napuste tvrtku i bez otpremnine. Žalosno je ako to ne znate. Ali činjenica je da Vi to i ne možete znati, jer kada ste razgovarali s radnicima? Izuzmimo sada predsjednika SIKD-a Bruna Bulića, jer prije svega Vi i niste mjerodavan da ocjenjujete njegov rad, već mi, radnici, članovi SIKD-a koji plaćamo članarinu.


Nije Bruno Bulić tražio da se na dnevni red Gradskog vijeća stavi Rasprava o stanju u Liburnia Riviera Hotela, već mi koji radimo u LRH, sindikalni povjerenici jednog i drugog sindikata. Odbili ste to, zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća. Navodite sada kao i tada, kako »Gradsko vijeće nije nadležno tijelo za takvu raspravu ni za vođenje sindikalnih borbi usmjerenih protiv privatnog vlasnika tvrtke niti će poslužiti kao paravan da bi bilo tko sprao svoju savjest«.


Gradonačelniče, većina radnika LRH su i građani Grada kojem ste na čelu, pa s te pozicije ste trebali barem čuti što radnici misle i kako se osjećaju. Na koliko sam Vas samo skupova radnika osobno pozvao da biste čuli kakav je položaj radnika i koliko su nezaštićeni. Ni na jednom niste prisustvovali. Vas očito brine taj »privatni vlasnik tvrtke« kojemu se ne želite zamjeriti. Ne želim ni pomisliti zašto. Samo Vas pitam: »Imate li Vi savjesti gradonačelniče i kako ćete je isprati«?


Ostavite na miru radnike


Više puta se pitam da li Vi zaista mislite da ste zaštitili interese radnika ili se samozavaravate ili možda zavaravate čitatelje i građane? Da li znate da su u tijeku novi otkazi u LRH i zar stvarno mislite da će i oni biti dobrovoljni? A možda stvarno i štitite interese radnika LRH, ali onih koji odlaze, jer su se oslobodili jednog velikog tereta koje nosi rad u LRH.


I na kraju Vam samo ponavljam i u ime radnika LRH, čije je dostojanstvo narušeno od »dolaska privatnog vlasnika tvrtke« molim: – Ostavite na miru radnike Liburnia Riviera hotela i prestanite ih štititi, možda će im tada biti lakše – navodi u reakciji na tekst objavljen u Novom listu pod naslovom »Dujmić: Sindikalist Bulić svoje neuspjehe prebacuje na mene«, sindikalni povjerenik u LRH Vitomir Trabonjača.