Vruća izborna tema

Borba za “drvenu stolicu”: Što Opatijci misle o predizbornoj političkoj “buri” u svom gradu?

Slavica Bakić

Zahuktala se politička bura u Opatiji uoči lokalnih izbora / Foto Marin ANIČIĆ

Zahuktala se politička bura u Opatiji uoči lokalnih izbora / Foto Marin ANIČIĆ

Komentari građana kreću se od ocjene kako je Dujmić to dobro napravio, preko zaključka da to "nije ni dobro i zdravo", do priželjkivanja nekog novog, trećeg, kandidata koji bi "dao novu nadu Opatiji"



OPATIJA – Bura se stišala u Opatiji, ali samo ona meteorološka. Politička, čini se, tek počinje. Slučajno ili ne, započela je onoga dana kada je na jarbol ispred Mrkata obješen Džems Yelou Trapan – »krivac« za sve ono loše što se dogodilo i kada su Opatijci i njihovi gosti pozvani da stave maske i zakorače u »peto godišnje doba«.


Toga je dana opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić na svome Facebook profilu objavio informaciju da istupa iz SDP-a i na predstojeće lokalne izbore izaći će pred građane kao nezavisni kandidat za gradonačelnika. I dok je na društvenoj mreži dobivao samo potporu za svoj postupak, na opatijskim ulicama mišljenja su podijeljena.


– To opet nešto nije zdravo. Narod, građani će morat birati koga misle, a ja se osobno bojim da neću znati koga zaokružit. Dujmić je već osam godina, pokazao je svoje dobre strane, zamjenik je pokazao koliko je mogao pokazati, ali ne vjerujem da je nešto napravio loše. Ali sve skupa to jako, jako puno košta i građani svaki dan gube sve više volje za izbore. To je tako tužno, bore se za običnu drvenu stolicu jer ni fotelje više nema. Želim im i jednom i drugom pamet u glavu, pa neka probaju – kaže Opatijac Emil Jeletić.




Nevia Vlah kaže da zna za koga će se odlučiti ako na listi bude ime aktualnog gradonačelnika i njegovog sadašnjeg zamjenika, ali ne želi to otkriti te ocjenjuje kako je »situacija u Opatiji još bajna prema nekim drugim gradovima«.


– Znam o tome ono što sam pročitala u novinama. Mogu samo reći da je šteta što je tako. Dujmić je bio dobar i sada ćemo vidjeti što će ovaj novi. Naravno, ako pobijedi – ocjenjuje Nevia Vlah.


Što zbog bure i hladnoće, što zbog »vruće teme«, mnogi Opatijci ipak nisu raspoloženi komentirati postupak gradonačelnika, barem ne uz fotografiranje i otkrivanje identiteta. Komentari »off the record« su različiti i kreću se od zaključka »kako je Dujmić to dobro napravio« i »kako je sposobniji od ovog drugog« pa do mišljenja gospodina koji je »pohvalio« Dujmića što si je, kako ocjenjuje, smanjio šanse za pobjedu.


– Ja sam protiv njega i mislim da nije dobro odradio svoj mandat. Ne znam hoće li Kirigin biti bolji. Jer onaj koji dođe na vlast uvijek se promijeni. Obećava, obećava, a onda se promijeni… – kaže ovaj gospodin te zaključuje kako bi bilo najbolje da se zapravo pojavi neko novo ime, neko novo lice, u bilo kojoj stranci.


– Netko tko će dati novu nadu Opatiji jer je u svakoj politici potrebna promjena nakon pet godina – njegovo je mišljenje.