Mario Ćiković opet načelnik

Birači razriješili krizu u Matuljima: SDP jednim potezom riješio dva problema

Srđan Brajčić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Jednim potezom matuljski SDP je prevladao dva goruća problema – balast HNS-a, ali i nestabilnu većinu u Općinskom vijeću



MATULJI Na prijevremenim izborima glasači su u općini Matulji ponovo poklonili povjerenje Mariju Ćikoviću, kandidatu stranaka okupljenih oko lijevog, liberalnog centra. Koalicijski blok predvođen SDP-om, koji još čine HSU, PGS, IDS i Reformisti, ostvario je u potpunu vlast – deset vijećnika od njih 17 u predstavničkom tijelu osigurava ljevici stabilnu većinu, dok je dakle izvršni aparat ponovno u rukama SDP-ovog načelnika Ćikovića.


Takav rasplet prvenstveno ide na ruku matuljskom SDP-u koji je jednim potezom riješio dva svoja goruća problema – balast HNS-a, stranke koja se već prije počela udaljavati od svog koalicijskog partnera, ali i nestabilnu većinu u Općinskom vijeću.


Može se prema tome ustvrditi da su građani na prijevremenim izborima razriješili krizu vladanja u Matuljima koja je potpuno paralizirala općinu, poslavši u oporbu HNS i kaznivši HDZ, pa se Ćikovićeva vizija matuljske budućnosti može početi ostvarivati. Jasno, pritom se mora voditi računa o činjenici da će dinamika tog investicijskog ciklusa umnogome ovisiti o procedurama povlačenja novca iz europskih institucija.


PGS donio prevagu




Kako god bilo, presudnu ulogu u aktualnom preslagivanju u matuljskoj političkoj areni odigrao je PGS, stranka koja je bila tiha oporba u prošlom sazivu Općinskog vijeća, da bi se, nakon izbornog neuspjeha svog kandidata za načelnika Mladena Prenca, svrstala uz SDP. O ključnim razlozima tog pregrupiranja, tumači Prenc, već je puno toga rečeno, a nedjeljni izborni ciklus, dodaje, pokazao je da su regionalisti donijeli odlučujuće glasove Ćikoviću, s obzirom na tijesan izborni rezultat, to jest da je njegov protukandidat iz redova Boljih Matulja Miodrag Šarac osvojio samo 200 glasova manje.


– SDP je bio potpuno svjestan svoje političke situacije, u kojoj sam nije mogao pobijediti Bolje Matulje. Valja ukazati na to da je Ćiković dobio, recimo, podršku i u Brgudu, Permanima ili Jušićima, dakle u onim dijelovima općine koji su tradicionalno skloni regionalnim politikama. Ta podrška PGS-ovih birača donijela je prevagu, a u tome je naravno smisao naše otvorene podrške Ćikoviću. Ovakav ishod izbora važan je zbog toga što se u Općinu vraća politička stabilnost upravljanja. Drugim riječima, zajednički projekti koji su utkani u koalicijski sporazum bit će uskoro započeti, poručio je Prenc.


Podsjeća da je kampanja Boljih Matulja, političke platforme koja je okupila pet stranaka, među kojima su HDZ i HNS, bila nezapamćeno skupa, ali i agresivna za matuljske političke standarde. Već ranije predsjednik matuljskog IDS-a Bruno Frlan govorio je o tome da izbori u Matuljima nalikuju biranju američkog predsjednika. Prenc pojašnjava da je Šarčeva kampanja bila pomno osmišljen i skup proizvod političkog marketinga.– Za takav dojam dovoljno je samo prelistati promidžbene letke i oglase Šarčevih Boljih Matulja. Ne želim pritom propitivati otkud Šarcu tolik novac za kampanju, ali je činjenica da Ćiković i matuljski SDP sami nisu mogli pobijediti marketing. Isključivo zahvaljujući takvom marketingu, Šarac je stekao respektabilnu podršku biračkog tijela. Ocjenjujem da se tek manjina odlučila za Šarca zbog nekog svog nezadovoljstva prema Ćikoviću, ističe Prenc koji ne sumnja u to da će nova, lijeva koalicija u Matuljima biti stabilna i konstruktivna, odnosno da će vladajuća politika ispuniti svoja predizborna obećanja.


Zbog smrtnog slučaja Miodrag Šarac, kandidat platforme Bolji Matulji, jučer nije mogao komentirati izborne rezultate, pa je uputio pisano priopćenje:– Hvala svima koji su izašli na izbore. Izbori su demokratsko pravo i proces kojim javnost odlučuje tko će i kako ubuduće voditi Općinu Matulji. Ja to poštujem, bez obzira na činjenicu da rezultat nije onakav kakvom sam se nadao. Još je prerano da se izvode zaključci zašto je rezultat za nas bio nepovoljan. Osobno, svojim suradnicima i timu s kojim sam izašao na izbore nemam što predbaciti. S puno pozitivne energije i vjere smo ušli u kampanju i da danas idemo od početka, isto bismo ovako napravili. Osobno mislim da nismo imali dovoljno vremena doći u izravan kontakt s ljudima da me bolje upoznaju. Iza Marija Ćikovića su gotovo dva mandata i normalno je da je on u tom smislu bio u prednosti jer ga ljudi prepoznaju kao načelnika. Također, gospodin Ćiković se tijekom kampanje klonio javnih rasprava oko ključnih pitanja. Recimo, tek smo tri dana prije izbora otvorili temu cijene vode. Bilo bi mi drago da me budući načelnik Ćiković posluša i uvaži jedan od mojih prijedloga kako ljudima smanjiti cijenu vode.Također, kao općinski vijećnik i dalje ću se zalagati za projekte koje smo naglašavali u sklopu programa Bolji Matulji – izgradnja rotora kod Autoremonta, besplatni udžbenici za djecu, Miklavija, dom Lisina, komunalni radovi i više projekata za gornji kraj, 25 posto niži računi za vodu i  drugo. Bit ću sretan ukoliko se ideje i projekti koje smo naveli u Izbornoj brošuri Bolji Matulji budu počeli prihvaćati i od ostalih stranaka. Tada će se potvrditi kako su u osnovi Bolji Matulji bili dobra vizija, možda smo jedino došli prerano i bili malo ispred svog vremena, navodi Šarac.


Novo Vijeće ubrzo


Novi načelnik Mario Ćiković također smatra da je treći mandat dobio zahvaljujući podršci PGS-a, IDS-a i Reformista. Jednako tako, ističe tradicionalnu orijentiranost birača u Matuljima lijevim politikama i da se prema tome u Matuljima nije dogodio spektakularan politički obrat.


– To najbolje potvrđuje moj treći izbor za načelnika. Osim toga, važno je naglasiti da je formiranje vladajuće koalicije ljevice označilo kraj političke krize u Matuljima koja se počela događati kad su odjednom neki vijećnici počeli zastupati drukčije stavove. No, birači su o tome rekli svoje i pokazalo se da sam bio u pravu kad sam govorio o tome da će izbori na određeni način provjetriti Općinsko vijeće, ističe Ćiković koji se službeno vraća na svoje staro radno mjesto u petak, 8. travnja.


Konstituiranje Vijeća, po njemu, ovog puta će biti doista formalnost. Kandidat za predsjednika bit će Mladen Prenc.


– Moramo biti brzi kako bi Vijeće što prije usvojilo novi proračun – kaže Ćiković.