Smotra u Parmi

“Bijeli osmijeh” osvojio žiri: Opatijska pizza s tartufima u svjetskom vrhu

Marina Kirigin

Saša Matijašević na radnom mjestu u opatijskom hotelu Continental / Snimila Marina Kirigin

Saša Matijašević na radnom mjestu u opatijskom hotelu Continental / Snimila Marina Kirigin

Riječanin Saša Matijašević, glavni pizzajol u hotelu Continental, u restoranu »Antica Osteria da Ugo«, zauzeo je 70. mjesto u konkurenciji 600 pizza majstora iz 38 država svijeta



Opatijska pizza s tartufima nazvana »Bijeli osmijeh« osvojila je svjetski žiri, a njezin kreator Riječanin Saša Matijašević postigao je zapažen rezultat na svjetskom natjecanju u pripremi pizze koje se krajem prošlog mjeseca održalo u Parmi.


Na jubilarnom, 25. izdanju prestižnog natjecanja koje je privuklo više od 600 natjecatelja iz 38 država svijeta, koji su se nadmetali u 13 kategorija, glavni pizzajol opatijskog ugostiteljskog objekta »Antica Osteria da Ugo« (smještenog u prizemlju hotela Continental) zauzeo je 70. mjesto.


Matijašević se natjecao u najzahtjevnijoj i najmnogobrojnijoj kategoriji »Pizza Classica« u kojoj su se bodovali izgled, okus i sama prezentacija pizze. Za svoju pizzu »Sorisso Bianco« ili »Bijeli osmijeh« Matijašević je u pripremi tijesta, uz uobičajene namirnice, koristio i neke posebne kao domaće hladno prešano maslinovo ulje, za podlogu je koristio vrhunski topljivi sir Burrata iznad kojeg su se našle crne istarske masline, cherry rajčice, kozji sir s bijelim tartufima, listići crnog tartufa i istarski visoko kvalitetni pršut.


Bijeli tartuf – hrabar potez




– Bila je to jedna vrlo uspješna premijera pizze koju nikad do natjecanja nisam napravio. Odlučio sam se za »bijelu« pizzu jer je to sada u Italiji trend – zbog zdrave prehrane izbjegavaju se pelati, odnosno kemijski sastojci. Sliku pizze sam imao u glavi, a pratila me i sportska sreća. Sve je nekako na ovoj posljednjoj avanturi išlo od ruke.


Od priprema za natjecanje, puta, do samog natjecanja. Mislim da je ključ uspjeha i ovaj odličan plasman bio bijeli tartuf, a žiri se poigrao ramenima odobravajući ovaj hrabar potez korištenja skupe dodatne namirnice – rekao je Matijašević, ponosan što je uspio doći do plasmana koji nije očekivao.


– Prilikom odlaska moja je velika želja bila da se plasiram među sto najboljih, tako da je ovaj rezultat, posebno u konkurenciji Talijana kojima je pizza život, te Japanaca i Amerikanaca koji jako puno ulažu u ovaj posao, izuzetan – rekao je opatijski pizzajol.


Uspjeh Riječanina pohvalio je i Stevo Karapandža, vrhunski kulinarski stručnjak, koji se slučajno zatekao na našem jučerašnjem druženju s opatijskim pizzajolom.


Samo jedan pokušaj


– Natjecanje u Parmi bilo je rigorozno. Samo dok sam pripremao pizzu pratilo me šest sudaca. Za izradu sam imao 15 minuta vremena i samo jedan pokušaj – prisjetio se stresnih trenutaka Matijašević kojem će ipak u lijepom sjećanju ostati ova svjetska smotra na kojoj je od 800 maksimalnih bodova osvojio 719, zahvaljujući korištenim sastojcima, ali i samoj prezentaciji.


»Bijeli osmijeh« za sada još nije na meniju opatijskog restorana, međutim radi se na tome da se ova pizza sa svjetskim »pečatom« ponudi i Opatijcima i njezinim gostima. Cijena pizze za sada nije poznata, no svakom poznavatelju gastronomije već je sada jasno da će ona biti daleko iznad cijene prosječne pizze u ugostiteljskim objektima, a samim time i dostupna samo onima dubljeg džepa.