Odbijen oporbeni prijedlog

Bez rješenja za slučaj Miklavija

Marina Kirigin

Željko Grbac i Mario Ćiković / snimio S. JEŽINA

Željko Grbac i Mario Ćiković / snimio S. JEŽINA

Kako bi se definirala daljnja suradnja Spartamatrixa i Općine Matulji Grbac je predložio da se formira komisija od pet članova Vijeća koja će do sljedeće sjednice pripremiti odluku za vijeće a sve u cilju čim bržeg stavljanja radne zone u funkciju



Prijedlog matuljskog nezavisnog vijećnika Željka Grbca koji se jučer našao na sjednici Vijeća a koji je vezan uz radnu zonu Miklavija, matuljski vijećnici nakon više od dva i pol sata rasprave nisu podržali. Naime, na prijedlog Grbca sastavljeni su zaključci kojima se nastojalo ponovno u »život« staviti tvrtku u stečaju Miklaviju LC (koja je u većinskom vlasništvu Spartamatrixa i u kojoj je jedan od suvlasnika i Općina Matulji), a koja je osnovana kao razvojna tvrtka na projektu Miklavija.


Željko Grbac objasnio je kako se u predloženim zaključcima načelno podržava inicijativa tvrtke Spartamatrix o nastavku aktivnosti na razvoju Radne zone 12 kroz zajedničku tvrtku MLC d.o.o te kako je želja definirati pod kojim uvjetima će se nastaviti suradnja Spartamatrixa i Općine Matulji. Objasnio je i kako tvrtka Spartamatrix predlaže da sama osigura sredstva radi podmirenja obaveza i izlaska iz stečaja MLC d.o.o.


Upravo kako bi se definirala daljnja suradnja Spartamatrixa i Općine Matulji Grbac je predložio da se formira komisija od pet članova Vijeća koja će do sljedeće sjednice pripremiti odluku za vijeće a sve u cilju čim bržeg stavljanja radne zone u funkciju, odnosno izlaska tvrtke iz stečaja i obustavljanja sudskog sporta.


Za nula kuna




Nakon što je Grbac iznio svoj prijedlog Vijeću, mišljenje o ovim zaključcima dao je i Edi Bradamante, predstavnik odvjetničkog ureda koji zastupa investitora (Spartamatrix), koji je iskazao interes da se otvore komunkacijski kanali za pregovore a kako bi se projekt mogao završiti. Slično je razmišljala i stečajna upraviteljica Vesna Stančić koja koja je smatrala da se ovakav prijedlog investitora treba prihvatiti kako bi se omogućio izlazak iz stečajnog postupka i nastavilo sa projektom koji je na čekanju od 2011. godine.


Načelnik Općine Matulji bio je protiv prijedloga Grbca i tvrdio da se neki zaključci kose sa zakonom.


– Ovim prijedlogom traži se pravo građenja za nula kuna. Takav prijedlog apsolutno ne možemo prihvatiti jer zakon kaže da pravo građenja mora ići na javni natječaj. Sve drugo bilo bi pogodovanje, a mi moramo štiti imovinu Općine Matulji – rekao je načelnik Ćiković, a Grbac je smatrao kako u odluci nigdje ne piše da će se pravo građenja u radnoj zoni dati za nula kuna.


I dok je matuljska opozicija podržavala prijedlog Grbca, ostatak vijećnika objašnjavao je zbog čega ovakvi zaključci nisu dobri, premda su se i jedni i drugi složili da »slučaj Miklavija« čim prije mora privesti kraju kako bi se omogućio gospodarski razvoj općine.


Posljedice i kazna


Vijećnička pitanja odnosila su se na moguće posljedice nepostizanja suradnje sa Spartamatrixom, na što je stečajna upraviteljica odgovorila da može doći do potraživanja svih tražbina u iznosu 12 milijuna kuna i do toga da se neće dozvoliti da bilo tko drugi ulaže u tu zemlju, odnosno može se očekivati zabilježba tih sporova na zemljištu. Pred samo izglasavanje točke javio se i HNS-ov vijećnik Miodrag Šarac koji je zatražio da jedan od zaključaka ovog prijedloga bude i taj da se ispita donošenje odluke na Skupštini društva MLC-a iz 2011. godine kada predstavnik Općine Matulji nije podržao prijedlog o dokapitalizaciji društva a zbog čega su moguće posljedice i »kazna« od 12 milijuna kuna.


Takav prijedlog Šarca nije prihvaćen već je predloženo da ga pripremi za drugu sjednicu vijeća. Kod izglasavanja odluke vijećnik Bruno Frlan izuzeo se od glasanja s obrazloženjem da je vjerovnik u postupku pa je o ovom prijedlogu glasalo 16 vijećnika, sedmero »za« i devetero »protiv«.