Tradicionalna manifestacija

Bečki tjedan u Opatiji: Druženje uz humanitarnu notu

Marina Kirigin

Vrhunac Bečkog tjedna, koji traje od 17. do 23. rujna, bit će uz jubilarni Bečki bal, a manifestacija započinje već ove nedjelje navečer uz nastup Opatijskog komornog orkestra u Gervaisu



OPATIJA Sedmo izdanje Bečkog tjedna, čiji će vrhunac biti deseti, jubilarni Bečki bal, održat će se od 17. do 23. rujna u Opatiji. Tjedan kojim se obilježava dugogodišnja tradicija, veze i suradnja Opatije i Beča započet će u nedjelju (17. rujna) u 20 sati u Kulturnom centru Gervais svečanim koncertom OKO-a, Opatijskog komornog orkestra koji će pod dirigentskom palicom Damira Smerdela upriličiti večer nokturna, serenade i simfonije.


– Već treći puta sudjelujemo na otvaranju Bečkog tjedna, a ovogodišnjim programom proširit ćemo se na teritorij Austro-Ugarske i izvesti neka djela koja se ne čuju prečesto. Isto tako u drugom dijelu koncerta izvest ćemo Mozartovu 40. simfoniju i nadamo se zadovoljiti zahtjeve publike – rekao je Smerdel u najavi događanja na koje je ulaz slobodan, a ulaznice je moguće preuzeti u uredu Festivala Opatije na Ljetnoj pozornici s obzirom da su sjedala u dvorani numerirana.


Stižu Bečani


Bečki bal na rasporedu je u subotu (23. rujna) u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner na kojem se očekuju brojni uzvanici, predstavnici Grada Opatije i Beča. Ulaznice za bal koštaju 350 kuna, a prema riječima Andreasa Madejskog, koordinatora programa Bečkog tjedna, prodaja ide izuzetno dobro. Bal će otvoriti orkestar Original Wiener Strauss Capelle i plesna škola Tanzkomitee iz Beča. Kao i svake godini Bečki tjedan imat će humanitarnu notu pa će se kroz nekoliko aktivnosti prikupljati novac za Društvo Naša djeca Opatija, odnosno nabavu didaktičkog materijala.




Uz dvije najznačajnije priredbe Bečkog tjedna, u hotelu Palace Bellevue 19. rujna (18 sati) održat će se dječja radionica »Beč za djecu«. U Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« 21. rujna u 18.30 sati svečano će se otvoriti izložba »Young European Art«, a 22. rujna u 19 sati na terasi hotela Kvarner održat će se degustacija bečkih vina i humanitarna revija u organizaciji Lions kluba Opatija.


Neraskidive veze


Ulaz na sva događanja, izuzev Bečkog bala, je slobodan rečeno je na jučer održanoj konferenciji za novinare u Kulturno-turističkom centru Gervais na kojoj su uz već spomenute, Damira Smerdela i Andreasa Madejskog, sudjelovali i Frano Mika, predsjednik Lions kluba Opatija, Gabriela Krmpotić Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma, Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić koji je napomenuo kako se Bečkim tjednom obilježava nastavak dugogodišnje suradnje Opatije i Beča i potvrđuju njihove neraskidive veze.


Manifestaciju će pratiti i ponuda bečkih slastica i to u Remisens Premium hotelu Kvarner i Remisens hotelu Palace Bellevue.