Uzdanica hrvatskog turizma

Bager turizam – lipanjska ponuda: Početak sezone u Opatiji i ove godine u znaku radova

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Tomislav Marčinko bio je među kupačima koji su jučer zbog radova morali napusiti kupalište hotela Kvarner



OPATIJA Hotel »Kvarner«, najstariji hotel na Jadranu, zatvorio je svoje kupalište na početku glavne turističke sezone. Kupači na plaži, od strane osoblja hotela jučer su obaviješteni o renoviranju kupališta i zamoljeni da se udalje. Pet radnika spustilo se na kupalište – prenio nam je jučer Tomislav Marčinko, dugogodišnji urednik i novinar na HRT- u koji već 23 godine povremeno živi u Opatiji.


– Uzdanica hrvatskog turizma, cijelog Mediterana, pa čak i cijele Jugoistočne Europe u srcu sezone započinje radove na kupalištu. Ne mogu vjerovati da se ovakvo što događa, otići ću osobno do direktora hotela – rekao je Marčinko.


Bager turizam na Opatijskoj rivijeri ovih je dana izuzetno aktualan i gotovo se može reći da je već postao tradicionalna lipanjska ponuda. Kopa se, gradi, ubrzano dovršavaju završni radovi na objektima do samog mora, ali i u drugim dijelovima grada, a istovremeno Opatija bilježi odličan turistički promet.


Čak 22 zahtjeva




Vremenske prilike pogodne su za kupanje, pa u gradu boravi više gostiju nego lani u isto vrijeme.


Prema podacima iz TZ-a Grada Opatije u prvih nekoliko dana mjeseca lipnja u Opatiji je ostvareno 17 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Sve te goste u gradu je dočekao bager turizam – hotel u Ičićima u završnoj je fazi izgradnje, a njegovo otvaranje očekuje se 15. lipnja, tu su i radovi na kupalištu Angiolina. Tobogani na drugim opatijskim kupalištima se postavljaju vikendima kada je prisutan najveći broj kupača, a veliki dio još uvijek je bez kabina.


Prema gradskoj odluci, građevinski radovi su zabranjeni nakon 1. , odnosno 15. lipnja.


Međutim, već godinama se pitaju oni koji od turizma žive zašto datum zabrane radova ulazi u glavnu turističku sezonu. Građevinski radovi koji se odnose na zemljane radove i izgradnju konstrukcije svih vrsta građevina ne smiju se izvoditi na području naselja Opatija, Ičići, Ika, Pobri i Oprič u razdoblju od 1. lipnja do 15. rujna, na području naselja Dobreć u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna, ističu u odjelu komunalnog sustava Grada Opatije i navode kako se zabrana izvođenja radova ne odnosi na ostale građevinske radove, instalaterske, završne te ugradnju građevnih proizvoda, postrojenja ili opreme.


– Na područjima i u razdoblju izvođenja radova iznimno se mogu izvoditi navedeni radovi, temeljem pisanog odobrenja gradonačelnika, ako se radi o radovima koje kao hitne intervencije izvode komunalna društva u okviru svoje komunalne djelatnosti, o radovima od značaja za turizam i gospodarstvo odnosno o većim projektima od posebnog interesa – ističu u Gradu Opatiji u čiju je pisarnicu stiglo čak 22 zahtjeva za produljenje radova u turističkoj sezoni koji se odnose na naselje Opatija, Ičići, Ika i Pobri.


Vrtić i krov crkve


– Radi se o jednom projektu od posebnog interesa, četiri hitne intervencije koje izvode komunalna društva u okviru svojih komunalnih djelatnosti (uključeno je više lokacija unutar pojedinog zahtjeva), sedam radova od značaja za turizam i to završetak radova hotelskih kuća te deset zahtjeva koji se odnose na završne radove prije potpunog zatvaranja pojedinih gradilišta također od značaja za turizam.


Svi zahtjevi su riješeni pozitivno i to na razdoblje najkasnije do 15. lipnja, izuzev radova na Dječjem vrtiću (projekt od posebnog interesa – odobrenje do 15. rujna), radova na sanaciji krovišta crkve Sv. Jakov (hitna intervencija – odobrenje do 30. lipnja) i radova na potpornom zidu u luci Admiral (odobrenje je dano Županijskoj lučkoj upravi do 30. lipnja) – stoji u odgovoru iz komunalnog resora Grada Opatije.