Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4
Sutra: 13° 13° 4
16. prosinca 2019.
Pravi SF provod

video BOGAT PROGRAM LIBURNICONA Vilenjački duh ''zauzeo'' opatijsku osnovnu školu

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2018. u 21:04 2018-08-18T21:04:58+02:00

Vilenjački duh »zauzeo« je opatijsku osnovnu školu. Iako sve djeluje nekako mistično i tajanstveno, u isti je mah i poučno. Interesantni ljudi, različitih profila i razloga dolaska okupili su se u Opatiji na 13. izdanju Liburnicona, festivala znanstvene i klasične fantastike u organizaciji opatijske Udruge Kulturni front. Radionice, predavanja, koncerti, prezentacije, panel diskusije, kvizovi, natjecanja, društvene igre – dio su bogatog programa trodnevnog festivala koji i ove godine okupio veliki broj posjetitelja ljubitelja SF i fantasy žanra, zaljubljenike u povijest, mitologiju i napredne znanosti iz cijelog svijeta, baš kao i Opatijce željne dobrih koncerata, igara. Ovogodišnja tema su vilenjaci pa je posjetitelj festivala iz Pazina, u Opatiju odlučio doći kostimiran u patuljka.

– Kako postoji antipatija vilenjaci-patuljci, odlučio sam se kostimirati u patuljka. Kako sam debel i bradat, a opet malo previsok za patuljka napravio sam malene bačvice za noge, na njih zalijepio cipele i skratio svoju visinu. Tako da sam sada patuljak koji se popeo na bačvice da vitke vilenjake može gledati u oči – objasnio je Nikola Ardalić iz Pazina.

S velikim društvom uživao je u programima festivala.
– Mi smo organizatori slične konvencije u Pazinu i nama je Liburnicon jedan od najdražih sestrinskih festivala pa ga dolazimo posjetiti u velikom broju – objašnjava pazinski »patuljak«.

Društvene, stolne igre u Opatiju su dovele skaute Czech Games Editiona, lovce na nove ideje za izradu društvenih, stolnih igara. Jedan od njih je i Petr Caslava, marketing guru, te Filip Neduk, dizajner poznatih igara Goblins i Andrenaline, koji su s posjetiteljima podijelili svoje iskustvo i ispričali kroz što sve dizajneri igara moraju proći na putu do uspjeha i koliko se izvorna ideja promijeni prije nego se objavi. Osobe su to koje idejnog začetnika igre, dovode u mogućnost i povezuju s izrađivačima igara, onima koji kasnije igru plasiraju na tržište. Caslava putuje svijetom u potrazi za najboljom idejom za društvenu igru, posjećuje festivale, konvencije na kojima uvijek sreće zanimljive ljude, a po moguću ideju za društvenu igru stigao je i u Opatiju.

Opširnije u tiskanom izdanju

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.