Opatija

Auti i na dječjim igralištima i na prilazu parku Angiolina

Marina Kirigin

Foto M. Kirigin

Foto M. Kirigin

OPATIJA Opatija se ponosi titulom Grad – prijatelj djece i raspolaže sa 29 dječjih igrališta, no problem je što su neka najvažnija pretvorena u parkirališta. Dvorište opatijskog dječjeg vrtića već je odavno postalo parking zona za djelatnike te ustanove, djeca se do malo preostalog prostora za igru provlače među autima, a roditelji se nemaju gdje zaustaviti kako bi ostavili ili preuzeli dijete. Parking politika od prošlog proljeća promijenila se i kod matične zgrade opatijske OŠ »Rikard Katalinić Jeretov«.Tamo je postavljena rampa, kako bi se djelatnicima škole omogućio »siguran« parking, a za potrebe parkiranja sada se sve češće koristi i samo betonsko igralište škole. Kako bi se na njemu moglo lakše nego dosad parkirati, čak je poravnat rubnik koji dijeli cestu od igrališta. Kod »male« škole u Voloskom prometna situacija je komplicirana. Nakon što su prometni redari Grada Opatije, na dijelu dvosmjerne uske cestice prošle školske godine u nekoliko navrata kaznili vozače parkiranih automobila zbog nepropisnog parkiranja, i u dvorištu male škole u Voloskom sve češće se mogu vidjeti parkirani automobili. 

Rampa ispred škole




Rampa na ulazu u dvorište opatijske osnovne škole, prema riječima ravnatelja Fredija Glavana, postavljena je iz više razloga u sklopu razvojnog plana škole. Prije svega, kaže, postavljena je zbog sigurnosti djece, kako roditelji ne bi svojim automobilima dolazili do same škole i na taj način stvarili gužve, zbog dostavljača, odnosno radi nesmetane opskrbe škole, ali i kako bi učitelji imali osigurana parkirnag mjesta. Osim toga, dodaje, vrlo često na toj se lokaciji parkiraju i drugi građani Opatije. Na pitanje zbog čega je spušten rubnik i olakšan ulazak na školsko igralište, Glavan objašnjava kako je to napravljeno kako bi se omogućilo da za školskih manifestacija i primjerice akcije sakupljanja papira vozilo može doći i na tu površinu. Svjestan da zbog toga sve češće na igralištu parkiraju auti, napomenuo je kako je u planu tamo postaviti pomični stupić i lanac.


– Poslao sam dva prijedloga Gradu Opatiji o tome kako riješiti parkiranje kod »male« škole u Voloskom i zasada čekamo odgovor – zaključio je Glavan.


Nisu međutim samo dječja igrališta pretvorena u parkirališta, jer je i prilaz parku Angiolina proteklog tjedna bio u potpunosti blokiran. Ispred ulaza u Kristalnu dvoranu hotela Kvarner bila je postavljena vrpca s obavijesti na kojoj stoji da je »od 1. rujna isto parkiralište dano u korištenje LRH Opatija«. 


Iz Uprave LRH šute




S obzirom da se ne radi o parkiralištu, već prolazu između restorana Zelengaj i hotela Kvarner te vile  Amalia prema parku, odgovore hoće li se taj prostor koristiti kao parkiralište i tko je dozvolio da se ta pješačka zona pretvori u parkiralište, potražili smo u Liburnia riviera hotelima i Gradu Opatiji. Iz Uprave LRH odgovorili su samo kratko: »Nemamo komentara«, a iz Grada Opatije stigao je odgovor pročelnika za komunalni resor Miljenka Ujčića.


– Pješačka komunikacija prema parku Angiolina koja ide između vile Amalije i restorana Zelengaj predstavlja javnu površinu i prilaz parku će uvijek biti moguć preko nje. Vrpca koja se je 17. rujna nalazila na dijelu Ulice Pava Tomašića, bila je postavljena u cilju osiguranja prostora na kojemu su izvedeni radovi postave parkirne barijere – odgovor je Ujčića u kojem se međutim ne kaže hoće li se prolaz prema parku Angiolina, između Amalije i Zelengaja, i dalje koristiti kao parking zona…