Odluka ravnateljice

Atraktivna Švicarska kuća muzeju turizma neisplativa

Marina Kirigin

Grad Opatija nezadovoljan jednostranom odlukom ravnateljice – Švicarska kuća u Parku Angiolina / Snimio Roni BRMALJ

Grad Opatija nezadovoljan jednostranom odlukom ravnateljice – Švicarska kuća u Parku Angiolina / Snimio Roni BRMALJ

Hrvatski muzej turizma djelovao je u Švicarskoj kući, kao trećoj lokaciji uz Villu Angiolinu i Umjetnički paviljon Juraj Šporer od 2013. godine, a ravnateljica HMT-a Gabrijela Krmpotić Kos, nezadovoljna suradnjom s Parkovima i padom posjetitelja, odlučila je napustiti ovaj objekt



OPATIJA Švicarska kuća više nije dio Hrvatskog muzeja turizma. U objavi na stranicama muzeja navedeno je kako je razlog nemogućnost financiranja troškova prostora te veliki pad posjetitelja.


Hrvatski muzej turizma djelovao je u Švicarskoj kući, kao trećoj lokaciji uz Villu Angiolinu i Umjetnički paviljon Juraj Šporer, od 2013. godine. Čini se kako u proteklih pet godina nije pronađen adekvatan model upravljanja pa se tako sada HMT odrekao atraktivne zgrade u opatijskom parku Angiolina koja je nekada bila i sjedište gradske tvrtke »Parkovi«, u čijem se vlasništvu objekt i danas nalazi.


Gabrijela Krmpotić Kos, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma navela je kako je Švicarska kuća u vlasništvu gradske tvrtke »Parkovi« s kojom imaju lošu suradnju i komunikaciju. Kaže kako na području parka Angiolina ne postoji sinergija svih onih koji bi zajedno morali raditi za dobrobit Opatije.




Navela je kako su u nekoliko navrata s »Parkovima« pokušali uspostaviti bolju suradnju, a kako je jedan od pokušaja bila i organizacija radionice početkom ljeta »Randez Vous u parku«.


Pad prihoda


– U vrijeme prošlogodišnjeg Adventa osvijetlili smo vlastitim sredstvima naše objekte i imali ogromne troškove električne energije od 8.900 kuna. Imali smo namjeru cvijećem ukrasiti prostor Švicarske kuće, a iz Parkova su nam poslali ponudu da to košta 4.000 kuna. Od ožujka imamo problem sa sanitarnim čvorom, odnosno wc nije u funkciji. S objekta je otpao dio fasade i nekoliko puta molila sam da se sanira. Uglavnom, Švicarska kuća je u lošem stanju. Unutra je velika vlaga zbog čega se uništava muzejski postav, stare kartoline, posteri, plakati, a mi nemamo dodatna sredstva za zaštitu, ovlaživače zraka. Osim toga u Švicarskoj kući nema ni interneta ni telefona. Više dopisa poslali smo gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću i direktoru »Parkova« Raulu Deganu i nismo dobili odgovor – govori Krmpotić Kos navodeći kako je ovog ljeta zabilježen ogroman pad broja posjetitelja, turista.



Ravnateljicu Krmpotić Kos tište i drugi problemi. Naime, kaže kako se u Villi Angiolini, spomeniku nulte kategorije, nalazi meteorološka stanica. Smatra da tom uređaju tamo nije mjesto te je, kaže, u posjedu dokumenta riječkog restauratorskog ureda u kojem piše da je nužno pronaći novu lokaciju za smještaj meteorološke stanice, odnosno kako bi meteorološku stanicu valjalo ukloniti iz Ville Angioline.



– Da nismo osmislili i uložili u suvenirnicu, reprodukciju starih plakata, lepeza, da budemo atraktivniji, odnosno da imamo kvalitetnu uspomenu iz Opatije, bili bi totalno financijski na koljenima. U srpnju 2017. godine HMT posjetilo je 8.550 osoba, a ove godine u srpnju bilo je svega  3.503 posjetitelja. Prihod u srpnju 2017. godine, kada nismo imali prihoda od suvenira, je bio 9.031 kuna, a ove godine nam je 4.866 kuna, od čega smo više od 60 posto uprihodili zahvaljujući suvenirnici. Naši posjetitelji su najvećim dijelom gosti opatijskih hotela. Imamo sjajnu suradnju s grupacijom Milenij hoteli i hotelom Miramare. Miramare nam svakog ponedjeljka i petka u sklopu svojih organiziranih tura dovodi goste u posjet HMT-u. Gosti u privatnom smještaju nisu naši posjetitelji. Radimo puno s turističkim agencijama iz Zagreba, s institucijama, sveučilištima. Tako smo nedavno imali 86 studenata iz 14 zemalja u Villi Angiolini na predavanju. Uz sve to u gradu ne postoji signalizacija za naše objekte Villu Angiolinu, Umjetnički paviljon Juraj Šporer i Švicarsku kuću, rasvjeta u parku je loša, imamo problema s odvozom smeća, dostavom izložaka, u parku se osjećamo kao strano tijelo  – govori Krmpotić Kos navodeći kako su troškovi hladnog pogona Švicarske kuće preveliki iako je taj prostor Grad Opatija dodijelio HMT-u prilikom osnivanja bez naknade.


Postupak pod upitnikom


Do direktora opatijskih »Parkova« Raula Degana stigla je vijest o izlasku  HMT-a iz prostora Švicarske kuće. Na podpitanje o tome kakva je suradnja bila između »Parkova« i HMT-a (uz našu napomenu da ravnateljica Krmpotić Kos kaže da je suradnja bila loša, op.a.), Degano je odgovorio: »Vi sami zaključite. Ravnateljica nije htjela platiti osnovne troškove, vodu i struju, a najamnina prostora joj je iznosila nula kuna. To za nju očito nije dovoljno dobra suradnja«.


– Mislim da razlog nije loša suradnja. Prije bih rekao da joj vjerojatno ne paše lokacija i izuzetno mala površina kuće zbog čega je vrlo teško u njoj nešto ozbiljno organizirati – zaključio je Degano koji će u dogovoru s Gradom Opatija donijeti odluku o tome koja će biti daljnja namjena Švicarske kuće.


U gradskoj upravi smatraju da je donesena odluka ravnateljice muzeja jednostrana, te će stoga s osnivačima HMT-a zatražiti sastanak.


– Grad Opatija, kao jedan od osnivača HMT-a uz Ministarstvo kulture RH, nije službeno obaviješten o odluci ravnateljice HMT-a da muzej napušta Švicarsku kuću. Riječ je o jednostranoj odluci ravnateljice za koju smo doznali preko medija. Stoga ćemo zatražiti što skoriji sastanak s ravnateljicom i Ministarstvom kulture kako bismo razmotrili ovu odluku. Švicarska kuća je HMT-u dana na upravljanje s namjerom da se u njoj obavlja muzejska djelatnost – stoji u odgovoru gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.