Poziv "na rubu pameti"

Apsurdi birokracije: Zbog pet kuna duga HZZO Opatijcu prijeti ovrhom

Marina Kirigin

Snimila Marina KIRIGIN

Snimila Marina KIRIGIN

Ukoliko ne žele da im HZZO poništi policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, Želimir Vukušić iz Opatije i njegova supruga moraju uplatiti 8,22, odnosno 5,42 kune duga



OPATIJA Terete me za pet kuna. To je birokratska sramota, više ih košta koverta i poštarina. I još k tome prijete ovrhom. Odlučio sam da neću platiti pa da vidim što će učiniti. Navodno da se radi o nekakvoj pogrešci banke zbog koje je došlo do ovakvog dugovanja – rekao je Želimir Vukušić iz Opatije koji je, baš kao i njegova supruga, na kućnu adresu dobio Poziv za plaćanje zaostatka iznosa premije po polici dopunskog zdravstvenog osiguranja.


U pozivu se kaže kako je utvrđeno da na polici dopunskog zdravstvenog osiguranja na kojoj se provodi administrativna zabrana kod Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja postoji dugovanje na ime dospjelih i neplaćenih obroka premije te pripadajućih zakonskih zateznih kamata.


HZZO: Opomene su opravdane


Tako gospodin Vukušić HZZO-u mora uplatiti iznos od 8,22 kune koji se sastoji od 8,17 kuna glavnice i 0,05 kuna na ime kamate, a gospođa Vukušić mora podmiriti 5,42 kuna (5,39 na ime glavnice i 0,03 kune na ime kamate). U pozivu isto tako stoji da ukoliko ne podmire dugovanje, da će HZZO biti prisiljen poništiti njihovu policu i potraživanje naplatititi u ovršnom postupku.




Zbog čega je nastalo takvo dugovanje i koliko je takvih slučajeva, pitanja su na koje su pismeni odgovor dali i u Službi za odnose s javnošću HZZO-a.


– HZZO je početkom listopada 2015. godine napravio detaljnu analizu zaostataka plaćanja za one osiguranike koji imaju ugovoreno plaćanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja putem tzv. administrativne zabrane na mirovinu, za dugovanja u visini od 4,60 do 70 kuna. Sve opomene koje je HZZO poslao građanima za dugovanje opravdane su jer uvidom u analitičke kartice dopunskog osiguranja svake ponaosob osigurane osobe, vidljivo je da je riječ o dugovanjima koja se odnose za jedan mjesec prije nego što je počela naplata putem obustave na mirovinu (administrativna zabrana). Dakle, riječ je obično o jednom mjesecu u kojem su građani trebali osobno uplatiti mjesečnu premiju posredstvom nekih od platnih institucija, budući da obustava na mirovinu kreće s počekom od mjesec do dva.


Zašto nastaju dugovi


Moguće je da se dug stvorio jer su građani uplatu izvršili s kašnjenjem, ako premija u danom trenutku nije uplaćena u cijelosti koliko je trebalo prema dospijeću, potom je moguće da je razlika nastala kada je 1. listopada 2013. godine uvedena jedinstvena polica za sve osiguranike od 70 kuna, moguće da su se uplate provodile po manjem iznosu od 50 kuna kako su ranije umirovljenici plaćali, potom da je dug nastao ako je nastupila promjena osnova mirovine ili ako su se uplate uplaćivale na pogrešan broj odobrenja.


HZZO se trudi svim svojim osiguranicima pružiti potrebne informacije, a sve naše osigurane osobe koje neposredno pristupe u poslovnice regionalnih ureda, ispostava i područnih službi nastojimo adekvatno informirati ili putem kontakt telefona, kao i e-poštom, s profesionalnim objašnjenjem i maksimalnim uvažavanjem – stoji u odgovoru.