Projekt OTREC

Ana Juračić u subotu u MOHO centru o svom lovu na uragane

Portal Novilist.hr

Foto screenshot

Foto screenshot



Festival Opatija vas poziva u Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom na predavanje „Lov na uragane“ u subotu, 7. prosinca 2019. s početkom u 18 sati. Predavanje će održati dr. sc. Ana Juračić.


Uragani su snažni olujni sustavi koji nastaju u tropskim krajevima. Sa sobom donose razorne vjetrove i velike količine oborina, te su vrlo opasni ako dođu do naseljenih dijelova obale. Zbog toga je vrlo važno da se što bolje predvidi njihovo kretanje i snaga. Uz modele, tome pridonose i meteorološka mjerenja koja se skupljaju unutar samih oluja i sa satelita. Na ovom predavanju saznat ćete kako se razvijaju uragani, te kako znanstvenici pokušavaju proniknuti u tajne tih zanimljivih tropskih sustava.


Dr. sc. Ana Juračić je nakon završenog dodiplomskog studija na Geofizičkom odsjeku PMF-a, doktorirala fiziku na New Mexico Tech-u u SAD-u. Tema doktorata bile su tropske ciklone, a za vrijeme doktorata radila je na NASA-inom projektu koji se bavio proučavanjem tropskih oluja i uragana. Iako trenutno radi u IT sektoru, u slobodno vrijeme sudjeluje u međunarodnom projektu OTREC kojemu je također cilj unaprijediti razumijevanje meteoroloških procesa u tropima.




Ulaz na predavanje je slobodan.