Korak bliže otvorenju

Amerikanski vrtovi: Zbog montiranja nathodnika ograničenja u prometu u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Zbog montaže nathodnika radova promet se na državnoj cesti D66 od jučer odvija otežano  / snimio R. BRMALJ

Zbog montaže nathodnika radova promet se na državnoj cesti D66 od jučer odvija otežano / snimio R. BRMALJ

Očekuje se da će montaža nathodnika, na lokaciji spoja Rakovčeve ulice s Novom cestom, trajati do 20. ožujka. Promet se odvija uz ručnu regulaciju



Povijesni opatijski botanički vrt, Amerikanski vrtovi na Novoj cesti, korak je bliže krajnjem cilju – otvorenju za građane i turiste. Naime, jučer je započela najavljena montaža nathodnika prema Amerikanskim vrtovima, na lokaciji spoja Rakovčeve ulice s Novom cestom. Prema najavi iz Grada Opatije, očekuje se da će montaža nathodnika trajati do 20. ožujka, a zbog radova promet na državnoj cesti D66 od jučer se odvija otežano uz ručnu regulaciju prometa.


Danas, u petak, 16. ožujka bit će to od 10 do 11 sati i od 13 do 14 sati, 17. ožujka od 9 do 10 sati i 19. ožujka od 22 do 02 sata.


– Za vrijeme trajanja radova promet u Rakovčevoj ulici odvijat će se redovno, ali uz otežane uvjete prolaza zbog djelomičnog suženja kolnika na samom vrhu ulice, osim u ponedjeljak, 19. ožujka u periodu od 22 do 02 sata kada će promet u Rakovčevoj ulici biti samo lokalno dozvoljen bez mogućnosti priključenja na Novu cestu, najavili su iz nadležnih gradskih službi.





O Amerikanskim vrtovima se nakon godina stagnacije u novije vrijeme dosta govori i piše, no ipak, uvijek je zanimljivo ponoviti zbog čega nose ovo ime. U povijesti Opatije ostalo je zapisano da je botanički vrt s pogledom na čitav Kvarner izgradio 1926. godine Mađar Kuczor, čovjek koji se obogatio kao trgovac u Americi, uslijed čega su terasasti vrtovi i nazvani Amerikanski, ili bolje rečeno Merikanski vrtovi za čije se razgledavanje naplaćivala i ulaznica.



Opatijski Amerikanski vrtovi, ili »po domaći«, Merikanski vrtovi zauzimaju površinu od približno 8.000 kvadrata i terasastog su oblika, imaju vrlo bogatu povijest koja seže u prvu polovicu 20. stoljeća, a u novije je vrijeme uz pomoć Ministarstva turizma i Grada Opatije započela njihova revitalizacija u više faza. Naime, potencijal ove, do pred nekoliko godina zapuštene oaze zelenila i parkovne arhitekture s prekrasnim pogledom na cijeli Kvarner je prema procjenama velik, te je želja »kvarnerske perle« da što bolje iskoristi vrtove i upiše ih na kartu svoje parkovne arhitekture. Kako bi pješaci mogli sigurno pristupiti vrtovima, povezat će ih se nathodnikom, jer bi prilaz preko vrlo prometne Nove ceste bio iznimno opasan i neprihvatljiv.


Uređenje Amerikanskih vrtova započelo je u proljeće 2015. godine uz pomoć bespovratnih 500.000 kuna što ih je putem javnog natječaja namjenski odobrilo Ministarstva turizma opatijskoj tvrtki »Parkovi«, dok je Grad Opatija iz proračuna izdvojio u tu svrhu još 200.000 kuna, a ulaganja su se nastavila, te se očekuje i novac iz Urbane aglomeracije. Nabavljene su i posađene nove sadnice kamelija, uređeni su potporni zidovi, te zelene površine i pješačke staze.


Ulaganja idu dalje, a prema riječima direktora »Parkova« Raula Degana, osim po kamelijama, budući Merikanski vrtovi trebali bi postati prepoznatljivi i po mnogobrojnim vrstama ruža, budući da je u tijeku nabavka i sadnja velikog broja ruža, te formiranje ružičnjaka.