Traže savjetovanje

Akcija mladih: ‘Slatina ne smije ići u koncesiju prije provedbe natječaja’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Foto A. Kućel Ilić

Nužno je i savjetovanje s građanima koji moraju biti svjesni da se koncesijom prostor predaje na dugotrajno upravljanje, od 30, 50 ili više godina – smatraju u opatijskoj Akciji mladih



OPATIJA – Imamo saznanja da Županija upravo ispituje želje i potrebe jedinica lokalne samouprave u vezi s koncesioniranjem pomorskog dobra u razdoblju od 2020. do 2022. te je od Grada Opatije zatražila mišljenje u vezi s, primjerice, plažama Slatina, Ičići, ispod hotela Giorgio II te Pančerom. Podsjetili bismo prvo na tribinu Vizija urbanističkog razvoja Grada Opatije koja je održana u rujnu 2017. godine s eminentnim stručnjacima na području arhitekture, urbane sociologije, zaštite okoliša i dr., a na kojoj je donesen niz vrijednih zaključaka o tome kako se treba odnositi prema prostoru u Gradu Opatiji. Jedan od zaključaka bila je prijeka potreba provođenja arhitektonsko-urbanističkih natječaja prije većih intervencija u javnom prostoru, što je određeno i Arhitektonskim politikama Republike Hrvatske (2012.-2020.) u koje su ugrađene relevantne europske smjernice i direktive.


Amandmani na UPU


Ovaj saziv Gradskog vijeća odmah je počeo raditi u skladu s navedenim te su u listopadu 2017. izglasani amandmani na UPU Opatija kojim je predviđena zaštita javnog prostora na određenim lokacijama poput Slatine i Ičića. U konačnici je UPU Opatija izglasan s navedenim amandmanima, a u slučaju Ičića je izglasan zaključak o potrebi pokretanja postupka izmjene UPU-a kako bi se prostor kvalitetno zaštitio po najvišim standardima. Ovdje treba napomenuti da se i gradonačelnik Dujmić pozvao upravo na navedeni zaključak kad je odbio zainteresirane investitore za područje bivše bolnice u Ičićima.


S tim se njegovim potezom slažemo, ali i dalje čekamo pokretanje izmjena UPU-a Ičići koje se nije maklo s mrtve točke – naveli su na jučerašnjoj konferenciji za novinare sazvanoj na Slatini opatijska gradska vijećnica Akcije mladih Neva Slani, član Odbora za prostorno planiranje Davor Šprajc i predsjednik Akcije mladih u Opatiji Robert Kurelić.




Prema onome što su istaknuli na presici, Hrvatska komora arhitekata je na 17. sjednici Gradskog vijeća Opatije u prosincu 2018. održala prezentaciju na kojoj je vijećnike i zainteresiranu javnost upoznala s potrebnim procedurama i koristima od transparentne provedbe arhitektonsko-urbanističkih natječaja, što je potkrijepila i nizom primjera u zemlji i inozemstvu.


Produljeni rokovi


– Mnogi građani su nam se javljali, željno i opravdano iščekujući realizaciju jedne ili više stavki koje smo ovdje spomenuli, međutim, kohabitacija i otpor izvršne vlasti produljili su rokove realizacije, ali ne i zaustavili. UPU Opatija takav je primjer te su u njega ugrađeni arhitektonsko-urbanistički natječaji kako bi se postigla maksimalna zaštićenost javnog prostora, na čemu u sljedećim verzijama još treba raditi. Moramo jasno poručiti da Slatina nikako ne smije ići u koncesiju prije provedbe arhitektonsko-urbanističkog natječaja i prije savjetovanja s građanima koji moraju biti svjesni da se koncesijom prostor predaje na dugotrajno upravljanje, od 30, 50 ili više godina. Prethodno moramo imati jasnu, stručnu viziju što s trgom Slatina, čiji je plaža integralni dio. Isto se odnosi i na Pančeru. Grad Opatija i njegovo vodstvo pritom nisu objavili da su pravni sporovi vezani za Slatinu, prema nama dostupnim informacijama, riješeni prije godinu i pol dana, u razdoblju u kojem se Grad evidentno nije brinuo za plažu i njezine sadržaje. Nemojmo zaboraviti da je izvršna vlast već najavila preseljenje benzinske postaje s Trga Gortan, ali rezultati nisu uslijedili. Primjer događanja oko traženja alternativne lokacije za policijsku postaju nam je jasan pokazatelj da se stvari u ovom gradu često rade bez jasnog plana i racionalnog promišljanja. Tako se i za budući Dom zdravlja nudi isključivo jedna solucija, vrlo upitna što se lokacije i troškova izvedbe tiče – smatraju unutar Akcije mladih u Opatiji.


Što treba napraviti


Mišljenje je članova opatijske Akcije mladih da treba odbiti koncesioniranje Slatine prije provođenja natječaja, naručiti konzervatorsku podlogu za zaštićenu zonu Opatije, provesti arhitektonsko-urbanistički natječaj za šire područje trga i plaže Slatina, inicirati promjenu UPU-a Ičići, definirati način korištenja plaže Ičići u skladu s javnim interesom, usustaviti odnos prema plažama diljem Grada Opatije, ispitivati stavove građana kako bi se saznalo što građani stvarno žele i trebaju te organizirati ljetnu školu arhitekture s Arhitektonskim fakultetom Zagreb, sukladno ugovoru potpisanom 2018. godine između Grada Opatije i tog fakulteta.