Uz bok "classic destinacijama"

Agent 007 na Kvarneru: Opatija kulisa za reklamu piva koje pije James Bond

Aleksandra Kućel Ilić

Bondova djevojka projurila na vodenim skijama Kvarnerom / Screenshot

Bondova djevojka projurila na vodenim skijama Kvarnerom / Screenshot

Daniel Craig nije boravio u Hrvatskoj, već je njegova uloga tek namontirana zahvaljujući modernoj tehnici i vještoj režiji, ali  na reklami  se vide hrvatske ljepote, poput opatijskih znamenitosti



OPATIJA Sve većoj »listi slavnih« koji su u Opatiji snimali filmske kadrove, poput Naomi Watts u ulozi Lady Di ili nedavno Gorana Višnjića i Donalda Sutherlanda u seriji Granice zločina, pridružio se i najpoznatiji špijun na svijetu, glumac Daniel Craig, proslavljeni James Bond.


Opatija je, naime, još tijekom srpnja 2014. godine te u travnju ove godine poslužila kao kulisa za najnoviju reklamu za Heiniken pivo koje u novom nastavku »Spectre« pije tajni agent 007. Atraktivan materijal je nedavno objavljen što je »prvu damu hrvatskog turizma« još jednom svrstalo uz bok istinskim »classic destinacijama«. Osim na Kvarneru, reklamni spot je sniman i u Rovinju, te se hrvatska obala pokazala da može vrlo uspješno »odglumiti« daleko razvikanije europske i svjetske destinacije.


Foto Screenshot


Foto Screenshot





Ako i sam Daniel Craig ipak nije boravio u Hrvatskoj, već je njegova uloga tek namontirana zahvaljujući modernoj tehnici i vještoj režiji, na reklami se vrlo jasno vide hrvatske ljepote, a u konkretnom opatijskom slučaju kip Djevojke s galebom, Slatina, te kadrovi snimani na podignutom »umjetnom gradu« na parkiralištu Gorovo gdje se pojavljuje Bondova partnerica.


– Venecija, Azurna obala, Opatijska rivijera… Mi smo u Opatiji prepoznali nemjerljivu vrijednost filmskog turizma i snimanja reklama i trudimo se što više privući strane producente. Upravo s tim ciljem, ne naplaćujemo korištenje javnih površina i postavljanje kulisa. Želimo privući što više stranih producenata, jer za nas je kretanje u ovome smjeru jako velika promidžba. I premda na ovaj način Opatija ne ostvaruje direktan prihod, ima značajan indirektan prihod i od boravka snimateljskih ekipa u našim hotelima, od njihove potrošnje, te u konačnici i od same reklame da su se kadrovi snimali na Opatijskoj rivijeri, rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te najavio da će se i dalje truditi privući ekipe filmaša i snimatelja reklama s obzirom da se radi o odličnim potrošačima, ali i samoj reklami za grad. Da je Opatija sve traženija destinacija za filmsku industriju potvrdili su nam i iz Turističke zajednice Grada Opatije, gdje također smatraju da su ovakvi događaji izvrsna reklama, te u konačnici i mamac za buduće turiste.


A uz sve one koji će u najnovijoj akciji Jamesa Bonda na moru, među valovima moći prepoznavati čari naše obale, bilo je i onih koji su sve upoznali »iznutra«, te u spotu imali i pravu ulogu, a zapravo su s Kvarnera. Primjerice, u manjoj ulozi za spomenutu reklamu za koju kaže da se snimala u travnju ove godine, na opatijskoj Slatini se pojavio i riječki glumac Lucio Slama.


– Bilo je to jedno ugodno iskustvo. Moja je uloga bila na bazenu gdje sam bio okružen ženama, odjeven u bijeli sako i s velikim zlatnim lancem oko vrata. Vidi me se točno u 48. sekundi reklame – ležim na ležaljci i zalije me val od glisera. Naime, ono što se vidi u reklami – ona potjera za Jamesom Bondom na morskim valovima, nakon što gliser poleti preko grota, zapravo pada na opatijsku Slatinu, a dio kadrova je učinjen i po Istri, te na potezu od Medveje do Mošćeničke Drage, otkrio nam je Slama.