Ugođaj blagdana

Adventska čarolija u Opatiji najbogatija dosad: U šest tjedana – 250 događanja

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Luigi Opatija

Foto Luigi Opatija

Paljenje lampica u petak, 29. studenoga pratit će i prigodan program na mrkatu koji počinje u 17 sati



OPATIJA – Blagdanska čarolija uskoro se ponovo vraća u Opatiju, čije će ulice, trgove i parkove ukrasiti Najljepši Advent uz more. Adventski program građanima i posjetiteljima pružit će šest tjedana ispunjenih bogatim i zanimljivim događanjima na tri glavne lokacije – ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, na Ljetnoj pozornici te pred gradskom tržnicom – ali i u Parku sv. Jakova, na Slatini, u Centru Gervais, brojnim gradskim hotelskim i ugostiteljskim objektima te na učkarskom prijevoju Poklon – najavili su organizatori iz Turističke zajednice grada Opatije.


Iz press priopćenja se saznaje da će otvorenje Adventa u Opatiji biti u petak, 29. studenoga svečanim paljenjem božićnih dekoracija i lampica na velikoj jelki ispred gradske tržnice, a u isto vrijeme zasvijetlit će sve božićne dekoracije u čitavom gradu. Pritom će se prvi put bajkovita blagdanska atmosfera proširiti i na čitavo područje Parka sv. Jakova koji će zablistati uz više od tri km lampica, tisuću dekorativnih kuglica i ukrasa te brojnih samostojećih svjetlosnih dekoracija, financiranih sredstvima TZ-a i LRH.


Paljenje lampica pratit će i prigodan program »na mrkatu« od 17 sati, a nastupit će klapa Kastav, zbor Dječjeg vrtića Opatija i DJ Alex Sabattini. Istog dana, ali nešto ranije – već od 16 sati – mališani su pozvani na druženje u Kućicu Orašara koja će se tijekom blagdana smjestiti u paviljon Juraj Šporer. Djecu će tu dočekati vilenjaci i orašari spremni za zabavu, igru te razne radionice i predstave, u kojima će moći uživati svakodnevno: do 20. prosinca, radnim danom, od 16 do 19 sati, a nakon tog datuma od 12 do 19 sati, dok će čitavog adventa vrata ovog kutka za mališane vikendom biti otvorena od 10 do 19 sati.


Zimska pozornica




Neće se kod Šporera zabavljati samo djeca, već i svi kojima je pri srcu odlična glazba, ukusne zimske delicije i fantastična atmosfera u dobrom društvu, jer Božićni sajam s prigodnim ponudom bit će otvoren radnim danima od 12 do 23, a vikendom od 10 do 23 sata.


Druženje u večernjim satima pratit će i svakodnevni glazbeni programi, a prvi će se na pozornicu popeti Xfinity band za »Opening party« koji će krenuti u 20 sati u petak, 29. studenoga. Sve do 2. siječnja, do kada će trajati Advent kod Šporera, izmijenit će se na toj pozornici brojni DJ majstori i poznati glazbenici, među kojima su iskusni Whiteheads, Kantridersi, Dellboys, Iman Trio Acoustic, The Janitors, Techno Vikings, Dražen Turina Šajeta, The Bourbon Hunters, Jed Becker’s Group, Vedran Ružić Trio, kao i Opatijka Martina Majerle, ali i ponajbolji domaći šansonijer Marko Tolja te mnogi drugi.


Od subote, 30. studenoga, svake iduće subote, u parku na Slatini, kraj najpoznatije opatijske fontane, palit će se po jedna adventska svijeća, a prve večeri, s početkom u 19 sati, nastupit će Martina Majerle i KUD »Učka« Matulji.


Ljetna pozornica i ove će godine postati zimska pozornica s Ledenom čarolijom koja će opatijsku otvorenu scenu pretvoriti u klizalište, koje će biti otvoreno svakodnevno sve do 12. siječnja, i to od ponedjeljka do četvrtka od 13 do 21 sat, petkom od 13 do 22, subotom od 10 do 22, a nedjeljom od 10 do 21 sat.


Prvi će led »isprobati« Klizački klub Medo iz Zagreba koji priprema atraktivan program za svečano otvorenje zakazano za nedjelju, 1. prosinca u 17 sati. Uz klizalište, Ledena čarolija ponudit će zabavu uz božićni sajam u prigodnim drvenim kućicama te glazbene programe svakog dana od 19 sati, a održat će se i škola klizanja ponedjeljkom, srijedom i petkom od 15 do 17 sati.


Centar Gervais bit će domaćin Festivalu čokolade od 6. do 8. prosinca, ali i brojnim drugim događanjima kao što su prezentacija turističke ponude Feel & Taste uz sajam autohtonih proizvoda, stand up nastupi Ivana Šarića te svečani božićno-novogodišnji koncert uz Renatu Sabljak, Đanija Stipaničeva i Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije. I klub Gervais, smješten na najnižoj etaži kulturnog centra, imat će svoje blagdanske adute – ljubitelje elektroničke glazbe privući će veliki predbožićni party, a ljubitelje borilačkih sportova Opatija Fight Night 11.


Četverostruki doček


Nakon svečanog paljenja lampica 29. studenoga, gradska tržnica bit će do Nove godine mjesto prigodnih događanja i božićnog sajma, a na prijelazu Stare i Nove godine atmosferu će hitovima koji su obilježili 20. stoljeće do vrhunca dovesti bendovi koji nastupaju u programu »Opatija Tribute to the Legends« – Queen Real Tribute, Abba Real Tribute te posebni gosti.


Bit će to tek jedan od četiri (n)ovogodišnja dočeka u Opatiji. Naime, uz centralnu feštu na tržnici, doček će biti i kod Šporera uz groove i funky ritam Grooversa te na Ljetnoj gdje će u podne slaviti najmlađi, a u ponoć oni stariji uz rock’n’roll Dellboysa.


Uz novogodišnji doček, Advent »na mrkatu« ponudit će još nekoliko zanimljivih programa, među kojima su show iluzionista Andreja Škedela, koncert Alena Vitasovića te »Ludi Badnjak u Opatiji« koji će dan prije Božića ispuniti glazbom i gastro ponudom, a navečer prostor ispred tržnice pretvoriti u veliku diskoteku.


Nesmetano uživanje u glazbi koja će potrajati do kasnih večernjih sati omogućit će i zatvaranje ove dionice ceste za sav promet – umjesto automobila, centrom grada zavladat će glazba i ples, poručili su opatijski organizatori Najljepšeg Adventa uz more.


Božićna šetnja uz Mlinarića


Uz glavne lokacije u Opatiji, blagdanski program dobrom će atmosferom »ugrijati« i druge dijelove grada, jer se od 29. studenog do 12. siječnja održava oko 250 različitih programa.


Tako će se Djed Mraz ponovo vratiti u svoju zimsku rezidenciju na Poklonu gdje će se od 13. do 15. prosinca održati Božićna bajka u Parku prirode Učka, a poznati trener Mario Mlinarić će 14. prosinca sve zainteresirane povesti u božićnu šetnju od Opatije do Veprinca i natrag.


Na dar besplatno parkiranje


Uz druženje, glazbu i gastrospecijalitete, blagdansko vrijeme povezano je i s darivanjem, a Opatija će svoje posjetitelje i građane darivati besplatnim parkiranjem.


Od 1. prosinca pa do 29. veljače za osobna vozila subotom, nedjeljom i blagdanom neće se naplaćivati parking, izuzev u zonama 0a i 0b koje se nalaze na prostoru od hotela Palace do hotela Admiral, uključujući i parkiralište iza autobusne stanice u blizini hotela Admiral te u Ulici Joakima Rakovca.