Dvije knjige

Adamić u Opatiji sljubio priče i recepte: “Zovem u vezi posla” i “Primorski pijat”

Slavica Bakić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Predstavljanje priča splitske spisateljice Bobe Đuderije pratilo je pripravljanje jote u »režiji« domaćeg kuhara, Opatijca Kristiana Kozmića



 OPATIJA Program Dana Adamića u siječnju, nakon Karlovca i Bakra, nastavljen je u utorak navečer u opatijskoj Knjižari Adamić kamo je stigla Boba Đuderija, majka, »vesela raspuštenica«, kći i sestra, a prije svega – spisateljica iz Splita te uz pomoć Jasenke Alić Tadić kao moderatorice ispričala kako je blogerica postala spisateljica i predstavila knjigu »Zovem u vezi posla« čije je prvo izdanje Adamić već gotovo rasprodao.


Iako Boba nije, što se može iščitati iz njezinih priča i Facebook statusa, neka osobita domaćica, iz njih se ipak zamamno širi miris »ljekovite« mamine juhe nakon koje svijet izgleda bolje, svježe ubranih šparoga i »zažućene« kapule za šalšu. Upravo je na te Bobine priče stavljen naglasak na opatijskom predstavljanju, najavljenom kao »gastrodobrodošlica« budući da se pred Knjižarom Adamić od ranih popodnevnih sati krčkala jota za koju se pobrinuo još jedan Adamićev »adut« – Kristian Kozmić, autor kuharice Primorski pijat.


– Ukoričenje moje prve knjige za mene je bilo pravo iznenađenje jer zapravo nisam imala osobitih književnih ambicija, ali već ovu drugu knjigu pisala sam svjesna odgovornosti koju nameće to da te nazovu »spisateljica«. Urednici Dragan Ogurlić i Predrag Lucić pomogli su da knjiga ipak nastane bez velikih trauma i problema, kako onaj dio u kojemu su statusi s Fejsa, tako i prvi dio u kojemu se nalaze moje »ozbiljnije« priče, pisane upravo za ovu knjigu – ispričala je, između ostaloga, Boba Đuderija na opatijskoj promociji, gdje su se njezine priče sjajno »sljubile« s receptima Kristiana Kozmića.




Kako se kuhanje jote približavalo kraju, priča o književnosti sve je više skretala prema hrani i publici se dobrano otvorio apetit. Sve je na kraju »začinjeno« i receptima Borisa Dežulovića čime je najavljen nastavak Dana Adamića u siječnju, a na »after partyju« uz jotu, sudionicima predstavljanja knjige pridružili su se i susjedi iz Ulice maršala Tita. Knjižara Adamić tako je nakratko postala mjesto o kakvome s puno sjete u svojim knjigama govore i Boba i Kristian – topla »kužina« u kojoj se veselo ćaskalo i puno smijalo, i Marčelininim dogodovštinama u opatijskim hotelima i Bobinim mukama. Naravno, s pijatom tople Kristianove jote u rukama.