ADVENT U OPATIJI Bogat program vraća blagdansku idilu na ulice Stare dame

Marina Kirigin

Izlozi opatijskih trgovina već su u blagdanskom ruhu / Foto Marin ANIČIĆ

Izlozi opatijskih trgovina već su u blagdanskom ruhu / Foto Marin ANIČIĆ

Opatija će svoje adute ponovo predstaviti na brojnim gradskim punktovima, od morske obale pa sve do učkarskih obronaka, a tri centralne lokacije u blagdanskom će duhu oživjeti već 1. prosinca. Blagdanska će atmosfera vladati i u brojnim opatijskim hotelskim i ugostiteljskim objektima, a pripremaju se čak tri dočeka na otvorenom i najvećim vatrometom na Kvarneru



OPATIJA – Advent u Opatiji vratit će romantičnu zimsku idilu na opatijske ulice, trgove i parkove, raskošno ukrašene blagdanskom rasvjetom i po čitave dane ispunjene atraktivnim glazbenim, kulturnim, gastronomskim i zabavnim programima, najavljeno je na jučer održanoj press konferenciji u već lijepo uređenom prostoru opatijskih Milenij hotela.


Tijekom prosinca i siječnja Ljetna pozornica tradicionalnom Ledenom čarolijom pretvorit će se u klizalište na obali mora s bogatom zabavnom i gastronomskom ponudom, Umjetnički paviljon »Juraj Šporer« sa susjednim Parkom sv. Jakova postat će centralna lokacija u gradu uz Božićni sajam i nastupe brojnih izvođača te DJ-eva, izložbu svjetlosnih instalacija Visualia Christmas Parka te Kućicu orašara i vilenjaka s kreativnim radionicama i predstavama za djecu, gradska tržnica uz Advent na mrkate predstavit će trud i znanje opatijskih obrtnika i gradskih udruga i ispuniti zimske večeri gostovanjima popularnih domaćih bendova, a Poklon na Učki opet će biti omiljena zimska destinacija Djeda Božićnjaka.


Tri ruha Mrkata


Blagdanska će atmosfera vladati i u brojnim opatijskim hotelskim i ugostiteljskim objektima, a posebno nezaboravna bit će »najluđa noć«, prijelaz iz Stare u Novu godinu uz čak tri dočeka na otvorenom i najvećim vatrometom na Kvarneru. Uz bogat program, brojne opatijske goste razveselit će i besplatno parkiranje osobnih vozila subotom, nedjeljom i blagdanom na javnim površinama u Opatiji od 26. studenog do 31. siječnja.





Glazbeno zagrijavanje za »najluđu noć« krenut će već u petak, 29. prosinca svečanim novogodišnjim koncertom »Jaques & Friends« koji će u Royal Hall dovesti Jacquesa Houdeka, Matiju Cveka, Alena Đurasa, Edgara Rupenu i Terezu Kesoviju kao posebnu gošću. Subotnje poslijepodne i večer bit će ispunjeni brojnim glazbenim nastupima, a nedjelja – posljednji dan u 2017. godini – obilježena sa čak tri dočeka na otvorenom.


Prvi će Novu godinu »dočekati« najmlađi, točno u podne na Ljetnoj pozornici uz veliki party s animatorima i dječjom kulinarskom radionicom, a uz brojne koncerte i organizirane dočeke u hotelima, večer će proteći uz dva zanimljiva koncerta – ispred »Šporera« posjetitelje će u 2018. godinu uvesti Xfinity Band, a centralni doček na tržnici, uz početak u 22 sata, proći će uz Koktelse i Leteći odred.


Dan kasnije, 1. siječnja, točno u podne na terasi hotela Kvarner zdravicom će sretne blagdane uz čašu šampanjca svim posjetiteljima Opatije poželjeti gradonačelnik Ivo Dujmić. Zabava će se nastaviti ispred Šporera uz bend In Between i otvorenje kupališne sezone opatijskih Kukala, a u večernjim satima održat će se i repriza novogodišnjeg dočeka, ovog puta uz The Beatles Revival Band. Program Adventa nastavit će se, uz nastupe zanimljivih glazbenika na više lokacija u gradu, sve do nedjelje 7. siječnja.



– Promocija opatijskog Adventa započela je sredinom listopada u Sloveniji, a u tijeku su i kampanje u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Srbiji. Interes za Najljepši Advent uz more je već sada izuzetno velik, a s obzirom da smo u programskom dijelu učinili značajan iskorak očekujemo veći broj posjetitelja tijekom prosinca u Opatiji – kazala je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatija na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali svi oni koji su uključeni u veliki broj manifestacija koje će obilježiti mjesec prosinac i siječanj.


Najljepši Advent uz more svoje će adute ponovo predstaviti na brojnim gradskim punktovima, od morske obale pa sve do učkarskih obronaka, a tri centralne lokacije u blagdanskom će duhu oživjeti već 1. prosinca. Najživlja u jutarnjim satima, gradska će tržnica promijeniti »tri ruha« – radnim danima od 10 do 18 sati, subotom od 10 do 20 sati te nedjeljom od 10.30 do 17 sati održavat će se sajam s tematskom ponudom. Božićni ugođaj kod Šporera potrajat će tjedan dana duže, do 7. siječnja, sajam će raditi radnim danima od 12 do 22 sata te vikendom od 10 do 22 sata, a najveći dio programa održavat će se u poslijepodnevnim i večernjim satima.


Djeca će uživati u predstavama i kreativnim radionicama te druženju uz razigrane animatore u Kućici orašara i vilenjaka koja će radnim danima biti otvorena od 16 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 19 sati, dok će oni nešto stariji zabavu pronaći iza 19 sati kada će se održavati DJ večeri i nastupi glazbenika raznih stilova. Na Ljetnoj pozornici, Ledena čarolija trajat će sve do 14. siječnja, a čaroban će ugođaj uz prigodne kućice s prodajom suvenira i zimskih gastronomskih delicija te klizalište koje će biti otvoreno radnim danom od 13 do 21 sat, subotom od 10 do 22 sata te nedjeljom od 10 do 21 sat, stvarati i glazbeni programi koji će se održavati vikendima tijekom prosinca, od 18 do 20 sati.


Ića, pića i glazbe


Program opatijskog Adventa otvorit će u subotu, 25. studenog Christmas Tree Lighting na terasi hotela Continental, gdje će se još jednom okupiti poznate glazbene zvijezde. Idući vikend posvećen je Festivalu čokolade, koji će se od petka 1. prosinca do nedjelje 3. prosinca oduševljavati posjetitelje jedinstvenim slasticama u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner na središnjem sajmu i na brojnim lokacijama u gradu, zanimljivim radionicama za djecu i odrasle te atraktivnim glazbenim nastupima poznatih izvođača.


Prva subota u prosincu donijet će i paljenje prve svijeće na velikom Adventskom vijencu na Slatini, a vrijeme tijekom tjedna, do iduće subote, »skratit« će zanimljivi akustični i DJ nastupi pred Šporerom u kojem će od 4. prosinca do 14. siječnja biti postavljena izložba »Opatijski umjetnici« u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma. Tijekom čitavog tog vremena posjetitelji Adventa kod Šporera moći će tu umjetnost doživjeti i iz »prve ruke«, na radionicama koje će opatijski umjetnici održavati 5., 12. i 19. prosinca.



Turistička zajednica grada Opatija i ove će godine nagraditi najljepše uređene blagdanske izloge, te poziva sve korisnike poslovnih prostora na području centra grada Opatija da povodom božićnih i novogodišnjih blagdana prigodno urede izloge i na taj način pridonesu blagdanskom ozračju.


Turistička zajednica je osigurala i nagradni fond za najbolje uređene izloge i to 3.000 kuna za prvo, 2.000 za drugo i 1.000 kuna za treće mjesto. Povjerenstvo za izbor najbolje uređenih izloga obići će poslovne prostore 4. prosinca, a kriteriji za ocjenjivanje su originalnost i kreativnost u načinu predstavljanja proizvoda, uporabi dekorativnih elemenata i uporabi novih i tradicionalnih dizajnerskih dostignuća, estetski sklad i blagdanski ugođaj. (A. K. I.)



Poseban program u Centru Gervais 5. prosinca bit će posvećen sv. Nikoli, dok će petak, 8. prosinca s početkom u 20 sati označiti Mjuzikl Magic Musical s Mijom Negovetić. Vikend će donijeti pregršt događanja – nastupe grupa kao što su Love Runners i Tri kralja ispred Šporera, ali i zanimljive programe na tržnici gdje je za subotu ujutro najavljena gastromanifestacija »Primorski pijat«, a navečer u 20 sati koncert izvrsne grupe Mayales, da bi se od 22 sati zabava nastavila u Centru Gervais uz nastup Nene Belana i Fiumnesa.


Božićna bajka


Božićna bajka održat će se od petka 15. prosinca do nedjelje 17. prosinca na Učki, a na druženje s Djedom Božićnjakom stići će brojni mališani. Treći vikend prosinca obilježit će dva atraktivna koncerta – u petak u 20 sati u centru Gervais nastupit će Antonio Krištofić i Matea Dujmović s božićnim koncertom »Božić je ljubav«, a u subotu u isto vrijeme Royall Hall ugostit će božićni koncert Matije Dedića i Merime Ključo.


Najuzbudljivije trenutke adventskog programa pružit će posljednja dva vikenda u prosincu – jedan posvećen proslavi Božića, a drugi dočeku Nove godine. U petak, 22. prosinca, održat će se tradicionalna zakuska za građane i posjetitelje Opatije, uz nastup Klape Nevera, uz kasnije nastupe klapa Kamelija i Vokalista Salone pred Šporerom. Subotnji program, uz nastupe brojnih zanimljivih sastava, donijet će i mališanima omiljenu Potragu za božićnim darovima u organizaciji Društva Naša Djeca Opatija te božićni koncert Crkva Navještenja Blažene Djevice Marije u organizaciji KZU-a Volosko uz nastupe ženskih klapa Luka i Volosko, Vokalista Salone, Maria Battifiace, Duška Jeličića Duleta, Davida Daniela, Katje Budimčić Sabljar, Marka Fortunata, Antonia Krištofića.


Istu večer na tržnici nastupaju Elemental u 20 sati i Belfast Food u Centru Gervais u 22 sata istoga dana. Sam Božić, u ponedjeljak 25. prosinca, bit će posvećen nešto laganijim, akustičnim nastupima, dok je za dan kasnije najavljena tradicionalna, velika Božićna izložba oldtimera ispred hotela Milenij.