Koncert u dvorani Marino Cvetković

9. Maškarani klapski maraton: Mirakul svima po guštu

Aleksandra Kućel Ilić

Muška klapa »Mirakul« osvijila je »Zlatnu balinjeru« te nagrade žirija i publike / Snimio Marin ANIČIĆ

Muška klapa »Mirakul« osvijila je »Zlatnu balinjeru« te nagrade žirija i publike / Snimio Marin ANIČIĆ

Publiku je pored nadahnutog nastupa i originalnih kostima oduševila i scenografija



OPATIJA Prvo barke faren, sada flamingo liegen, ma vavek šušur i kraval. Ludilo sad va grade, klape su arivale, živel naš pusni pakal! Uz ove su stihove članice Ženske klape »Volosko« odjevene u kupačice s početka 20. stoljeća, iz razdoblja između 1910. i 1920. godine, izvan konkurencije, danas u Opatiji otvorile deveti po redu Maškarani klapski maraton.


Publiku je pored nadahnutog nastupa i originalnih kostima oduševila i scenografija: kupalište Lido, flamingosi, te neizostavna Djevojka s galebom koju je utjelovila Martina Majerle.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Organizatorice maškaranoga glazbenoga maratona su se u uvodnoj pjesmi osvrnule na novo Lido u Opatiji, ali i na Piranski zaljev, pozdravljajući mnogobrojnu publiku, ali i najavljujući veseli program u Sportskoj dvorani Marino Cvetković.



Gosti su bili Grobnički dondolaši čiji je bučni nastup publika dočekala s velikim odobravanjem, a voditelji kojima nije nedostajalo »karnevalske municije« – Šajeta i Battifiaca.


U natjecateljskom dijelu programa nastupilo je sedam maškaranihklapa i to Muška klapa »Kastav« s pjesmom »Arbitraža«, Ženska klapa Hreljin koja je izvela »Hajde da putujemo«, Muška klapa »Mirakul« uz »Željo moja«, Ženska klapa »Kastav« i neizostavni »Agrokor«, Muška klapa »Škvadra« i »Ide Marko«, Ženska klapa »Teha« uz skladbu »Konzumine«, te Muška klapa »Boškarin« koja je izvela »Come balli bella bimba«.



Po ocjeni žirija prvo je mjesto osvojila Muška klapa »Kastav«, drugo Muška klapa »Mirakul«, a treće Ženska klapa »Teha«. Publika je na prvo mjesto izabrala klapu »Mirakul«, na drugo klapu »Teha« i na treće Mušku klapu »Kastav«. Specijalna nagrada »Zlatna balinjera« pripala je klapi »Mirakul« za najbolju maškaranu a capella izvedbu.



Žiri je s obzirom na aktualnost odabranih tema, obradu pjesama i stihova, te kostime, imao zahtjevan zadatak, a nastupe klapa su ove godine ocjenjivali Nikola Niki Peršić, Eduard Kišić, Darko Čargonja, Francesco Squarcia, Aleksandar Valenčić, Katja Budimčić Sabljar, Branko Uvodić i Robert Ferlin. Svoje je favorite mogla odabrati i publika, jer joj je podijeljeno 800 glasačkih listića.


Osim natjecateljskog, bogat je bio i revijalni dio programa u kojemu su nastupili Francesco Squarcia uz pratnju maestra Aleksandra Valenčića, zatim Martina Majerle, te maestro Niko Poles na harmonici.