Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
24. siječnja 2020.
Ponant

foto 142 metra čistog luksuza: Cruiser Le Lyrial ponovo usidren pred Opatijom

Foto Ivica Tomić
Foto Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2019. u 11:04 2019-07-07T11:04:30+02:00

OPATIJA Luksuzni cruiser Le Lyrial tvrtke Ponant ponovo je usidren pred Opatijom, gdje bi na kružnim putovanjima znao doploviti i ranijih godina. 

Le Lyrial ipak nije klasični kruzer, iako nudi maksimalni komfor svakom putniku. To je više prikriveni istraživački brod za ljubitelje nedirnutih prirodnih ljepota na mjestima gdje je rijetko koja ljudska noga kročila.

Ovoga ljeta ponovo krstari Jadranom pa je tako stigao i na Kvarner, točnije na sidro pred Opatijom. Premda Opatija, naravno, ne spada u čuda netaknute prirode, itekako ima svojih čari.

Le Lyrial redovito brodi cijelim svijetom: nosi svoje goste od uvala Mljeta, zidina Dubrovnika, kanala Venecije, sve do grčkih otoka i ostalih ljepota Mediterana i dalje do norveških fjordova i ledenih divljina Islanda, pa sve do karipskih plaža ili na drugu stranu svijeta do Indonezije, pa još dalje do Patagonije i ledenjaka Antartike, gdje je temperatura zraka i ljeti dobrano ispod nule, a more previše ledeno da bi se itko u njemu okupao. Svugdje je ovaj brod bio i ponovo će ići.

Brod je dug 142 metra, širok 18 i ima mali gaz od 4,6 metara što mu omogućava uplovljavanje u manje luke. Maksimalni kapacitet je za 264 putnika, a oni su smješteni u 122 sobe od kojih svaka ima svoj privatni balkon s najčešće predivnim otvorenim pogledom na more ili kraj u kojem se brod nalazi. O svim njihovim potrebama brinu se 142 člana posade.

Le Lyrial je izgrađen i isporučen 13. travnja 2015. godine u talijanskom brodogradilištu Fincantieri nakon 477 dana gradnje.

Sobe i svi ostali sadržaji za putnike i posadu nalaze se na ukupno sedam paluba povezanih s četirima lifta. Na brodu je nekoliko restorana, u većem je francuski chef i francuska kuhinja na meniju, a u drugom grill i taj je otvoren prema palubi s bazenom i prostorom za sunčanje. Nekoliko je barova na palubi i u zatvorenom prostoru. Zatim je tu i biblioteka i internet caffe, dječji kutak, teatar u kojem se prikazuju filmovi i predstave, spa i wellnes, teretana, salon za masažu, frizer...

3690190

Na brodu su mali »Zodiac« brodovi koje koriste u nepristupačnim i divljim krajevima kako bi omogućili putnicima da izbliza vide teško dostupne prirodne ljepote kao što su fjordovi ili rijetke životinjske vrste.

Tjedan dana krstarenja za dvije osobe stoje od 5.000 eura pa na više.

Foto Marin Aničić

2476165_slika_u_clanku

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.