POVEĆANA POTRAŽNJA

Cijene nafte dramatično rastu: Sve ozbiljnije prijete poskupljenja na benzinskim crpkama

Hina

Reuters

Reuters

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 92 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 79,01 dolar. Na američkom je tržištu poskupio 82 centa, na 74,80 dolara.  



LONDON – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 79 dolara, poduprte zabrinutošću da opskrba neće moći držati korak s oporavljenom potražnjom nakon ublažavanja mjera suzbijanja covida 19.


Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 92 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 79,01 dolar. Na američkom je tržištu poskupio 82 centa, na 74,80 dolara.


Naftna tržišta zaokupljala je proteklih tjedana spora obnova proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.




“Cijene je poduprla nedostatna opskrba u SAD-u budući da su poremećaji u Meksičkom zaljevu potaknuli pad zaliha”, tumači Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.


Potražnja se pak oporavlja budući da se ublažavaju mjere suzbijanja pandemije covida 19.


Uvoz nafte u Indiju dosegnuo je tako u kolovozu najvišu razinu u tri mjeseca, nakon naglog pada u srpnju, budući da su se rafinerije u drugom po veličini uvozniku sirove nafte u svijetu počele pripremati za veću potražnju.


Oporavak potražnje zatekao je članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznike, koji imaju poteškoća s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i odgode radova na održavanju postrojenja zbog pandemije.


Na europskim je tržištima cijenu nafte podupro i skuplji plin.


“Proširile su se glasine da bi zbog naglog rasta cijena prirodnog mogli mogla ojačati potražnja za drugim gorivima, uključujući naftu”, navodi Brennock.


Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u petak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 76,21 dolar, što znači da je porasla 77 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.