Dražani čekaju odgovore

Zabrana gradnje šterni u Mošćeničkoj Dragi pala u vodu

Aleksandra Kućel Ilić

Prema riječima načelnika Salamona, priča oko zabrane izgradnje šterni na području Općine Mošćenička Draga bila je "nesporazum" 



MOŠĆENIČKA DRAGA Borba za vodu u budućnosti će biti kao borba za naftu, jer voda je svakako jedan od najdragocjenijih prirodnih resursa.


Premda je na liburnijskom području pokrivenost vodovodom između 98 i 99 posto, ne treba zanemariti niti količine vode koje se dobivaju iz šterni, prikupljanjem kišnice.


Zabraniti izgradnju novih šterni ili rušiti postojeće zato jer je stigla »živa voda« bio bi veliki apsurd, te našim potrošačima preporučujemo da svakako sačuvaju šterne – rekao je Ervino Mrak, direktor opatijskog Komunalca.




Polemika oko toga smiju li domaćinstva koja su priključena na javni sustav vodoopskrbe graditi i šterne, otvorila se tijekom nedavne javne rasprave o novoj prostorno-planskoj dokumentaciji Općine Mošćenička Draga. 


  Osamdeset primjedbi


Sada je javna rasprava na prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Mošćenička Draga završila, a prema riječima dr. Ratka Salamona, draškog načelnika, osamdesetak pristiglih primjedbi će izrađivači plana razmotriti te u zakonskom roku odgovoriti jesu li prihvaćene ili ne.


Načelnik očekuje da bi se nova planska dokumentacija mogla usvojiti u roku od idućih šest mjeseci. Neki su dijelovi te dokumentacije izazvali oštre reakcije mještana, pa su osim uloženih primjedbi potpisivali i peticije.


Pored peticije kojom su se usprotivili premještanju nogometnog igrališta iz centra Mošćeničke Drage u Svetu Jelenu, jer se prema planskoj dokumentaciji na toj lokaciji planira formiranje novog centra mjesta uz sve potrebne sadržaje, od škole i vrtića, do ambulante i sportske dvorane, peticijom su u obranu svojih prava ustali i mještani Kraja. 


Od ukupno 33 domaćinstva koja žive u malom turističkom mjestašcu uz more, peticiju kojom se traži da im se i dalje dozvoli izgradnja šterni, bez obzira na »živu vodu« iz vodovoda, kao i da se deponij za korisni otpad izmjesti dalje od mjesta Kraj koje je u zoni obalnog pojasa, potpisalo je 60 ljudi. Nadaju se da će obje primjedbe koje su uložili biti usvojene… 


  Kriva interpretacija


Kada je riječ o eventualnoj zabrani izgradnje novih šterni uz obrazloženje kako s obzirom na izgradnju vodovoda više nisu potrebne, mještani Kraja ne trebaju brinuti jer kako pojašnjavaju »općinski oci«, u cijeloj se priči zapravo radilo o zabuni i određenoj »slobodnoj« interpretaciji činjenica.


Odnosno, kako je naglasio načelnik Salamon, prema pravilniku o malim građevinama, ljudima nitko ne može zabraniti izgradnju šterni, a za one do 24 kubika čak i ne treba građevinska dozvola pa je besmisleno tumačiti da bi se prostornom dokumentacijom takva mogućnost mogla ograničiti ili čak stopirati. 


 – Sve je bio nesporazum i ljudi ne trebaju brinuti jer će gradnja šterni kao i do sada biti moguća i dozvoljena i nema razloga zbog kojih bi Općina Mošćenička Draga donosila takve sporne odluke koje ne idu u prilog njezinim stanovnicima – rekao je dr. Salamon.