Biseri

Za ove plaže malo tko zna, čak i od onih koji plove. Upoznajte još jedan idilični “komad” Kvarnera

Anto Ravlić



Kada se spomenu skrivene plaže na Cresu, većina nautičara samotnjaka već sniva zapadnu obalu tog jadranskog otoka. Tko se nije divio plaži ispod Lubenica? Njemački Bild proglasio ju je 15. najljepšom plažom na svijetu. Na potezu od rta Pernat prema Lubenicama i dalje prema Martinščici mnoštvo je malih plaža na kojima se može sakriti od svijeta.


Omiljene su i plaže oko pristaništa Porozine.


Istočnu obalu Cresa malo tko spominje. Malo tko i njome plovi. Nikakvo čudo. Od Meraga do Osora nema naseljenog mjesta. Od rta Tarej, nasuprot Plavnika do uvale Koromačna, udaljene petnaestak milja nema uvale u koju se može sakriti od nevere, no za lijepog vremena idilična su noćenja u pola milje dubokoj uvali Kruščica. Upravo Krušćicu predlažemo kao bazu za obilazak istočne obale Cresa.


Uživajte poštujući prirodu


Istočna obala Cresa


Istočna obala Cresa





Dok plovimo prema plaži povede se razgovor o vikend kapetanima, priučenim moreplovcima. Štošta zaborave, konope, sidro, karte… Da, teško je bez opreme, ali najviše sam na moru patio kad sam zaboravio sunčane naočale. Otad ne griješim. Jedne su uvijek sa mnom, a druge uvijek na brodu. Obavezno polarizirane. Najbolju ponudu sunčanih naočala našao sam u Ghetaldusu, a za brod mi se najboljim pokazao Polaroid, brand s tradicijom dugom 80 godina i drže do kvalitete. Jasnije vidim jer sprječavaju refleksiju prilikom vožnje broda. Vrlo bitno kad se zaglisira. Tko zna što sve pluta morem, a nikako si ne bi priuštio da zbog refleksije ne vidim kupača koji se pretjerano udaljio od obale. Osim toga, oči se ipak umore na moru, a Polaroid naočale sa 100 postotnom UV400 zaštitom jamče manje umora.


Istočna obala Cresa


Istočna obala Cresa




Dolazimo u uvalu Kruščica, zaštićenu kao područje posebne bioraznolikosti. Dakle, uživajte poštujući prirodu. Na samoj plaži je nekoliko kamenih ruševina, bivših ovčarskih nastambi kakve će se vidjeti i u drugim uvalama na Cresu. Tko god je uplovio u Krušćicu ostao je oduševljen kad se približavao obali. Prijelaz iz tamno plave boje mora u tirkiznu oduševljava nautičare. Kruščicu vole i jedriličari jer se sidre bez problema. More je dovoljno duboko. Doduše, treba voditi računa da je dno pješčano pa malo opreza preko noći nije na odmet.


Istočna obala Cresa


Istočna obala Cresa



Za nautičare željne mira


Uvala se nalazi desetak milja od Krka i Punta odnosno milju južno od zanimljivog rta Tarej s kojeg se otvara fascinantan pogled na stjenovitu cresku istočnu obalu i Kvarnerić u kojem bura nije jaka kao u Velebitskom kanalu, ali još uvijek dovoljno snažna da je treba poštovati i prije polaska na more pratiti vremensku prognozu. Pored rta Tarej često se mogu vidjeti dupini, a svakako je zanimljivo da se tek desetak metara od žala u uvali dvije tisuće godina skrivao rimski trgovački brod. Nevjerojatno da je nađen na dubini od samo dva i pol metra. Sigurno je davno ostao nasukan na pijesku u uvali.


Istočna obala Cresa


Istočna obala Cresa



Krenemo li iz naše baze u Kruščici prema jugu, čeka nas nekoliko lijepih, malih osamljenih plaža. Nećemo sresti previše plovila, Kvarnerić uz Cres nije napučen brodovima, što je plus za nautičare željne mira. Pet milja treba preploviti do fascinantne plaže Mali Bok koja se skrila ispod Orleca. Kad zaplivate, gotovo da ćete se preplašiti impozantnih stijena koje iz perspektive plivača sežu do neba.


Istočna obala Cresa


Istočna obala Cresa



Do plaže se može i automobilom, udaljena je dva kilometra od Orleca. Nautičarima su sigurno zanimljivije manje plaže koje se isprepliću sa špiljama kroz koje se može i plovilom. Uz mali oprez, podvodne stijene neće predstavljati problem. Vrijedi se probiti kroz male »tjesnace«. »Selfiji« s crvenim stijenama u pozadini su fantastični.


Koromačna je velika uvala koja će privući nautičare malim pristaništem, ali oprez. Kupače će oduševiti boje mora te tri plažice skrivene pod špiljama. Uvala je spomenik krša, hlad nemojte tražiti jer ga nema. Ukoliko nemate plovilo, do Koromačne se može i cestom. Do Beleja su tek dva kilometra.



Ornitološki rezervat


Nautičari moraju pokazati poštovanje prema prirodi. Naime, potez od Malog Boka do Koromačne ucrtan je kao ornitološki rezervat. Približavanje plovila, glisiranje, ronjenje i zadržavanje pod gnijezdima može biti kobno za male bjeloglave supove. Ustrašeni, sa visokih litica padaju u more i utapaju se.