Poskupljenje

Više cijene: Cresanima i Lošinjanima voda skuplja za 412 kuna godišnje

Ira Cupać Marković

S 20 »vodovodnih« i 7,95 »kanalizacijskih« kuna, pojačanih za PDV, dosadašnji računi bit će veći za 34,37 kuna mjesečno ili 412 godišnje 



CRES/LOŠINJ Račun za vodu i kanalizaciju za sedmi mjesec potrošačima na cresko lošinjskom otočju bit će uvećan za novi namet u visini od 20 kuna mjesečno za vodu, takozvani fiksni dio računa, koji će se naplaćivati svima koji koji su priključeni na vodovodni sustav neovisno o tome koliko su kubika vode za taj mjesec potrošili.


Ali to nije sve, budući tom novom fiksnom dijelu računa treba pribrojiti i 7,95 kuna koliko iznosi dodatak svima koji su priključeni na kanalizacijski sustav, pa zbrojno i s PDV-om dosadašnji računi bit će veći 34,37 kuna mjesečno, odnosno 412 kuna godišnje. 


Direktor komunalnog poduzeća Vodovod i čistoća Cres/Lošinj, ing. Lino Sinčić, kaže da je uvođenje fiksnog iznosa u računu za vodu, obveza temeljem Zakona o vodama i Uredbe o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga, koja točno definira za što setrebaju utrošiti sredstva prikupljena od fiksnog, a za što iznos prikupljen od varijabilnog dijela računa.




Suglasnost na ovaj novi fiksni dio računa dali su članovi Skupštine komunalnog društva, to jest gradonačelnici Cresa i Malog Lošinja, a potom i Vijeće za vodne usluge u Zagrebu. 


Inače, na cresko lošinjskom otočju postoji 8.240 priključaka na vodu i 4.980 priključaka na kanalizaciju. U ovoj godini u komunalnom društvu planiraju potrošnju od 1.353.000 kubika vode, od čega 677 tisuća u gospodarstvu, a 676 tisuća u domaćinstvima.


Cijena metra kubičnog vode za domaćinstva koja su priključena na kanalizaciju tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna iznosi 15,46 kuna, a u ostalim mjesecima u godini 13,39 kuna.


Domaćinstva bez kanalizacije osam mjeseci u godini metar kubični plaćaju 10,75 kuna, a četiri ljetna mejseca 12,69 kuna, dok je za gospodrastvo metar kubični u četri ljetna mjeseca 19,81 kunu, a ostale mjesece u godini 15,40 kuna. Na cresko lošinjskom otočju, šezdeset posto godišnje potrošnje, što je preko 800.000 kubika vode iz Vranskog jezera, troši se upravo tijekom ljetnih mjeseci.