Manje poznate plaže

U ovim kvarnerskim uvalama tek su rijetki bili. Otkrivamo vam raj koji nudi potpuni mir

Anto Ravlić

Skrivene plaže Kvarnera

Skrivene plaže Kvarnera

Dvije milje sjeverno od Meraga, jedinog naselja na samom moru na istočnoj obali Cresa, starta naš raj. Na potezu do osam milja udaljenog Belog plaža za plažom



Vidiš ove glumce koji bacaju sidra pred velikim plažama? Pokazuju brodove. Ne znaju oni kako je voljeti more. Njima je brod šminka. Moraju biti viđeni. Pojma nemaju. Pojma nemaju da se tu blizu nas skrivaju plaže gdje se uživa, a ne pokazuje, gdje jedan dan ostaje uspomena za cijeli život. Kad krenu kiše, kad zagrize zima, kad pukne film na poslu…  Samo se sjetim ljeta i tih plaža. Odlutam na njih, zagrizem usne i kažem si: »Doći će opet ljeto«. Bacit ću sidro pred te plaže. Cijeli dan nikog ni blizu. Tu i tamo netko prođe, dovoljno daleko da ne vidim ni registraciju ni zastavu.


Ma, o čemu ti pričaš, pitaju me. Gdje toga ima? Ima. I to blizu nas, uvjeravam ekipu Novog lista i pristajem im otkriti skrivene plaže. Gotovo nadohvat ruke. Nekima su to samo stijene. Pa što uopće ima tamo, ta obala izgleda tako nepristupačna, tko uopće tamo ide, sijevaju pitanja.


Da, malo tko ide tamo. Na sjevernu stranu Cresa, na potez od Meraga do Belog koji skriva dvadesetak malih plaža. Plaža za dvoje. Ima i većih plaža, no svugdje mir. Tek pokoji brod. More besprijekorno čisto. Gledaš kroz njega. Slano. Drugačije slano. Obrve ostaju bijele. I zrak miriše na neki drugi način. Kako i ne bi. Cres ima više biljnih vrsta nego cijela Velika Britanija.



Dvadesetak laganih minuta glisiranja




Jutro počinje u krčkoj luci.  Maloprodajno mjesto Ine je uvijek početna postaja. Dubina mora na crpki od 2,2 do 3,5 metra. Nema straha niti za veće brodove. Uvijek treba napuniti rezervoar do vrha. Znate pravilo opreznih nautičara, trećina rezervoara do cilja, trećina za povratak, a trećina »da se nađe«. U pravilu se uvijek nešto zaboravi u marketu pa krcamo torbe i hladnjake na maloprodajnom mjestu Ine. Danas ćemo zanemariti pravilo o trećinama rezervoara. Plaže su pred nama. Tek deset milja. Dvadesetak laganih minuta glisiranja.


Ina postaja


Ina postaja



Stijene rastu u nebo


Isplovljavamo iz Krka, Plavnik nam ostaje s lijeve strane, a već se nazire trajektna luka Merag. Dvije milje sjeverno od Meraga, jedinog naselja na samom moru na istočnoj obali Cresa, starta naš raj. Na potezu do osam milja udaljenog Belog plaža za plažom. Do skrivenog kutka Cresa brzo se stiže i iz pravca Malinske. Beli je daleko tek osam milja. Čak ni polazak iz Opatije nije besmislen.


Skrivene plaze


Skrivene plaze



Nekih petnaest milja do Belog. Neke plaže teško je i uočiti. Otkriva ih tek bijeli šljunak stisnut pod stijenama koje rastu u nebo. I po pedeset metara. Već desetak metara od skrivenih plaža more se crni od dubine. Još koji metar i već je dubina 50 metara. Zagarantiran je hlad. Da li pod stijenama ili pod stablima na pojedinim plažama. Ne morate se bojati zmija. Na Cresu nema otrovnica.


Skrivene plaze


Skrivene plaze



Zaspete li ispod stijena, pokrijte se, da vas i za najtoplijih dana ne probudi svježi zrak. Pogled puca na Pineziće, a negdje iznad vas se skrivaju Vodice s 12 stanovnika i Predošćica s četiri stalna stanovnika. Drugih naselja nema ni blizu. I to je čar. Što će nam susjedi na pustim plažama. Nemaju praktično otkuda doći. Na čitavom otoku, uz Krk najvećem hrvatskom otoku, niti tri tisuće stanovnika. Cres je slabije naseljen od Norveške, najslabije naseljene države u Europi. Cres ima tek 8 stanovnika na kilometar kvadratni. Norveška 13. I neka takav ostane.


Skrivene plaze


Skrivene plaze



Sa zapadne strane Učka. Vrati li vas mašta koji milijun godina u povijest, uočit ćete da je sjeverna strana Cresa ustvari prirodni nastavak grebena Učke. Jedina »buka« su cvrčci i pokoja ovca koja zableji s visova ponad plaža. Vjerovali ili ne, za hladnih zimskih dana, visove pokrije snijeg. Nije ni čudo, vrh Gorice na 648 metara drugi je najviši vrh na hrvatskim otocima.


Skrivene plaze


Skrivene plaze



Jedini minus plaža je što sjena relativno naglo pada. Već oko 18 sati. Tada pravac Beli. Nema veze s bijelim šljunčanim plažama. Ime je dobio po hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV koji se sakrio na Cresu pred najezdom Tatara. Malo civilizacije. Zaista malo jer Beli s malom lučicom ne otvara prostor za masovni turizam. Mjesta za vez na brzinu se uvijek nađe. Na udaljenosti od korak-dva je lijepa plaža, u uvali Pod Beli. Kome je bilo dosta dnevnog kupanja, može vlakićem do Belog koji se »popeo« na vrh stijene, na 130 metara. Nema spektakularnog zalaza sunca, no doživjeti zalaz dana na Belom… Doživljaj.



Sigurna Srednja vrata


Srednja vrata, kanal između Krka i Cresa, zahvalna su za plovidbu. Otok Krk je tu, pred nama, tri do četiri milje. Uostalom, trajektna veza Valbiska – Merag gotovo nikad se ne prekida. Tek za ekstremnih uvjeta. Neka vas ne iznenadi nešto mora u kanalu između Krka i Plavnika. Čim ga prođete, uglavnom vas čeka bonaca. Cres i Krk štite nautičare sve do Belog i Glavotoka. I kad je bura izraženija na sjevernoj strani Krka, često se s lakoćom doplovi do plaža na Cresu.


Tune, dupini i bjeloglavi supovi


Ne mora vas iznenaditi susret s pokojom tunom ili jatom dupina. Sjeveroistočna strana Cresa je dom bjeloglavih supova koji vas mole da ne glisirate preblizu obale, da ne plašite vikom njihove mlade i da pozovete u pomoć ako primijetite mladog bjeloglavog supa u moru.