Za zaljubljenike trčanja iz cijelog svijeta

U lipnju starta Plitvički maraton, sportska manifestacija osebujne ljepote

Marin Smolčić

Na 42 kilometra mogu nastupiti trkači koji na dan održavanja utrke navršavaju 18 godina i stariji. Svi trkači nastupaju na vlastitu odgovornost



Velika poljana NP Plitvička jezera uskoro će opet primiti zaljubljenike maratona iz cijelog svijeta. U subotu, 4. lipnja 2011. godine u 9,30 sati ispred hotela Plitvice krenut će na osvajanje kolajni i nagrada više od tisuću natjecatelja kako bi bili dio 26. Plitvičkog maratona, sportske manifestacije koja po svojoj osebujnosti odavno nadrasla uobičajene, »klišejizirane« utrke.


Staze na 42 km, 16 km i 5 km trče se na svakako najljepšoj stazi na svijetu – neposredno uz Plitvička jezera a popularnost im je praktično planetarna jer ih japanska televizija prenosi uživo. 


Utrke se boduju ekipno za Prvenstvo Hrvatske u maratonu za muškarce i žene, dok se utrke na 42 i 16 km boduju se za HUCIPT-ov cestovni kup. Utrka na 5 km boduje se za HUCIPT-ov juniorski cestovni kup. Natjecanje se odvija po pravilima HAS-a, IAAF-a, WMRA-a.




Na 42 kilometra mogu nastupiti trkači koji na dan održavanja utrke navršavaju 18 godina i stariji. Svi trkači nastupaju na vlastitu odgovornost. U kategoriji kadeta pravo sudjelovanja imaju – kadeti/kadetkinje (rođeni 1996. godine i mlađi), mlađi juniori/juniorke (rođeni 1994. i 1995. godine) te stariji juniori/juniorke (rođeni 1992. i 1993. godine). 


 Startnine za dionicu 42 kilometara iznose 120 kuna, za 16 kilometara 100, a za 5 kilometara 80 kuna. Uplaćivanjem kotizacije sudionici svih utrka dobivaju: startni broj, majicu, medalju, okrepu na stazi i startu/cilju, priznanje s postignutim rezultatom, bon za Pasta party (petak), ručak u restoranu Poljana na dan utrke te ulaznicu za obilazak Parka.


Prijave on-line prijavnicom ili na [email protected] do 2. lipnja 2011. godine. Uplata kotizacije i podizanje startnih brojeva obavljat će se u petak, 3. lipnja. 2011. godine od 16 do 21 sat u restoranu Poljana i na dan utrke u subotu, 4. lipnja 2011. godine od 7 do 9 sati na startu. 


Rekord Plitvičkog maratona na 42.195 m lani je u ženskoj konkurenciji postigla Simona Staicu iz Mađarske s vremenom 2:52:54, dok je u muškoj konkurenciji još uvijek neprikosnoven rekord Talijana Emanuela Zenuchia – 2:28:26. Inače, vremenski limit najdulje staze iznosi 5 i pol sati, ali je dosadašnja praksa pokazala kako većina maratonaca najdulju dionicu prijeđe za znatno kraće vrijeme.