Fešta na Punta Kolovi

Svi su puni komplimenata za novi vrtić: ‘Ovo je Sheraton za djecu s pogledom na Kvarner’

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Samo superlativi i komplimenti mogli su se čuti za 42 milijuna kn vrijedan kompleks od pet povezanih zgrada, u kojem su sve moderno opremljene sobe okrenute prema moru, ima dvije dvorane, prekrasno dvorište, a u sklopu 12 odgojnih skupina je i ona na talijanskom jeziku. Sve to učinilo je Opatiju demografskim i predškolskim uzorom Hrvatske – rečeno je na svečanosti



OPATIJA  Svi govornici na svečanosti otvorenja novog opatijskog dječjeg vrtića bili su velikodušni s dijeljenjem superlativa za kompleks od pet povezanih zgrada koji je Grad Opatija za oko 42 milijuna kuna izgradio na Punta Kolovi i koji će sa svojim radom početi 3. rujna.


Gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je da su djeca dobila modernu i prostranu ustanovu, ravnateljica opatijskog Dječjeg vrtić Sabrina Jelić poručila je da se radi o Sheratonu za djecu, potpredsjednik Sabora Furio Radin ocijenio je štoviše da se radi o hotelu s pet zvjezdica s pogledom na Kvarner.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Ministrica Nada Murganić govorila je pak o Opatiji kao o demografskom i predškolskom uzoru Hrvatske, predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić napomenuo je da odgojni program vodi računa o važnim društvenim vrijednostima, o multietničnosti i multikulturalnosti.


Foto Srđan Brajčić


Foto Srđan Brajčić



– Sve sobe okrenute su prema moru, opremljene su novim namještajem, igračkama i didaktikom. Vrtić ima dvoranu za tjelesni i dvoranu za kazališne predstave primjerene djeci, edukaciju i sastanke – upoznala je ravnateljica Jelić koja je podsjetila da vrtić ima 12 odgojno-obrazovnih skupina, šest jasličkog i šest vrtićkog uzrasta, a provodit će se i posebni program za djecu talijanske nacionalne manjine.


Dječji vrtić Opatija, novi vrtić u Opatiji, Snimio Marin ANIČĆIĆ


Dječji vrtić Opatija, novi vrtić u Opatiji, Snimio Marin ANIČĆIĆ



– Ovo je veliki dan za Opatiju, tako da i veliki i mali Opatijci moraju biti ponosni na vrtić koji su dobili – poručila je ravnateljica Sabrina Jelić i istaknula da će svako dijete u novoj zgradi biti veselo, sretno i nasmijano, što je cilj svake zajednice.


Dječji vrtić Opatija, novi vrtić u Opatiji, Snimio Marin ANIČĆIĆ


Dječji vrtić Opatija, novi vrtić u Opatiji, Snimio Marin ANIČĆIĆ



Dugoročno rješenje


Opatijski gradonačelnik Dujmić podsjetio je na brojne infrastrukturne projekte koji su ostvareni u njegovom mandatu, od kojih je posebno ponosan na vrtić koji je spreman za opatijske mališane.


– Prvi put u povijest našega grada sagradili smo namjenski vrtić koji k tome ima najljepši pogled na Kvarner – poručio je Ivo Dujmić i naglasio da ove predškolske godine niti jedno opatijsko dijete nije ostalo bez vrtića. Gradonačelnik se posebno osvrnuo na činjenicu da vrtić ima odgojnu skupinu na talijanskom jeziku, čime se nastavlja dugogodišnja tradicija njegovanja i očuvanja opatijske multikulturalnosti kao jedne od njezin posebnosti. Najavio je također nova ulaganja u opatijske obrazovne ustanove, ali i podsjetio na sve potpore koje Grad daje mladim obiteljima i njihovoj djeci.


– Izgradnjom vrtića Opatija je dugoročno riješila pitanje predškolskog odgoja – naglasio je opatijski gradonačelnik.


– Od svih ulaganja u infrastrukturu, ocijenio je pak pomoćnik ministrice obrazovanja i znanosti Momir Karin – izgradnja vrtića Punta Kolova je najbolja.


– Ovo je vaš najveći projekt i najbolje uloženi novac. Svaka uložena kuna višestruko će se isplatiti. Ulaganje u najmlađe, ulaganje je u našu budućnost, kazao je Karin koji napominje da su dobro odgojena i obrazovana djeca na ponos svojih roditelja, ali i domovine i da je stoga posebno važna stručnost onih koji će s njima raditi u novoj zgradi.


Primjer ostalima


Komplimente Opatiji udijelio je i potpredsjednik Sabora Furio Radin koji je naglasio da će dati sve od sebe da ispuni obećanje koje je dao pri činu polaganja temeljnoga kamena za izgradnju opatijskog dječjeg vrtića, kako bi on postao više od »Sheratona s pet zvjezdica« kako bi djeca, uz hrvatski, što bolje savladala i brojne druge jezike.


Radin se tako osvrnuo na činjenicu da Talijanska unija nije ispunila svoju obvezu da će sufinancirati 26 posto cijene njegove izgradnje.  Puno pohvala na demografsku politiku Grada Opatije izrekla je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić koja je prenijela i pozdrave premijera Andreja Plenkovića.


– Otvorenje ovog vrtića je kruna svih vaših zalaganja. Jer, Opatija ima proračun koji vodi računa o djeci, k tome daje snažne financijske potpore obiteljima, roditeljima, što je najbolji put k tome da djeca imaju sigurno i sretno odrastanje. Osim toga, prava je rijetkost danas u Hrvatskoj da je osiguran besplatan prijevoz, tako da u vrtić mogu dolaziti bake i djedovi. Opatija je jedan od onih malobrojnih gradova gdje ne postoji lista čekanja za smještaj u ustanovu predškolskog odgoja. To je ono što mora biti cilj svima nama u Hrvatskoj – kazala je ministrica Murganić koja je naglasila da Opatija postaje primjer mjesta u kojem se stvaraju dobri uvjeti za mlade obitelji, što je jedan od osnovnih preduvjeta da bi se mijenjala loša demografska slika Hrvatske.