Gradilište zagorčalo život obitelji Babić

Problem trajektnog pristaništa Stinica: Tko želi piti kavu u društvu bagera?

Anto Ravlić

Vlado i Ladislav Babić tuže se da gosti bježe čim vide građevinsku mehanizaciju jer misle da je luka još uvijek gradilište. Traže da se strojevi maknu te im se omogući da rade 



STINICA U dugom redu putnika i poduzetnika koji s nestrpljenjem čekaju otvorenje trajektne luke u Stinici, su i vlasnik ugostiteljskog objekta u luci u Stinici Vlado Babić i njegov otac Ladislav. 


 Njihov ugostiteljski objekt »Ante« danas je na mrtvom vezu, kao i stinička trajektna luka koja je u potpunosti izgrađena.


Građevinari su izgradili i nekoliko kilometara dugu spojnu cestu čije tri trake vode od magistrale do luke koja bi trebala »umiroviti« neadekvatni Jablanac.




Zapravo, cesta nije stigla do same luke. Moderno trajektno pristanište koje može primiti četiri trajekta, neće se otvoriti dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi i izgradi posljednjih dvjestotinjak metara ceste do luke. 


 Uoči početka gradnje luke Vlado Babić je živio od turista i nautičara koji su rado navraćali u njegov objekt smješten uz rivu.   

Dnevni utržak 48 kuna


– Prije početka gradnje luke, 2007. i 2008. godine, bio sam zadovoljan. Dnevno sam imao 1.500 do 2.000 kuna prometa, a uz mene je radio još jedan ugostiteljski objekt. Ove godine od 15. lipnja sam skupio nešto više od 3.200 kuna prometa. Jučer od devet ujutro do devet navečer sam imao 48 kuna prometa, objašnjava Vlado Babić i dolazi do srži problema. 



Početkom gradnje luke, ugostiteljski objekt postaje slijepo crijevo. Kako su nestajali kupači i nautičari koje je tjerala buka građevinskih strojeva, tako je nestajao utržak, a Babići su zapali u probleme



 – Svjestan sam da se luka morala graditi. U Gradu Senju su bili vrlo korektni kad su u pitanju naše obaveze za 2009. i 2010. godinu, kada nismo mogli raditi zbog radova. No, nije mi jasno zašto nam se sada onemogućuje da radimo.


Mi ne možemo čekati da se otvori luka. Nećemo preživjeti s ovim prometom. Radovi u luci su gotovi i mi samo tražimo da se iz luke odveze pokvareni bager, očisti smeće koje je ostalo nakon radova te da se odtegli platforma na vezu u luci. Građevinski strojevi nemaju tu što raditi. Posao je gotov. Tražimo da se gostima omogući da dođu do našeg objekta, a ne da ih se tjera uz obrazloženje da »luka nije primljena«. 


Dvostruki kriteriji


Ljudi dolaze ovdje, ali kad vide tu mehanizaciju misle da je to još uvijek gradilište i samo se okrenu. I automobilima i brodovima, tuže se Vlado Babić i njegov otac Ladislav, koji je kao pripadnik 111. brigade umirovljen nakon ranjavanja u Lici. 


 Otac i sin ne krive izvođače, ali se pitaju tko im omogućuje da mehanizaciju drže u luci. 


 – Plaćaju li oni ikome ležarinu, pita se Ladislav Babić dodajući da u luci u Stinici očito vrijede dvostruki kriteriji. 


 – Kako je moguće da do nas gosti ne mogu doći, a netko drugi iz Stinice može obavljati neke djelatnosti u luci »koja nije primljena«, pita se Ladislav Babić.  

Računi stižu, sve režije treba platiti, mora se živjeti od nečega. Vodi li itko računa o malom čovjeku, pita se mlađi Babić.