Sportski objekti

Primorsko goranska županija planira graditi još pet školskih dvorana, doznajte u kojim mjestima

Ingrid Šestan Kučić

U lipnju bi trebala započeti izgradnja školske dvorane OŠ »Fran Krsto Frankopan« – PŠ Punat

U lipnju bi trebala započeti izgradnja školske dvorane OŠ »Fran Krsto Frankopan« – PŠ Punat

U lipnju kreće izgradnja Školske sportske dvorane OŠ Hreljin. Jednodijelnu dvoranu površine tisuću četvornih metara financirat će Grad Bakar s 10 milijuna kuna, a Županija će sudjelovati u sufinanciranju opremanja dvorane



Primorsko-goranska županija od osnivanja do prošle godine financirala je izgradnju i rekonstrukciju čak 12 školskih sportskih dvorana, a u tu su svrhu utrošena 62,5 milijuna kuna. Riječ je o ukupno 3 jednodijelne, 2 dvodijelne i 7 trodijelnih dvorana, a projekti izgradnje školskih sportskih dvorana najčešće su realizirani uz sufinanciranje jedinica lokalne samouprave, koje imaju interes da dvorana, osim školske, bude i u funkciji sporta, odnosno širih javnih potreba.


Tako je OŠ »Sveti Matej« Viškovo prije 13 godina dobila jednodijelnu sportsku dvoranu površine 700 četvornih metara, a riječ je o investiciji »teškoj« 10,5 milijuna kuna u kojoj je Županija sudjelovala s 3,5 milijuna kuna.


No, već godinu nakon izgradnje dvorane zbog kontinuiranog porasta broja učenika dio postojećih unutrašnjih prostora škole površine od oko 400 četvornih metara uređen je i prenamijenjen u takozvanu malu školsku sportsku dvoranu, a ukupna vrijednost investicije bila je oko 1,5 milijuna kuna, u čemu je Županija sudjelovala s 400 tisuća kuna.




Istu godinu kada i viškovski osnovci, i učenici OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk dobili su jednodijelnu dvoranu površine oko 900 četvornih metara, a cjelokupnu investiciju sufinancirale su Primorsko-goranska županija i Grad Krk. Ukupna vrijednost izgradnje iznosila je oko 7,5 milijuna kuna, od čega je Županija sudjelovala s iznosom od 2,5 milijuna kuna.


Godinu kasnije i učenici OŠ dr. Branimira Markovića, Ravna Gora dobili su jednodijelnu dvoranu također površine 900 četvornih metara, a u izgradnji dvorane vrijednosti 11,2 milijuna kuna temeljem sklopljenih sporazuma, uz Primorsko-goransku županiju sudjelovali su i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Općina Ravna Gora. Iznos s kojim je Županija sudjelovala u tom projektu je 3,6 milijuna kuna.


Tijekom 2007. i 2008. godine Primorsko goranska županija realizirala je i projekt sanacije dvodijelne sportske dvorane OŠ »Petar Zrinski« Čabar – PŠ Tršće, a riječ je o dvorani koja je izgrađena 1990. godine uz osnovnu školu te je rekonstruirana s iznosom od milijun kuna nakon čega je dvorana ponovno stavljena u funkciju.



Tijekom lipnja kreće projekt izgradnja školske sportske dvorane OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk – PŠ Punat. Riječ je o jednodijelnoj dvorani površine tisuću četvornih metara čija će vrijednost izgradnje iznosti 10 milijuna kuna, a investitor je OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk, dok će projekt biti realiziran na način da će Županija sufinancirati 40 posto, a Općina Punat 60 posto. U lipnju kreće i izgradnja Školske sportske dvorane OŠ Hreljin. Jednodijelnu dvoranu površine tisuću četvornih metara financirat će Grad Bakar s 10 milijuna kuna, a Županija će sudjelovati u sufinanciranju opremanja dvorane.



Suradnja s Ministartsvom i JLS-om


Prije sedam godina izgrađena je i školska sportska dvorana Pomorske škole u Bakru i to dvodijelna površine 1.250 četvornih metara, a u realizaciji projekta sudjelovali su, uz Primorsko-goransku županiju, i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Bakar. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 22 milijuna kuna, od čega je Županija sufinancira 6 milijuna kuna.


Osnovna škola Kostrena dobila je pak trodijelnu dvoranu prije 11 godina čiji je investitor bila Općina Kostrena, a ukupan iznos investicije bio je oko 30 milijuna kuna, dok je Županija sudjelovala u sufinanciranju nabave opreme u iznosu od milijun kuna.


I OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama prije 11 je godina dobila preuređenu trodijelnu dvoranu s bazenom, što su izgrađeni 1977. godine. Realizacijom projekta uređeni su krov i vanjski otvori zgrade, te je izvedeno uređenje unutrašnjih prostora površine oko 1.580 četvornih metara, a investitor je bila Primorsko-goranska županija s iznosom od 6 milijuna kuna.


Trodijelnu dvoranu prije devet godina dobila je i Srednja škola Markantuna de Dominis Rab. Riječ je o dvorani površine 2.250 četvornih metara, a u realizaciji projekta sudjelovali su, temeljem sklopljenih sporazuma, uz Primorsko-goransku županiju i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Grad Rab. Ukupna vrijednost izgradnje iznosila je 20 milijuna kuna, od čega je Županija sudjelovala s iznosom od 5 milijuna kuna.


Dvoranu slične površine, 2.300 četvornih metara, godinu kasnije dobili su i učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom. Trodijelna je dvorana građena po istom principu kao i na Rabu, odnosno temeljem sklopljenih sporazuma, uz Primorsko-goransku županiju i Ministarstvo regionalnog razvoja te Grad Vrbovsko, a u vrijednosti od 15 milijuna kuna Županija je sudjelovala s 6,2 milijuna kuna.


S 20 milijuna kuna prije osam godina financirana je i izgradnja trodijelne dvorane površine dvije tisuće četvornih metara u OŠ Fran Krsto Frankopan Krk – PŠ Malinska, također temeljem sklopljenih sporazuma, uz Primorsko-goransku županiju i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Općina Malinska Dubašnica, a Županija je sufinancirala 6,1 milijun kuna.



Uz pet sportskih dvorana čija će izgradnja biti realzirana u narednom dvogodišnjem razdoblju, namjera je Primorsko-goranske županije da poveća kapacitete školskih sportskih dvorana za srednje škole u Gradu Rijeci i to ispitivanjem mogućnosti gradnje dvorana za potrebe Prometne škole, Škole za strojarska i obrtnička zanimanja i Strojarsko-brodograđevne škole, kao i Medicinske škole i Učeničkog doma Kvarner.


U lipnju bi trebala započeti izgradnja školske dvorane OŠ »Fran Krsto Frankopan« – PŠ PunatOŠ Jelenje-Dražice dobit će jednodijelnu dvoranu površine 1.000 četvornih metaraIzgradnjadvorane PŠ Baška je u tijekuDvorana kastavske OŠ »Milan Brozović« izgrađena je prije pet godina



Novije dvorane


Jedna od »mlađih« dvorana je ona OŠ »Milan Brozović« Kastav, također trodijelna, površine 2.850 četvornih metara, izgrađena prije pet godina investicijom koju su sufinancirale Primorsko-goranska županija i Grad Kastav. Ukupna vrijednost izgradnje iznosila je oko 28 milijuna kuna od čega je Županija sufinancirala investiciju u iznosu od 10,5 milijuna kuna, a još mlađi status ima školska sportska dvorana OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« Matulji, izgrađena prije tri godine.


Pozamašnih tri tisuće četvornih metara trodijelne dvorane s pratećom infrastrukturom, odnosno toplom vezom škole i dvorane, garažom i uređenjem okoliša, Županija je sufinancirala s 10,7 mlijuna kuna. Nositelj projekta bila je Općina Matulji, a ukupna vrijednost izgradnje dvorane iznosila je oko 27 milijuna kuna.


Ukupno 12 izgrađenih dvorana i 62,5 milijuna kuna nisu kraj kada su u pitanju sportske školskedvorane, jer u razdoblju od 2016. do 2018. godine Županija planira sufinanciranje izgradnju još 5 novih školskih sportskih dvorana. U tu svrhu Županija je do sada sufinancirala usluge izrade projektne dokumentacije budućih dvorana s iznosom od oko 2 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji školske sportske dvorane OŠ »Fran Krsto Frankopan«, Krk – PŠ Baška, jednodijelnoj dvorani površine oko 700 četvornih metara koja je upravo u izgradnji, a ukupna vrijednost izgradnje dvorane iznosi oko 7 milijuna kuna. Temeljem sklopljenog sporazuma o sufinanciranju projekt realiziraju po pricipu »pola-pola« Općina Baška i PGŽ.


Jednodijelnu dvoranu površine tisuću četvornih metara, dobit će i OŠ Jelenje-Dražice, a u tijeku je izrada glavnog projekta. Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje je oko 9 milijuna kuna, a u realizaciji projekta sudjelovat će Županija i Općina Jelenje.


U planu je i izgradnja nove školske sportske dvorane u Marinićima i to dvodijelna, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije izgradnje nove škole i školske sportske dvorane. Županija sudjeluje u izradi dokumentacije i do sada je osigurala iznos od 700 tisuća kuna. Ukupna vrijednost izgradnje procjenjuje se na oko 14 milijuna kuna, a Županija će uz Općinu Viškovo sudjelovati u cjelokupnoj realizaciji projekta.