Diploma i medalja Sv. Fortunata

Prestižna međunarodna nagrada Sirani Runolist iz Otočca

Manja Kostelac Gomerčić

Nagrada je dodijeljena Sirani Runolist za osobitu kvalitetu proizvoda i primjenu suvremenih tehnologija u proizvodnji  sira



OTOČAC Sirana Runolist dobitnik je ovogodišnje prestižne nagrade  Maison de Qualite-Kuća kvalitete koju dodjeljuje međunarodna organizacija Ordre de Saint Fortunat (Red sv. Fortunata).


Na prijedlog udruge  Red sv. Fortunata-provincija Hrvatska generalnom prioratu u Njemačkoj, odlučeno je da se nagrada dodijeli Sirani Runolist za osobitu  kvalitetu proizvoda i primjenu suvremenih tehnologija u proizvodnji sira.


Nagrada se sastoji od diplome i medalje, a vlasniku Runolista Vladimiru Tomaiću svečano je uručena na nedavnoj godišnjoj skupštini  Reda sv. Fortunata u hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima.




Prilikom uručenja istaknuto je kako je u dugogodišnjoj tradiciji dodjeljivanja nagrade Maison de qualite Reda sv. Fortunata bilo izuzetnih  laureata koji su predvodili hrvatska dostignuća u raznim granama gospodarstva, kulture i znanosti.


Vizija i lička smjelost


Međutim, malo se tko može podičiti pričom o nastanku i razvoju kakvu ima Sirana Runolist iz Otočca. S nekoliko stotina njemačkih maraka uštede, ali s čvrstom vizijom i neuništivom ličkom smjelošću, Tomaići su 1992. krenuli u životnu avanturu proizvodnje sira.


S početne 73 litre prerađenoga mlijeka iz kojih je  najprije stvoren poznati Krasnarski sir, Tomaići danas prerađuju 5.000  litara mlijeka dnevno, a proizvode kravlji i ovčji sir, lički škripavac i skutu. Nova sirana koja je 2009. godine nikla u Poslovnoj zoni grada  Otočca perjanica je poduzetništva u širem okruženju i putokaz drugima kako se poslovno ponašati u nesklonom okruženju, kako iskoristiti  europske fondove i kako prezentirati i promovirati izvorne vrijednosti  zavičaja i domovine.