Tko će u fotelju?

POPUNJAVANJE KADROVSKE KRIŽALJKE Jurešiću ustanova “Ronjgov”, Sonja Šišić nova pročelnica?

Tihana Tomičić

snimili Damir Škomrlj, Vedran Karuza

snimili Damir Škomrlj, Vedran Karuza

"Problem je u tome da je radno mjesto voditelja zbora upražnjeno, ali nikad nije proveden natječaj za njega jer Odjel za kulturu nije dao dozvolu da se natječaj za popunu raspiše."



RIJEKA – Hoće li istup Franje Butorca na zadnjem aktualnom satu Županijske skupštine trajno narušiti odnose PGS-a i SDP-a? To je pitanje koje je ostalo otvoreno nakon što je Butorac oštro napao župana Zlatka Komadinu i njegov Odjel za kulturu, zbog toga što ignoriraju probleme u županijskoj ustanovi »Ivan Matetić Ronjgov«.


Tamo je, naime, Butorac predsjednik Upravnog vijeća i tvrdi da već godinu dana upozorava na probleme, no da kadrovski desetkovani Odjel za kulturu, koji je ranije vodio Valerij Jurešić, a potom v.d. Tamara Carević-Baraba, apsolutno ignorira problem. A problem je nastao nakon što je revizija uočila da se ravnatelju ustanove Darku Čargonji ne bi smio uz plaću isplaćivati i dodatni honorar od 2.000 kuna mjesečno za vođenje zbora.


– Problem je u tome da je radno mjesto voditelja zbora upražnjeno, ali nikad nije proveden natječaj za njega jer Odjel za kulturu nije dao dozvolu da se natječaj za popunu raspiše. A tko će voditi zbor koji je jedna od glavnih djelatnosti Ronjgova, kad druge stručne osobe u ustanovi od pet zaposlenih nema – pita se Butorac, koji je na Skupštini među ostalim rekao i da Županija ovaj natječaj za novog ravnatelja namješta upravo za smijenjenog Valerija Jurešića.




Župan Komadina odgovorio je da su u Odjelu za kulturu već neko vrijeme nezadovoljni ravnateljem Čargonjom, ali s obzirom da je i sam Odjel kadrovski devastiran, čeka se novi pročelnik. Taj natječaj je već raspisan i proveden, no iz Županije danima ne potvrđuju tko je izabran, a neslužbeno se govori o prelasku ravnateljice Javne ustanove Priroda Sonje Šišić na to mjesto.


– Pričekajmo da novi pročelnik preuzme posao pa će se sve riješiti – kaže Komadina.


No, Butorac time nije zadovoljan.


– Godinu dana čekam očitovanje Odjela za kulturu, a kad ga dobijem, to su četiri stranice pozivanja na zakone i propise, bez ikakvog rješenja, kaže nezadovoljni Butorac.


Na pitanje hoće li ovo narušiti odnose PGS-a i SDP-a, pogotovo u svjetlu činjenice da je PGS sad dio Amsterdamske koalicije koja u svojim redovima ne želi SDP, Butorac kaže:


– Ne bi trebalo utjecati, jer ovo nije pitanje politike, nego rada ustanove. Očekivao sam da će nam Odjel za kulturu pomoći, a ne odmoći. Ali ja ću svoje reći, pa kako god bude – govori Butorac.