Prosvjed mještana

POBUNA U SVETOM KUZMU: Grade nam cestu smrti. Ne želimo čekati da strada neko dijete

Edi Prodan

snimio Edi Prodan

snimio Edi Prodan

Brzina radova, ma koliko se uistinu radi o jednostavnijem zahvatu, element je koji dodatno zbunjuje građane. Mišljenja su da se tako radi kako oni ne bi mogli imati vremena i prostora za reakciju. 



SVETI KUZAM – Dođite, to morate vidjeti. U dva su dana dovukli mehanizaciju, ostrugali rub ceste, i sad kreće asfaltiranje. Sve bi bio u najboljem redu da se i s ovim komadom ceste nastavlja pločnik, nogostup koji je napravljen do jedne granice, ali ne – ovo će biti samo proširenje ceste koje će navodno imati tek crtu na kolniku koja bi trebala imitirati nogostup. Koliko je to sigurno, možete samo zamisliti, a ono čega se najviše bojimo – da neko dijete ne strada. E tada, tada će svi brujati o tome, kao ono kad se u Karlovcu dječačić našao pod kotačima kamiona. Na žalost po njega i njegovu obitelj – uzalud se nakon svega dogodio prosvjed. Bojimo se naprosto da se zbog pedesetak metara rubnika, nekoliko stotina ili koje tisuće kuna ovaj prometni spoj ne pretvori u – cestu smrti.


Sukus je to prosvjeda ogorčenih mještana Svetog Kuzma zbog građevinskih radova u njihovoj blizini. Riječ je naime o cesti koja povezuje spoj puteva što vode u Sv. Kuzam i one prema Dragi, s brzom prometnicom koja od Bakra ide prema Industrijskoj zoni ili Kukuljanovu. Tim se putem kreće velik broj pješaka, pa tako i djece. Riječ je primjerice o potrebi za opskrbom živežnim namirnicama, jer u samom središtu Sv. Kuzma nema trgovine, odlasku u školu i sličnom tako da je tehnički pa i zakonski verificirani nogostup prijeko potreban. Ovako, dijelom ga ima, a onda poput rijeke ponornice – nestaje.


Brzina radova, ma koliko se uistinu radi o jednostavnijem zahvatu, element je koji dodatno zbunjuje građane. Mišljenja su da se tako radi kako oni ne bi mogli imati vremena i prostora za reakciju. K tome, protiv njih je i činjenica da Mjesni odbor Sv. Kuzam nema svoje čelnike. Poznato je naime da su izbori održani u nedjelju, no u ovom trenutku njihov sastav kao ni čelni čovjek još uvijek – ne postoje.




Mišljenja smo ipak da nije riječ o smišljenoj uroti nego o još jednom od naših zbrzanih, nepromišljenih, jednostavno »šlampavo« osmišljenih poslova na uređenju prometne infrastrukture. S druge strane – priča se pod hitno mora dovesti u tehničko-zakonski ispravne okvire da ne bi postala u nekom, ne daj Bože, tragičnom slučaju stradavanja pješaka na uistinu prometno enormno opterećenoj prometnici – cestom smrti.