Raspodjela sredstava

PGŽ jednako novca daje antifašistima i udrugama branitelja

Tihana Tomičić

Primorsko-goranska županija osigurala i 70.000 kuna za obnovu mostova u Zelenom viru / Arhiva NL

Primorsko-goranska županija osigurala i 70.000 kuna za obnovu mostova u Zelenom viru / Arhiva NL

Udruge antifašista i udruge proizašle iz Domovinskog rata dobit će svaka po 130.000 kuna, dok je za razne programe udruga umirovljenika osigurano 250.000 kuna



Primorsko-goranska županija izdvojit će oko 750.000 kuna za rad udruga na svom području u ovoj godini, a udruge antifašista dobit će ista sredstva kao i udruge proizašle iz Domovinskog rata – po 130.000 kuna. Više sredstava, 250.000 kuna, otići će na programe udruga umirovljenika, a ukupno se financira rad 47 programa udruga nevladinog sektora, objavio je na redovitom press kolegiju župan Zlatko Komadina.



Odgovarajući na pitanja novinara Komadina je čestitao novoj predsjednici Glavnog odbora SDP-a Romani Jerković.


– Čestitam kolegici Jerković na izboru, ona ispunjava sve stručne i političke kriterije za ovu važnu dužnost. To je priznanje SDP-u Rijeke i PGŽ-a na doprinosu razvoju socijaldemokracije u Hrvatskoj, rekao je.




Na upit očekuje li poziv za sudjelovanje u radu savjeta SDP-a, odgovorio je: »To ćemo vidjeti kad budu, koji budu, tko me bude pitao… Ja sam svakako na raspolaganju stranci i razvoju socijaldemokracije u SDP-u«.



Njegova suradnica, pročelnica za poduzetništvo i turizam Melita Raukar, objasnila je i raspodjelu sredstava za programe u turizmu, ukupno oko 700.000 kuna: sa sto tisuća financirat će se uređenje obale kod kampa Kovačine na Cresu, s 80.000 iscrtavanje murala na zidu na ulazu u Čabar, jednako toliko Županija predviđa i za sufinanciranje vježbališta na plaži Dražice u Krku, za šetnicu Kamačnik kod Vrbovskog osigurano je također sto tisuća kuna, potom za uređenje Kuće Delač u Brod Moravicama 70.000 kuna, za sanjkalište u Lokvama 100.000 kuna, uređenje lungo-fitnessa u Lovranu 60.000 kuna, za Turističko-informativni centar u Matuljima 40.000 kuna, te za obnovu mostova u Zelenom viru još 70.000 kuna.


– Radi se o programima ulaganja u turističku infrastrukturu i sasvim konkretnim projektima, temeljem javnog natječaja na kojem je tijekom veljače konkuriralo 26 gradova i općina, kazala je pročelnica Raukar. U pripremi je, kazala je, i natječaj za financiranje selektivnih oblika turizma, odnosno lokalnih turističkih zajednica, a TZ Kvarner dobio je i dodatnih 200.000 kuna.



Župan Zlatko Komadina izvijestio je o svom posjetu Oslu, zajedno s TZ-om Kvarnera i nizom tvrtki iz sektora zdravstvenog turizma koje su se predstavile Norveškoj, od Thalassotherapije Opatija, Thalassotherapije Crikvenica, do Medica, Termi Selce itd.


– Naša ponuda bila je respektabilna i rekao bih da je jako dobro prepoznata, a prednost je što se ove sezone s Krka pokreće i izravna avio-linija s Oslom – rekao je župan.



Pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin objavila je da nove srednjoškolce u PGŽ-u u idućoj školskoj godini 2016/17. čeka 2.028 mjesta, što je za 70 manje nego u ovoj godini, a programi u 30 škola čiji je osnivač Županija ostaju praktički isti kao ove godine.


– Upisat će se 125 prvih razreda u 88 obrazovnih programa, od čega pet gimnazijskih, 39 strukovnih, 36 obrtničkih, tri umjetnička te program za učenike s teškoćama u razvoju. Sad se samo još čeka potvrda Ministarstva za ovaj naš plan, kazala je pročelnica Stilin.


Ona je najavila ovogodišnju Maturijadu – proslavu posljednjeg dana škole za maturante, koja će i ove godine imati humanitarni karakter u suradnji s Crvenim križem i Socijalnom samoposlugom.