Maškarana zabava

PETO GODIŠNJE DOBA Najbolji pusni tanci va regije u Maškaranom centru Kastav

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA – U Maškaranom centru Kastav održana je druga večer najboljeh pusneh tanci va regije. Odmah na ulazu u dvoranu dobro grijanoga šatora stražarila je medicinska ekipa, Tajana, Maja, Lorna i Andrea, da se ne bi prošvercao netko tko bi mogao ugroziti zabavu virusima ili bakterijama. Djevojke su pojasnile što je njihov posao.


– Kako je rekao jedan psihijatar, nema zdravih ima samo nepregledanih. A mi volimo maškare, i to one kastavske. Dolazimo da se zabavimo, rekla su cure u isti glas. A da Kastav ima međunarodni karakter, pobrinulo se 12 djevojaka iz Slovenije koje su članice maškarane grupe »Move it«. Koliko smo ih mogli razumjeti dok su plesale ispred bine, one dolaze iz Knežaka ponad Ilirske Bistrice i va Kastvu im je super. – Ovdje nam je dobro. Super je da smo došle jer se dobro zabavljamo, gotovo u isti glas priopćile su Slovenke. Va Kastve je u šatoru kojega nakon pola noći nije trebalo ni grijati zbog nabrijane atmosfere plesala je i pionirka Natalija u pratnji vojnika u maskirnoj uniformi. Te dvije epizode hrvatske povijesti koje se inače konforntiraju va kastavskem šatoru funkcionirale su savršeno. Kao što je na Nataliji savršeno stajala crvena marama i plava kapa pionirska.


– U mojoj obitelji maškaranje je dio tradicije. A zašto sam se maskirala u pionirku, ne znam ni sama, jednostavno tako mi je došlo. Vrijeme je zezancije i odlučila sam se zezati. Znam gdje živim, ali nije me strah zbog moje pionirske maske jer svatko ima pravo biti ono što želi u vrijeme maškara, rekla je Ivana. A da se ne bi neko zlo dogodilo pobrinuo se Ivan koji je uz Nataliju stajao u maskirnoj odori i koji je uvjeren da svi trebaju u vojsku pa je on da bi potrijepio svpje uvjernje obukao maskirnu odoru da je čuva.


A ako ovaj ideološki konflikt ne bi polučio ideje mira i dobra, na stand byu bile su policajke Ursula i Lidija. One su u punoj borbenoj spremi čuvale red i mir.– Prvi put smo ovdje u Kastvu i nemamo nikakvog posla jer se ekipa super zabavlja. Kao i mi. Ali neće nam biti teško ostati do kraja kako bi zadržale red i mir, poručile su Ursula i Lidija dok su oko njih prolazili vampiri i vampiruše, zombiji, vikinzi i ostala bića koja se pojavljuju samo u petom godišnjem dobu.Maškarana zabava uz izvrstan bend potrajala je do ranih jutarnjih sati, a maškaran ludilo i goleme količine maligana lakše se podnosilo uz delicije s jednog od šankova, a jedna od njih je bila kastavski hamburger. A što je kastavski hamburger, znaju samo oni koji vikende Petog godišnjeg doba provode va šatoru va Kastve va kojemu ne treba grijanje. Jer, atmosfera je toliko uzavrela da se previše ne smiju opustiti jedino djevojke s početka teksta koje su obukle liječnička radna odijela.