Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Četvrto izdanje

Zvuci miha i instrumenata od poljoprivrednih alata ispunili Lopar

Foto:  Petar Lupić
Foto: Petar Lupić
Objavljeno: 6. rujan 2018. u 11:11 2018-09-06T11:11:51+02:00

Osim rapskih svirača miha – Anđela Brne, Brune Škarića i Gabriela Gušćića – na Eko-etno festu sudjelovale su i dvije rapske folklorne skupine – dječja skupina KUD-a »San Marino« i Folklorno društvo »Rapski tanac«

LOPAR Ovogodišnje, četvrto izdanje Eko-etno festa po prvi je put imalo međunarodni karakter. Naime, Lopar je ugostio etnoglazbenike iz Hrvatske, Češke, Slovačke i Slovenije, a zbog nepovoljnih vremenskih prilika, umjesto u parku Kapić, ovaj je festival održan u šatoru Melak, postavljenom cijeli tjedan ranije od uobičajenog termina – Male Gospe – i to upravo kao rezervna lokacija Eko-etno festa koji je prošle godine bio otkazan zbog kiše.

Riječ je o festivalu što ga Centar za kulturu Lopar već tradicionalno organizira uoči blagdana Male Gospe i Dana Općine Lopar i to s ciljem predstavljanja bogate folklorno-tradicijske baštine otoka Raba, ali i ostalih krajeva naše i drugih zemalja. U tom smislu, cilj je festivala prezentacija umijeća sviranja tradicijskog puhačkog instrumenta miha koje polako zamire.

Mih se, naime, nekada svirao u cijeloj Istri, Lici, Dalmatinskoj zagori, na otocima pa sve do Hercegovine, a na otoku Rabu još je svega nekoliko aktivnih svirača, među kojima samo jedan u Loparu. No osim rapskih svirača miha – Anđela Brne, Brune Škarića i Gabriela Gušćića – na Eko-etno festu sudjelovale su i dvije rapske folklorne skupine. Dječja skupina Kulturno-umjetničkog društva »San Marino« otplesala je tradicionalni loparski tanac, dok je Folklorno društvo »Rapski tanac« svoj repertoar proširilo plesovima iz drugih krajeva Hrvatske te su Loparanima predstavili stare splitske plesove.

Neobični instrumenti

U sklopu KUD-a »San Marino« djeluju i pučki pjevači koji njeguju tradicionalne pučke napjeve koji se u Loparu pjevaju od pamtivijeka, a svoj su specifičan način pjevanja pokazali i u ovoj prilici. Uz poznati zvuk miha, izvedbom nekoliko narodnih pjesama, dašak podravskog kraja dočarao je iskusni cimbalist, višegodišnji voditelj Škole folklora u Crikvenici te iskusni koreograf i voditelj KUD-a Bjelovar Marijan Janči.

Čitavom lepezom tradicijskih glazbala, među kojima su neka upisana i na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine, fantastično putovanje glazbom nekoliko zemalja, prvenstveno Češke, Slovačke i Makedonije, posjetiteljima su priuštili članovi gajdaškog orkestra Spojené Huky Slovenska. Riječ je o jedinstvenom slovačkom gajdaškom orkestru koji broji 28 članova, o kojih je njih četvero – češki glazbenici Ondrej Tryhuk i Lucia Tryhukova te slovački glazbenici Lukáš Lacko i Zuzana Hanusová – nastupilo u Loparu.

Nakon niza tradicijskih glazbala, prisutni su imali priliku čuti i neobične instrumente napravljene od poljoprivrednih alata i uporabnih predmeta koje su svirali gosti iz Slovenije, instrumentalni sastav Bučenski ramplači. Kombinirajući narodne pjesme svojega kraja i one autorske, uz harmoniku kao jedini klasični instrument, Bučenski ramplači, na iznenađenje prisutnih, zasvirali su instrumente napravljene od grablji, kose, lonca, perila za rublje...

Sajam autohtonih proizvoda

Uz glazbeni program kao okosnicu festivala, u popodnevnim satima priređen je i sajam autohtonih proizvoda na kojem su se mogli kupiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, prirodna kozmetika, etno-nakit i drugi suveniri bazirani na tradicijskoj kulturi.

Centar za kulturu Lopar 4. Eko-etno fest organizirao je uz potporu Ministarstva kulture RH, Općine Lopar i Turističke zajednice Općine Lopar, a posebno su zadovoljni što su ove godine u Loparu imali prilike ugostiti istaknutog stručnjaka, voditelja nekoliko hrvatskih festivala folklora, koreografa, predavača i plesnog pedagoga Vida Bagura.

Nakon Eko-etno festa, u Loparu je, u suradnji s Centrom na kulturu Lopar i Imperiala d.d. (Valmar Riviera), organiziran još jedan koncert vrsnih češko-slovačkih instrumentalista Spojené Huky Slovenska te su gosti hotelskog naselja, kao i oni koji su propustili Eko-etno fest, također mogli uživati u njihovim izvedbama.

Tekst:  Centar za kulturu Lopar – ravnateljica Tonka Kavran

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.