Kažnjeni s 25 tisuća kuna, ali uspjeli na vrijeme osposobiti pontone

Županijska lučka uprava Mali Lošinj: Kiksali s javnom nabavom, ali odradili rekordnu sezonu

Slađana Vignjević

ŽLU Mali Lošinj i ravnatelja Petrinića Prekršajni sud proglasio je krivima zbog postupka javne nabave bez prethodne objave i sklapanja ugovora s riječkim BSK Commercom za nabavu pontona. U Lučkoj upravi pravdaju se potrebom žurnosti, zahvaljujući čemu su ostvarili 11 posto bolje poslovne rezultate od lanjskih



MALI LOŠINJ  Prekršajni sud u Malom Lošinju s 25 tisuća kuna kaznio je Županijsku lučku upravu Mali Lošinj, a s 3.000 kuna njenog ravnatelja Gracijana Petrinića.


   Odgovorni su što su se početkom 2013. odlučili na javnu nabavu i ugradnju pontona u otvorenom postupku nabave bez prethodne objave s jednim ponuđačem, smatrajući takav postupak u tom trenutku najpovoljnijim rješenjem.


ŽLU je tada, braneći takav postupak, pripremio očitovanje s takozvanim razlogom žurnosti, čime su, pokazalo se neuspješno, pokušali opravdati tako primijenjeni model javne nabave.




  


Tumačenje žurnosti


Ministarstvo gospodarstva taj model nije uvažilo te je podnijelo prijavu koja sada rezultira presudom i novčanom kaznom.


   Uglavnom, u ožujku ove godine donesena je presuda prema kojoj su ŽLU Mali Lošinj i Gracijano Petrinić proglašeni krivima za odabir pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave te su sklopili ugovor o javnim radovima s izvođačem radova BSK Commerce iz Rijeke. 


   U ŽLU-u Mali Lošinj i dalje nalaze opravdanje za svoje postupanje u slučaju nabave pontona pa tako u našem upitu zašto nije u tom postupku postupano u skladu s pravilima, tvrde da su »postupili po pravlima javne nabave jer zakon predviđa i mogućnost koja je odabrana, a pitanje je samo tumačenja žurnosti«.


   Poanta je da u ŽLU-u Mali Lošinj službeno tvrde, dakle, da su se za ovakvu vrstu nabave odlučili smatrajući da se radi o žurnosti, s obzirom na pritisak Grada Malog Lošinja, TZG-a Mali Lošinj i UO-a Cres-Lošinj, a sve u cilju osiguranja uvjeta za siguran i dostatan broj vezova u luci Mali Lošinj od kojih koristi ima ukupna zajednica.


   U ovom slučaju logika odgovornih u ŽLU-u Mali Lošinj bila je vrlo jednostavna, da je bolje odraditi ubrzani i u proceduralnom smislu djelomično (ne)prihvatljiv postupak javne nabave zbog čega će se platiti već unaprijed poznata i ne previsoka kazna, ali će pontoni biti prije u upotrebi i komercijalizaciji, nego pak ići kroz cijeli postupak nabave koji se može otegnuti predugo, zbog čega bi poslovni rezultati bili lošiji od onih postignutih primjenom žurnog postupka nabave.


   Po svemu sudeći, odgovorni u ŽLU-u Mali Lošinj svjesno su riskirali izricanje novčane kazne, što im se na kraju i dogodilo, kako bi istodobno došli u priliku postići bolje poslovne rezultate.   


Pomalo je indikativno kako je ravnatelju ŽLU-a Mali Lošinj Gracijanu Petriniću Upravno vijeće upravo u trenutku kad je Prekršajni sud donio presudu da osobno mora platiti 3.000 kuna kazne dodijelilo mjesečnu stimulaciju na plaću u otprilike istom iznosu. Naravno, on to ne povezuje na taj način.    – Prema mojim saznanjima, stimulacija mi je dodijeljena za pripremu turističke sezone, a veselit ću se ako mi Upravno vijeće dodijeli još jednu do kraja godine za uspješno odrađenu i rekordnu sezonu, kaže Gracijano Petrinić.


Odlični rezultati


Podsjetimo, radi se o pontonima među kojima su bili i oni u korijenu luke, namijenjeni za komunalne vezove. Nije nevažno napomenuti da je malološinjska luka, zbog sukoba oko pontona s bivšim koncesionarom još 2011. godine, jedno vrijeme bila bez mogućnosti pružanja kvalitetnih usluga nautičarima koji su je tradicionalno posjećivali.


   Manji dolazak plovila zbog sukoba oko pontona u tom se razdoblju negativno odrazio na poslovanje svih u okruženju luke, posebno obrtnika i poduzetnika vezanih za trgovinu i ugostiteljstvo.


   Dodatno opravdanje za ovakav svjesno prekršajni pristup u ŽLU-u Mali Lošinj vjerojatno pronalaze u još boljim poslovnim rezultatima koji su ove godine, u razdoblju do 31. kolovoza, za 11 posto veći u odnosu na prethodnu godinu.


   – Što se prihoda iz luke Mali Lošinj tiče, oni su višestruko povećani otkad s njom samostalno upravljamo, pa su tako krajem kolovoza na razini nešto većoj od 4 milijuna kuna, dok je u vrijeme bivšeg koncesionara prihod iz luke, odnosno lučkih pristojbi za cijelu godinu iznosio između 1,1 i 1,2 milijuna kuna, poručuju iz ŽLU-u Mali Lošinj.