Posao Slovencima

Zona Mišnjak nakon 15 godina konačno ulazi u završnu fazu

Slavica Bakić

Tvrtka Ecobeton obvezala se izgraditi svu potrebnu infrastrukturu  na površini od 11,5 hektara, na kojoj je planirano 14 parcela za poduzetnike



RAB Potpisivanjem ugovora o gradnji nove infrastrukture sa slovenskom tvrtkom Ecobeton, Grad Rab osigurao je nastavak građevinskih radova u Radnoj zoni Mišnjak koji su prekinuti 2014. godine. Kako je na potpisivanju ugovora naglasio zamjenik rapskog gradonačelnika Denis Deželjin, zadnje dvije godine pripremala se dokumentacija u skladu s važećom legislativom iz područja zaštite prirode, budući da je briga o okolišu i očuvanju prirode od velikog značaja za Grad Rab.


– Nakon ishođenja građevinske dozvole i potom izgradnje platoa, kao prve faze radova tijekom 2013. godine, u 2014. godini radovi su prekinuti te od tada do danas u okviru ovog projekta nije bilo građevinskih zahvata – kazao je Deželjin, podsjećajući da je riječ o projektu koji je, rješavanjem imovinsko-pravnih priprema, započeo prije petnaestak godina, a sada ulazi i u završnu fazu.


Dugoročni kredit


Potpisanim ugovorom slovenska tvrtka obvezala se izgraditi svu potrebnu infrastrukturu unutar radne zone koja obuhvaća površinu od oko 11 i pol hektara i na kojoj je planirano četrnaest parcela za proizvodno-zanatske i trgovačko-poslovne djelatnosti. Gradnja nove infrastrukture unutar poslovne zone Mišnjak uključuje radove na izgradnji sustava oborinske i fekalne odvodnje, vodoopskrbe, javne rasvjete s pripadajućim elektroinstalacijama i DTK mrežom, elektroenergetskog napajanja te prometnica i zelenog pojasa uz prometnice. Radovi se izvode u skladu s potvrdom glavnog projekta koju je izdala rapska ispostava Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okolišta.




Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 10,8 milijuna kuna, bez PDV-a, a novac je osiguran iz dugoročnog kredita, budući da je Grad Rab u prošloj godini konačno stekao uvjete za zaduženje i dobio odobrenje Vlade te iz sredstava koja je moguće ostvariti putem natječaja pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, na koji se Grad Rab prijavio.


Strateška važnost


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić izrazio je zadovoljstvo da se konačno, nakon više od desetljeća, počinju vidljivo pokretati projekti od strateške važnosti. Naglasio je da je to rezultat drugačijeg načina rada gradske uprave te da će se sva ključna pitanja uspjeti privesti kraju i objekte staviti u funkciju.


– Radna zona Mišnjak je od izuzetne važnosti za gospodarstvo jednog malog otoka kao što je Rab budući da, osobito u određenom dijelu godine, zbog situacija »odsječenosti« od kopna moramo samostalno funkcionirati. Ovime se otvaraju ne samo bolji uvjeti gospodarstvenicima, već će se i sva ona postrojenja prisilno smještena na neprikladnim mjestima diljem otoka, preseliti u radnu zonu kao jedinstveno mjesto za obavljanje gospodarskih djelatnosti.


Nadam se da će se rokovi poštovati – kazao je Grgurić, dodajući i da će kvaliteta izvedenih radova biti dugoročno isplativa te da će gospodarstvenici neometano razvijati svoj posao i samim time podizati standard života na otoku.